A Magyar Konyha magazin gasztrokalauza idén 11. alkalommal foglalja össze, hol és mit érdemes enni a Balaton körül. A 300 tipp között 60 új hely kéri az ínyencek figyelmét. A strandtáska-kompatibilis kiadvány a nyári lapszámhoz csomagolva kapható.
A korábbi években is hírt adtunk a megjelenéséről, mert mi is szeretünk belőle válogatni, szemezgetni. 2022-es balatoni nyaralásunk alkalmával ennek a kis gyűjteménynek köszönhetően tettünk próbát az őrvényesi Huszár Vendéglővel, ami egy nagyon kellemes és finom élménynek bizonyult. A hely egy igazi kockásterítős vendéglátóhely volt Örvényestől kifelé az út mellett. A kiszolgálás kedves, az ételek ár-érték arányban megfelelőek, és a sok vendég (nagy családok és külföldiek) ellenére is egészen gyorsan kiérkeztek a rendeléseink. A Balatoni Gasztrokalauz is pont így, egy megfizethető, jó hangulatú kategóriában ajánlotta.
A Balaton gasztroiránytűjének is nevezett kiadvány továbbra sem étteremkalauz, sokkal inkább kulináris útikönyv. Az éttermi kategóriák mindegyikéből tesz ajánlásokat: bemutat kultúrbisztrót, halsütőt, romkocsmákat, fűszerkerteket, sajtkészítő műhelyeket, kockás abroszos kisvendéglőket és fine dining éttermeket is, valamint északi és déli parti borászatokat ajánl - mindenkinek a kedvérevalót, olvasható a közleményben.
Jó hír, hogy a Michelin ellenőrei 10 helyet tartottak a Balaton mellett ajánlásra méltónak, négy pedig elhozta a Bib Gourmand, a jó ár/érték arányú elismerést is. Ezekről a helyekről külön listát állítottak össze a szerkesztők, akik "körbeették" a Balatont.
És miközben munkálkodtak, ezekre a következtetésekre jutottak: