Ismét összegyűjtötték a legjobb balatoni vendéglátóhelyeket a romkocsmától a bisztróig

bisztró
PUBLIKÁLÁS: 2021. június 29. 18:26

Az idei Balaton-gasztrokalauzban 360 étterem, vendéglő, kocsma, romkocsma, strandbüfé, újhullámos kávézó, sörfőzde, kézműves hamburgerező és pékség kapott helyet. Az ajándékkönyvecskét, ahogy korábban, most is a Magyar Konyha magazin mellé csomagolták. Az olvasók a kiadványban 65 új helyről is olvashatnak rövid, színes ajánlókat.

A Laposa Pincészet terasza Badacsonyban - A kép csak illusztráció Forrás: berni0004 / Shutterstock.com

Az egy éve kiadott kiadvánnyal ellentétben, melynél úgy tűnt, hogy a koronavírus-járvány miatt meg sem jelenhet, az idei felsorolás arról tanuskodik, hogy a járvány nemhogy megtörte a tóparti vendéglátás lendületét, hanem stílusbeli sokszínűséget, kreativitást, ötletességet és új lendületet adott a legtöbb helynek.

Elnézve az ajánlásokat, az étlapok is változatosabbak lettek. Most már nem csak a hagyományos balatoni konyha és a helyi alapanyagokra épülő, újragondolt beach food van jelen, hanem a minőségi hamburgerezők, a BBQ és grillező helyek száma is növekedni kezdett. És ami még pozitívabb jellemző, hogy egyre kevesebb olyan minőségi éttermet, strandbüfét vagy delikátboltot találni a környéken, ahol ne használnák vagy árulnák a balatoni régió termékeit.

A gasztronómiában jártasabb vendégek már jól ismerik a balatoni alapanyagokat, a keszthelyi tokhalat, a tapolcai pisztrángot, a fenyvesi angus marhát, a tekeresvölgyi sajtot, a szemesi spárgát vagy a Péklány kovászos kenyereit. A kalauzból az is kiderül, hogy hol lehet ezeket beszerezni, illetve, hogy kialakulni látszik a termelő-vendéglős-vendég regionális kapcsolata, amihez a helyi borászok támogatása, a közösségi terek és a piacok összefogása is kellett. Illetve az, hogy a balatoni vendéglátók észrevegyék, a vendéglátás nemcsak üzleti vállalkozás, hanem életérzés is - olvasható a sajtóközleményben.

A könyvecske továbbra sem csak étteremkalauz, hanem kulináris útikönyv. A teljes palettát ajánlja, vendégasztalokat, kultúrbisztrót, fűszerkerteket, sajtkészítő műhelyt, levendulást, csilifarm-látogatást, illetve a déli és az északi part legjobb borászatait. Újdonság, hogy több budapesti vendéglátóhely is leköltözött a Balatonra, akár egy-egy pop up vacsora idejére. A kiadványban az új helyet piktogram jelzi, ahogy az egész évben nyitva tartó vendéglátóhelyeket és azokat is, amelyek szállást is kínálnak.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.