A Furmint Nap és az Aszú Day után végre a kadarkának is eljött a napja: november 20-án csak ezt az egyre népszerűbb fajtát ünnepeljük. A szakértők, illetve a kilenc hazai borászat szerint, akik összefogtak érte, éppen itt volt az ideje, mivel 2008 óta majdnem 330 hektárral csökkent a termőterülete.
Míg 2008-ban még közel 600 hektár kadarka volt Magyarországon, a HNT friss statisztikái szerint ma már csak 273 hektárnyi maradt, annak ellenére, hogy nemzetközi szinten egyre nagyobb az érdeklődés a fajta iránt - írták a Gusto.hu oldalán.
A kampánynak kettős célja van. A szervezők egyrészt szeretnék minél több borkedvelővel megismertetni a fajtát, másrészt létre akarnak hozni egy online, kétnyelvű tudástárat, ahová a kampánynap után is kerülhetnek fel tartalmak; a borkedvelők és szakemberek számára is releváns információkkal.
De először még a november 20-i programokra koncentrálnak a borászatok: Lesz esemény az Eszterbauer Pincészetnél (Szekszárd), a Hagymási Pincészetben (Eger), a Heimann Családi Birtokon (Szekszárd), a Koch Borászatnál (Hajós–Baja), a Lajver Borházban (Szekszárd), a Németh János Pincészetnél (Szekszárd), a Sebestyén Szekszárdnál (Szekszárd), a Tóth Ferenc Pincészetnél (Szekszárd) és a Tüske Pincében (Szekszárd).
A Kadarka Nap ideje alatt és már előtte is országszerte számos borbárban, üzletben és pincészetnél lehet majd kedvezményes áron kadarkákat kóstolni és vásárolni, de lesznek kadarkára épített borvacsorák és kóstolók is – ezeket a Kadarkawineday.com oldalon lehet követni.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.