Egészséges, tápláló és roppant finom a kanalazható sűrű smoothie, azaz a smoothie tál. Ráadásul tényleg nagyon egyszerű az elkészítése, és nem csak megenni, fotózni is öröm. Még az Instagram oldalunk is egészségesebb lesz tőle. Tartsanak velünk a jó receptekért és fotózási tippekért!
A napokban sajtóreggelin vettünk részt az UrbanFood Cafe & Coworkingben. A kóstolás mellett bepillantást nyertünk az egyik legszínesebb gasztro trend népszerű tagja, a smoothie bowl, azaz a smoothie tál elkészítésébe is. Visszatekintésként ebben a korábbi anyagunkban megismerheti az előzményeket. Az alábbi receptek és fotózási tippek alapján pedig bárki tápláló, ízletes és látványra is boldogságot hozó reggeliket tud készíteni. Jó étvágyat hozzá!
Hozzávalók az alaphoz:
● 180 g fagyasztott banán
● 1,3 dl Funky Forest Horny Hedgehoge ital
● 1 csipet fahéj
● 1 mokkáskanál méz (ha szükségesnek érezzük)
Hozzávalók a feltéthez:
● 5 db almachips
● 1 teáskanál kandírozott gyömbér apróra vágva
● 1 evőkanál görög joghurt
● 1 teáskanál méz
● 1 evőkanál pirított, fűszeres dió
Elkészítés:
Helyezzük az alap összes hozzávalóját a turmixgépbe és 10-20 másodperc alatt pürésítsük csomómentes, lágyan krémes állagúra. Ha folyósabban szeretjük, adagoljunk még hozzá préslevet ízlésünk szerint. Öntsük a lágyan krémes smoothie-t egy magas falú, kisebb tálba. Végül osszuk ketté a tálat képzeletben, és dekoráljuk az egyik felét a feltétekkel.
Dekorációs tippek Matók Zsuzsi food stylisttól:
Mindig érdemes többféle szín- és ízkombinációt kipróbálni. A workshopon az volt az elképzelés, hogy az alaphoz illő színeket használjunk, de egy kis fekete szezámmag, pár csepp fehér joghurt és az aranyló mézcseppek bármelyik színű alapot feldobnak. Hagyjuk elszabadulni a fantáziánkat, ne befolyásoljanak az Instagram fotók, ahol szinte vonalzóval kicentizett mintákat mutogatnak a véleményvezérek. A lazán, bátran feldobált gyümölcsök és magok a fotókon is jobban mutatnak.
Hozzávalók az alaphoz:
● 90 g fagyasztott banán
● 35 g fagyasztott meggy
● 1 dl Funky Forest Metál Mole ital
● 25 g alma (héjával együtt)
● 30 g nyers cékla
● késhegynyi vanília kikapart belseje
● 1 mokkáskanál méz (ha szükségesnek érezzük)
● opcionális: céklapor, az erősebb bordó színhez
Hozzávalók a feltéthez:
● 1 teáskanál pirított mák
● 5 db cékla chips
● 5 szem szeder/áfonya
● 1 evőkanál gránátalmamag
● 1 teáskanál aszalt áfonya
● 1 evőkanál ribizliszósz
Elkészítés:
Helyezzük az alap összes hozzávalóját a turmixgépbe, és 10-20 másodperc alatt aprítsuk csomómentes, lágyan krémes állagúra. Ha folyósabban szeretjük, adagoljunk hozzá még préslevet vagy vizet. Öntsük tálba és dekoráljuk.
Dekorációs tippek Matók Zsuzsi food stylisttól:
Ezen a metálfényű piros smoothie-n a cékla chips viszi a pálmát. Rusztikus, állagra ropogós és nagyon jól néz ki, ha csak úgy rádobáljuk a krém tetejére. A fekete mák vagy chia mag vagy éppen fekete szezámmag és a sötét áfonya pedig még jobban megvadítja a látványt.
Hozzávalók az alaphoz:
● 135 g fagyasztott banán
● 30 g fagyasztott avokádó
● 25 g körte (héjával együtt)
● 1 dl Funky Forest Tranquil Turtle ital
● 13 g finomszemű zabpehely
● 30 g baby spenót
● fél bio citrom leve és héja
● 1 csipet őrölt kardamom mag
● 1 mokkáskanál méz (ha szükségesnek érezzük)
Hozzávalók a feltéthez:
● 6 szem áfonya
● fél banán felszeletelve
● fél kivi felszeletelve
● 1 kávéskanál fekete szezám
● 1 evőkanál darabos mogyoróvaj
● 1 szelet extrudált rozskenyér (díszítéshez csírák, virágok, tökmag, pici méz ízlés szerint)
Elkészítés:
Ennek a smoothie bowlnak az alapja is úgy készül mint a többi, vagyis a hozzávalókat turmixgépbe rakjuk, és 10-20 másodperc alatt csomómentesre, lágyan krémes állagúra pépesítjük. De ebben az a jó, hogy a maradék banán mellett a maradék avokádót és az utolsó levélke bébi spenótot is fel lehet használni, és így nem kell kidobni semmit. A tálba öntött krémet pedig fekete, piros és zöld színű gyümölcsökkel, magokkal, csipszekkel és rügyekkel is díszíthetjük.
A workshopon mi is ezt a zöld smoothie bowlt készítettük el, és annyit próbálgattuk fotózni, hogy a végén majdnem el is felejtettük megenni. De aztán annak is eljött az ideje, és a legszívesebben kértünk volna még egy tálkával olyan finom, laktató, de mégis könnyű volt az egész. Ha nem is minden nap, de biztosan otthon is készítünk majd ilyet, mindenféle színben.