300 tipp és 60 új hely az ínyenceknek - Megjelent a balatoni gasztroiránytű

Balaton 2023
PUBLIKÁLÁS: 2023. július 04. 14:10

A Magyar Konyha magazin gasztrokalauza idén 11. alkalommal foglalja össze, hol és mit érdemes enni a Balaton körül. A 300 tipp között 60 új hely kéri az ínyencek figyelmét. A strandtáska-kompatibilis kiadvány a nyári lapszámhoz csomagolva kapható.

Forrás: Magyar Konyha / Press

A korábbi években is hírt adtunk a megjelenéséről, mert mi is szeretünk belőle válogatni, szemezgetni. 2022-es balatoni nyaralásunk alkalmával ennek a kis gyűjteménynek köszönhetően tettünk próbát az őrvényesi Huszár Vendéglővel, ami egy nagyon kellemes és finom élménynek bizonyult. A hely egy igazi kockásterítős vendéglátóhely volt Örvényestől kifelé az út mellett. A kiszolgálás kedves, az ételek ár-érték arányban megfelelőek, és a sok vendég (nagy családok és külföldiek) ellenére is egészen gyorsan kiérkeztek a rendeléseink. A Balatoni Gasztrokalauz is pont így, egy megfizethető, jó hangulatú kategóriában ajánlotta.

A Balaton gasztroiránytűjének is nevezett kiadvány továbbra sem étteremkalauz, sokkal inkább kulináris útikönyv. Az éttermi kategóriák mindegyikéből tesz ajánlásokat: bemutat kultúrbisztrót, halsütőt, romkocsmákat, fűszerkerteket, sajtkészítő műhelyeket, kockás abroszos kisvendéglőket és fine dining éttermeket is, valamint északi és déli parti borászatokat ajánl - mindenkinek a kedvérevalót, olvasható a közleményben.

Forrás: Magyar Konyha / Press

Jó hír, hogy a Michelin ellenőrei 10 helyet tartottak a Balaton mellett ajánlásra méltónak, négy pedig elhozta a Bib Gourmand, a jó ár/érték arányú elismerést is. Ezekről a helyekről külön listát állítottak össze a szerkesztők, akik "körbeették" a Balatont.

És miközben munkálkodtak, ezekre a következtetésekre jutottak:

  • Az árak 15–25 százalékot emelkedtek.
  • A rezsiárak megugrása ellenére a vendéglátás régi, nagy bástyái kitartanak, hozzájuk 60 új vendéglátóhely csatlakozott.
  • Sokasodott a vega/vegán ételeket kínáló éttermek száma, és a mentes étkezés hívei sem számkivetettek.
  • A választék széles spektrumon mozog. A nosztalgiára hajlamos nyaralók éppúgy megtalálják számításukat, mint a hagyományos vagy a modern konyha kedvelői.
  • Van lehetőség lángosra, hekkre, nápolyi pizzára, francia, olasz, mediterrán, mexikói ízekre, tengeri herkentyűkre, BBQ és hamburger finomságokra.
  • Fájdalom, hogy a hagyományőrző balatoni ételek, mint mondjuk a petyek, vagyis a fonyódi halászlé, vagy Vörösmarty Mihály kedvence, a baligány ritka szereplők az étlapokon.
  • A regionális gondolkodású éttermek esetén viszont üdvözlendő, hogy továbbra is törekszenek a helyi alapanyagok, a halak korábbinál jóval változatosabb használatára.
Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.