Amikor – jó pár évvel ezelőtt – kezdett beszivárogni hazánkba is a smoothie láz, kezdetben kicsit úgy voltam vele, mint a mikor a Spice Girls mellett (akiknek nagy rajongója voltam, vállalom a kritikát érte, akkor ők voltak a meNők) egyszer csak megjelent az All Saints. Másképp: mint amikor a Back Street Boys mellett előbukkant az 'N Sync (fiatalabb olvasóink guglizzák meg, kik voltak ők). Nem értettem, mi ez a nagy felhajtás, hiszen már itt van nekünk a turmix, kedveljük, szeretjük, isszuk/néha esszük, minek nekünk még a smoothie, miért olyan nagy hype ez, semmi új nincs benne... Vagy mégis?
Mert ahogy idővel az elődökre hajazó új lány- és fiúbandák zenéit is megszokta a fülem, úgy idővel megértettem a smoothie lényegét is.
A turmix és a smoothie között a fő különbség az, hogy míg a turmix jellemzően tejes alapú – persze lehet joghurtos is –, a smoothie (bár nincs rá fix szabály) jeges, vizes alapú. Ez az eltérés más karaktert, más tápértéket képvisel. Ráadásul a smoothie-t a mai mindenmentes hype és a valós, orvosilag alátámasztott tejfehérje-allergia, tejcukor-érzékenység mellett is többen ihatják, mint a
turmixokat.
A hasonlóság viszont kétségtelen: alapvetően gyümölcsök (és mint látni fogjuk, zöldségek) és
valamilyen folyadék összeturmixolása révén keletkezik a kétféle ital. Annak, hogy mit teszünk a turmixgépbe, szinte csak a képzeletünk szab határt, hiszen legalább annyira népszerűek a zöldfélékkel dúsított (klorofillban gazdag) levek, mint a megszokott édes, krémes italok. A zöld levek a különféle salátalevelektől kapják a színűket, miközben tartalmazhatnak banánt is, magvakat is, sőt, akár mogyoróvajat is. Emiatt aztán kicsit elmosódik a turmix és a smoothie határa. Ráadásul néhány turmix inkább édesség, főleg, ha csokisziruppal és jégkrémmel is dúsítják... (persze nem ez az elsőként választandó recept).
A másik nagy filozófiai kérdés, hogy kell-e nekünk a smoothie-hoz külön készülék, aka smoothiemaker? A tv shopokban ezeket is elég sokat reklámozták ahhoz, hogy felkeltse az emberekben az igényt, bizony, nem élhetnek nélküle. Nekem elég sokáig sikerült. Jól elvoltam a turmixgépemmel, míg nem idén húsvétra édesanyám (pardon, a húsvéti nyuszi) meg nem ajándékozott egy saját, külön bejáratú smoothiekészítő géppel.
Akkor meg is fogott egyből a dolog pikantériája, vagyis inkább praktikuma. Mert, hogy valóban nagy segítség, hogy egy kulacsban turmixolódik össze a készülő termék. A csavaros, sportkupakos tetőnek köszönhetően pedig magammal is vihetem (ergo kevesebbet kell mosogatni, ami nagy szó). Voilá, máris meg van oldva az aktuális tízórai vagy uzsonna elkészítése.
A szerelem végül elég nagy lett, mert smoothie-t csinálni nagyon egyszerű és gyors művelet. Ráadásul a kis vitaminoktól hemzsegő kulacs látványosan hirdeti, hogy a gazdája bizony ad az egészségére és az étrendjére... Persze, nem az illúzió miatt iszom smoothie-t, és nem is ezért bátorítok erre valakit, hanem a következők miatt:
♥ Nincs többé fonnyadt, plöttyedt, kukába szánt gyümölcs, hiszen ezeknek egy smoothie-ban új életcélt adhatunk, megihatjuk őket, nem vesznek kárba, mi pedig iszunk egy jót.
♥ A smoothie-t még az is szeretni fogja, aki magában nem, vagy csak ritkán eszik gyümölcsöt. Így sokkal könnyebb megenni, vagyis meginni a naponta szükséges vitamin-, antioxidáns-, ásványianyag-, rostszükségletének egy részét.
♥ Foghúzás után, fogszabályzóval, protézissel szintén csak az előnyeit tudjuk megtapasztalni, mivel a rágást megspórolhatjuk.
♥ A smoothie kreatívvá tesz! Nagy élmény rátalálni a megfelelő kombinációkra (nagy klasszikus, de bevált recept az alma-mandarin-banán alap), és nagy tanulságok születhetnek abból is, hogy mi az, ami csak elsőre tűnik jó ötletnek. Mint ahogyan pl. egy ananász-pomelo kombó, amelynél vagy csak nem volt elég édes az ananászom, vagy a pomelo nem kellett volna bele... sosem derül ki.
♥ A smoothie kiválthat egy kisebb étkezést is. Így ha mellette valóban nem a kedvenc sütinket eszegetjük, akkor némi energiadeficitet is nyerhetünk általa; és közelebb kerülhetünk a kívánt alakunk eléréséhez is, persze megfelelő mennyiségű és intenzitású testmozgás mellett.
♥ Nem csak édes ízű smoothie készülhet. Egy gyors zöldséglevest is összemixelhetünk vele, ami a nyári melegben különösen jó hűsítő lehet.
Fontos, hogy alaposan megmosott, meghámozott, kimagozott és kellően apró méretűre vágott hozzávalókkal dolgozzunk, és mindig adjunk elegendő mennyiségű vizet is a készülő smoothie-hoz. A víz egy része lehet jégkocka is - én még nem próbáltam úgy -, de a klasszikus recept szerint ez a helyes metódus. Itt már felmerül a jégkásával való rokonsága is, de ebbe már igazán ne menjünk bele!
A már kész, és a hűtőben tárolt smoothie-t is mindig rázzuk fel, és érdemes vízzel is újra felhígítani, mert a rostok miatt egy kicsit besűrűsödik. Minimum két, de inkább három féle összetevőt válasszunk, hogy ne legyen túl egyhangú íze a végeredménynek. A vizet időnként kész, dobozos vagy éppenséggel frissen préselt gyümölcs-, zöldséglével is helyettesíthetjük.
Ha kicsit tartalmasabb italra vágyunk, akkor átléphetjük a műfaji határokat és tej, joghurt, túró, stb. hozzáadásával már turmixot is alkothatunk. Ha túl sok lett a smoothie, tároljuk hűtve a maradékot és lehetőleg még aznap, vagy legalábbis 24 órán belül igyuk is meg!
A felesleg akár jégkockatartóban le is fagyasztható, legközelebb egy izgalmas limonádé alapjaként használhatjuk fel a színes, zamatos kockákat.
Egy szó mint száz, tegyük félre az esetleges kezdeti szkepticizmust, és mixeljünk magunknak és a családunknak is egy kellemes, hűsítő vagy éppen pezsdítő smoothie-t, ez a divat szerencsére nem ártalmas az egészségünkre. Persze ne feledkezzünk meg arról sem, milyen érzés beleharapni egy harsogó almába vagy egy lédús barackba; és, hogy maga a rágás milyen fontos az egészségünk megőrzéséhez! Éppen ezért nem kell átesni a ló túloldalára, és mindent pürésíteni. Fő az egyensúly!
Cikkünk szerzője Schmidt Judit dietetikus.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.