Naptűzhelyeken sütnek a sivatagi szakácsok a világ legszárazabb helyén

konyha
PUBLIKÁLÁS: 2021. szeptember 19. 09:38

Luisa Ogalde 2018-ban nyitotta tapas barját, az Entre Cordillera Restobar Solar-t a chilei Villasecában, a világ legszárazabb helyeként számon tartott Atacama-sivatag déli szélén. A hely egyik különlegessége, hogy az ételek naptűzhelyeken készülnek, vagyis a nap felé fordított, üvegtetejű fadobozokban, melyeket a sugarak melegítenek fel. Mert ha eső nincs is errefelé túl gyakran, a nap mindig süt – méghozzá a szó minden értelmében.

Ogaldének nyolc ilyen sütője van, valamint egy parabolával is büszkélkedhet, amelyet főleg víz forralására használ, és van egy aszalója a kecskehús szárításához. A szárított hús az egyik helyi specialitás, a charquicán alapja, mely egy burgonyából és sütőtökből készülő pörkölt. Persze más, hagyományos pörköltek is készülnek itt marha- vagy csirkehúsból, mint pl. a cazuela, de emellett kenyeret és desszerteket is lehet napfénnyel sütni, ahogy a kecsketejből készülő pudingot, a sült tejnek fordítható leche asadát is. Ogalde szerint a hagyományok tisztelete náluk is nagyon fontos:

Bár a receptek régiek, a főzés módja teljesen új, és egyre több chilei szakács csatlakozik ehhez a mozgalomhoz, melynek kezdete egy kísérlethez köthető. A Chilei Egyetem Táplálkozási és Élelmiszeripari Intézetének kutatócsoportja ingyenes energiaforrással akart segíteni az Elqui-völgy ezen elszigetelt foltjában élő családoknak, hogy kilábaljanak a szegénységből, ugyanakkor egy olyan módszert kerestek a főzésre, amelyhez nem kell kivágni azt a kevés fát, ami még él a térségben.

Így 1989-től kezdve egy 25 családból álló csoport kísérletezett a különféle napsütőkkel: először a parabolaalakú edényeket használták, amelyek egy középen lévő rácsra gyűjtik a napsugarakat, majd a ma leggyakrabban használt dobozsütőket vetették be – olvasható a bbc.com cikkében.

Eleinte csak a saját családjuknak főztek így, akik megismerték a módszert, aztán ahogy a külföldi turisták is kezdték felfedezni a várost, ők is megkóstolhatták az ily módon készült ételeket. Ha esetleg kedvet kapna, hogy elkészítse saját naptűzhelyét, akkor az alábbi videóban kaphat némi segítséget. Jövő nyárig biztosan elkészül a mű.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.