Jó ételt csak minőségi alapanyagokból lehet készíteni, és ez nem csak a fine dining fogásokra vagy egy ünnepi ételsorra vonatkozik, hanem egy olyan hétköznapi reggelire is, mint mondjuk egy tál smoothie. A workshopon készített reggelikhez Funky Forest présleveket használtunk, amelyek fenntartható és környezetbarát módszerekkel készülnek a Nógrád megyei Szécsényben.
A cégnél a gyümölcsök préselése után maradó szárazanyagot állatok takarmányaként hasznosítják, valamint napelemmel termelnek áramot és saját szennyvízrendszer használatával tehermentesítik a csatornát. A márka mögött álló csapat több évtizedes tapasztalattal rendelkezik a hazai vendéglátóiparban, korábban szerveztek már termelői piacokat, és működtettek farmbisztrókat is, de végül a 100%-os préslevek hozták meg számukra az áttörést, mivel minőségi alapanyagokkal dolgozhattak, és kész terméket tehettek le az asztalra.
A sajtóreggelin bemutatkoztak a présleveket készítő csapat tagjai, valamint Szabó Adrienn klinikai dietetikus, majd a gyakorlat vagyis a smoothie-k elkészítése következett. Utóbbi pedig egyáltalán nem ördöngős feladat, csak kell hozzá egy-két színben passzoló gyümölcs és magocska a hűtőből vagy a spejzból. A tálak elkészítéséhez és díszítéséhez Matók Zsuzsi és Fodor Mariann food stylistok voltak a segítségünkre.
Nem más, mint folyadék (gyümölcs-, préslé, víz vagy növényi ital) és fagyasztott zöldség-gyümölcs krémesre turmixolt elegye, amit különböző feltétekkel díszítünk. Elkészítése egyszerű és gyors, akár egy rohanós hétköznapba is könnyedén beilleszthető. A színpompás tálak vendégvárásra is alkalmasak, és sütemény helyett édességként fogyaszthatók. De edzés előtt 1-1,5 órával is remek táplálék lehet, amikor jól felszívódó szénhidrátforrásra van szükségünk. Meglephetjük vele válogatós, zöldséget és gyümölcsöt elutasító gyerekeinket vagy akár energiaitalról leszokóban lévő kamaszokat is. De ami a legjobb: választhatjuk különösebb apropó nélkül, amikor csak megkívánjuk.
Szabó Adrienn kérdésünkre elmondta, hogy a szervezetünk akkor a leghálásabb, ha egészségesen és változatosan eszünk. Ebbe a változatosságba pedig jól beleillenek a smoothie-k. De ha a héten egyszer-egyszer befigyel egy finom kakaóscsiga, akkor sem áll meg a világ. Mert bizony szerinte superfood minden, ami egyénenként jó a szervezetnek, legyen az minőségi 100%-os préslé, vagy gyümölcslé (de a 25%-os, sűrítményből készült levek nem tartoznak ide), egy jó minőségű kenyér vagy péksütemény, egy finom szendvics, vagy egy szelet szép hús. Sőt tejet is lehet fogyasztani, csak odafigyeléssel és mértékkel, törekedve a megbízható minőségre, ami nem a tej magas zsírtatalmától függ.
Érdemes többféle szín- és ízkombinációt kipróbálni, megtapasztalni új variációkat. Rusztikusan kombinálni a gyümölcsöket és magvakat, hogy már ránézéskor megjöjjön az étvágyunk. Nem kell mindenképpen a vonalzóval megrajzolt Instagram fotókhoz alkalmazkodnunk, az a lényeg, hogy jól érezzük magunkat a smoothie-tál elkészítése és fogyasztása közben is.
A workshopon ez sikerült is. A food stylistok segítségével fotóra kívánkozó és finom reggeliket sikerült készíteni, amit valószínűleg nemsokára otthon is újraalkotunk majd. Hogy hogyan? Receptjeinkből ez is kiderül. Tartsanak velünk holnap is!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.