Barackos, zserbós és szedres torták kerültek a legjobb cukormentes döntősök közé

Ország Tortája
PUBLIKÁLÁS: 2021. május 13. 12:24

A Magyarország Cukormentes Tortája verseny döntőseiről és nyerteseiről minden évben szívesen írunk, mivel különlegesebbnél különlegesebb ízek és alapanyagok jelennek meg a cukrászok palettáján. Idén sem volt ez másként.

Beszterce rózsája - Hisztéria Cukrászda, Tápiószecső Forrás: egycseppfigyelem.hu / Press

A budapesti Zila Kávéházban megrendezett első zsűrizésen, amit hagyományosan az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete rendezett, olyan alkotóelemek kerültek előtérbe, mint a kuszkusz, a kardamom, a tonkabab, a köles, a tápiókagyöngy és az édesburgonya.

Szedresem - AMI Süti, Monor Forrás: egycseppfigyelem.hu / Press

A zsűri tagjai, köztük Erős Antónia és Vadon János, leginkább "a kreatív megoldások és a harmonikus ízek együttes meglétét értékelték a döntősök kiválasztásakor" – olvasható a sajtóközleményben. Végül pedig a málna, szeder, zserbó és barack ízű tortákat juttatták tovább, melyek közül a júniusi döntőben választják ki a győztest.

Erdei Nimfa - Vanília & Gelarto Cukrászda, Nagykőrös Forrás: egycseppfigyelem.hu / Press

A keddi elődöntőben a verseny háromszoros győztese, Nándori László cukrászmester, zsűrielnökként segített kiválasztani a 2021-es év legjobbjait. A zsűri összetett szempontrendszer alapján, anonim módon bírálta a tortákat. A fő hangsúly az íz, a küllem és az újszerűség mellett a verseny jellegéből adódóan a szénhidrát- és kalóriaértékeken volt.

Havasi Málna- REÖK Kézműves Cukrászda, Szeged Forrás: egycseppfigyelem.hu / Press

Amint mondták, az egész verseny lényege, hogy olyan tortákat találjanak és díjazzanak, melyek beilleszthetők a kiegyensúlyozott étrendbe, és bátran fogyaszthassák őket a cukorbetegek és az egészséges életmód hívei is. A pályaművek megalkotásához a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által ellenőrzött alapanyaglistáról választhattak a versenyzők.

Zserbó Cukormentesen - REÖK Kézműves Cukrászda, Szeged Forrás: egycseppfigyelem.hu / Press

A Magyarország Tortája versenyen szintén a legjobb öt torta jutott tovább, valamint annak alkategóriájaként az „Egy a Természettel" döntőseit is kiválasztották. A két verseny, egy nap eltéréssel, de párhuzamosan fut idén, és a júniusi döntőben választják ki az idei nyerteseket.

A Magyarország Tortája versenyben idén az eper, a szeder, a mák és a kávé fordult elő legtöbbször, mint alapíz. És a magyar gasztronómia jellegzetes alapanyaga, a tejföl is több versenytortában szerepet kapott. Azoknál a cukrászoknál pedig, akik zöldségekkel is szeretnek kísérletezni, megjelent a rebarbara, a cékla és a paprika is. Az "Egy a Természettel" versenyben pedig fel kellett használni az alábbi öt alapanyagból legalább egyet: áfonya, gesztenye, csipkebogyó, mogyoró és bodza – írták a Cukraszat.net oldalán.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.