A Boldogasszony csipkéje lett az ország tortája

Ország Tortája
PUBLIKÁLÁS: 2019. augusztus 01. 07:07

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete tizenharmadik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája" versenyt az augusztus 20-i nemzeti ünnepünk, államalapító Szent István ünnepe, Magyarország szimbolikus születésnapja köszöntésére. Idén 31 torta közül választotta ki a szakmai zsűri azt a süteményt, mely méltónak bizonyult a Magyarország Tortája címre – olvasható a szervezet weboldalán.

Forrás: Mark Mervai Photography / I ♥ Dunaföldvár Facebook

Így 2019 Magyarország Tortája a „Boldogasszony csipkéje" lett, melyet a dunaföldvári Tóth Cukrászdából Tóth Norbert alkotott meg, aki tavaly bronzérmet nyert a versenyen. A Boldogasszony csipkéje a málna népies elnevezése. Nevét csipkézett leveleiről kapta, és ízletessége mellett gyógyhatása is figyelemre méltó, magas vitamintartalma miatt az egyik legegészségesebb gyümölcsünk.

Forrás: Mark Mervai Photography / I ♥ Dunaföldvár Facebook

A torta minden rétegében megtalálható a málna, tortánként összesen több mint hatszáz gramm málnát tartalmaz. Roppanós réteg, málnás áztatóval átitatott piskóta, málnás-fehércsokoládés krém, citromos-bazsalikomos felvert ganache, málna lekvár és málnás meringue alkotják a tortát. A csipkét a torta tetején a citromos, bazsalikomos felvert ganache idézi, melyek közeit málnalekvár tölti ki. Liofilizált málnadarabokkal megszórt meringue-gekkel és zöldre színezett fehércsokoládé lapkákkal díszítették.

Tóth Norbert és Gyuris László Forrás: Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete / Facebook

Ugyanakkor Nyolcadik alkalommal választották meg a Magyarország Cukormentes Tortáját . A cukrászok a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által jóváhagyott alapanyaglistát használták fel tortáik elkészítéséhez. Az idei győztes a „Kicsi Gesztenye" lett, melyet a szegedi A Cappella Cukrászda aranykoszorús cukrászmestere, Gyuris László és csapata készített.

Forrás: www.magyarorszagcukormentestortajaverseny.hu

A sütemény nem tartalmaz hozzáadott cukrot és gabonalisztet. Ízvilágát a gesztenye alapozza meg, melyet a kellemesen savanykás áfonya és a mogyorós ropogós teszi teljessé. A kreáció tetejét cukormentes tejcsokoládé borítja, amit koronaszerűen vesznek körbe a csokoládé ívek.

A hozzáadott cukor nélkül készült „Kicsi Gesztenye" a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége számításai alapján szeletenként csupán 14,9 g szénhidrátot és 204 kcal-t tartalmaz, így a cukorbetegek számára is jó választás lehet.

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány célja a versennyel az, hogy felhívja a cukrászok figyelmét a kiegyensúlyozott étrendbe illeszthető, hozzáadott cukrot nem tartalmazó sütemények iránti növekvő igényre.

Forrás: www.magyarorszagcukormentestortajaverseny.hu

A két győztes édességet augusztus 18-tól az ország számos cukrászdájában árusítják, de augusztus 18-án, 19-én és 20-án a Magyar Ízek Utcáján is megkóstolhatja bárki a Várkert Bazárnál, ahol idén is lehetőség lesz ingyenes vércukormérésre.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.