Ön szokott tízóraizni? És uzsonnázni? Pedig a napirendbe iktatásukkal akár fogyni is lehet!

egészség
PUBLIKÁLÁS: 2021. január 20. 06:31
A mindennapi étkezéseink között a kelleténél kevesebb szó esik a két kisétkezésről, a tízórairól és az uzsonnáról. Pedig ezek is szerves részei a napnak, és a fontosságuk legtöbbször akkor érezhető, ha kimaradnak. Dietetikusunk ehhez a két, sokunknál háttérbe szoruló étkezéshez ad tippeket.
Schmidt Judit

Gyerekkorunkban még természetes volt, hogy a tízórai és az uzsonna is része a napnak, aztán valahogy felnőttként a rohanó hétköznapok során ez a szokás gyakran elkopik. Gyakori kifogás volt korábban, hogyan is lehetne napjában ötször enni, amikor alig van idő még a három főétkezésre is, vagy az is elhangzik ilyenkor, hogy ha az illető ennyit és ennyiszer enne, biztosan meghízna.

Mára ez azért talán már nem ennyire elképzelhetetlen. Például a manapság egyre többeknél diagnosztizált PCOS és inzulinrezisztencia esetén javasolt étkezési ritmus miatt a többször keveset elve még inkább életközelibbé vált.

Többször, keveset – miért?

A napi többszöri, kisebb étkezések lényege, hogy egyenletesebben tartható a vércukorszint ingadozása, amivel manapság oly sokaknak meggyűlik a baja. Szerencsés esetben ez az állapot még megállítható és akár vissza is fordítható, így a diabétesz előszobájából vissza tudunk lopózni a "lépcsőházba".

Ha egészséges étkezzéssel indítjuk a reggelt, az az egész napunkra kihat Forrás: Sveta Y/Shutterstock

Ha nem marad ki túl hosszú idő két étkezés között (kb. 2-3 óránál több), akkor nem esik le túlzottan a vércukorszint, és nem éhezünk meg annyira, hogy ne tudjuk kontrollálni a következő étkezés minőségét és mennyiségét. Így hosszabb távon a rendszeres étkezés a testtömeg-szabályozásnak is kedvez, még akár fogyni is lehet, ha jól csináljuk, de már az is eredmény, ha tartjuk a súlyunkat.

Lényegében a tízórai és az uzsonna abban segít, hogy tudatosabban válasszuk meg a következő, nagyobb étkezéseinket.

Ha előre gondoskodunk a kisétkezésekről, akkor könnyebben átvészeljük a délelőttöt, produktívabban telik a munkaidő, mert nem arra koncentrálunk például, hogy mikor jön el az ebédidő. Egy könnyű ebédet követően pedig az uzsonna segít átvészelni a késődélutáni belassulást, ahol amúgy talán a sokadik kávé vagy más koffeindózis után nyúlnánk, esetleg az első utunkba kerülő nassolnivalót tömnénk magunkba. De az uzsonnával kerülhetjük el azt is, hogy vacsorára kiegyük a fél hűtőt, mert már nem látunk az éhségtől. Ezek persze a szélsőséges példák.

De akkor mennyi az annyi?

Amikor a napi ötszöri (jó esetben is négyszeri) étkezés szóba kerül, egy dietetikus sem arra gondol, hogy ennyiszer kell terülj-terülj asztalkámat rittyenteni, és degeszre enni magunkat. Ellenkezőleg, a két köztes étkezés, ahogy már fentebb is kiderült, egyfajta áthidalásul szolgál, gyors energia- és tápanyag-utánpótlásként. A napi energia-felvételünknek csupán kisebb hányada (kb. 10-10 százaléka) származik ezekből. Vagyis párszáz kalóriáról (kcal-ról) beszélünk, ami néhány falatot vagy egy kis maréknyi táplálékot jelent. Ennyi mindenki napjába belefér. Csak ne feledkezzünk el róla!

A kisétkezésnél pláne igaz a dietetikusi mondás: a mérték az érték! Forrás: Einladung_zum_Essen / Pixabay

Ötletek tízóraira, uzsonnára

Valójában igen hálás téma a menütervezéskor a tízórai és az uzsonna, mivel ezekkel színesíthető és kiegészíthető a napi étrend. Mindenki a saját ízlése és egyénileg javasolt étrendje szerint válogathat a lenti listából:

● Friss, szezonális gyümölcs, amit akár felszeletelve, hámozva is magunkkal vihetünk egy dobozban, így biztosabb, hogy el is fogy.
● Gyümölcssaláta – a fenti ötlet egy kicsit tovább gondolva.
● Frissen préselt gyümölcslé – Ne feledjük, hogy nem energia- és cukormentes, de ez most különösen jól jön, mert egyszerre oltja a szomjat és táplál!
● Turmix, smoothie, amiket szintén magunkkal vihetünk, de inkább tízóraira igyuk meg, ha nem tudjuk hűtve tárolni.
● Idényjellegű, roppanós zöldségcsíkok, zöldséghasábok – pl. paprika, uborka, karalábé, zellerszár – joghurtos mártogatóssal vagy akár anélkül is.
Kefir, joghurt natúran vagy gyümölccsel, müzlivel, granolával, olajos magvakkal keverve.
● Sós vagy édes túrókrém akár önmagában is, de szendvicshez, gyümölcs és keksz mellé is illenek.
Kisebb, könnyen harapható méretű szendvics, amely esetében a választék szinte végtelen, csak a fantáziánk szabhat határt.
Zöldségsaláta, amely natúr olajos magvakkal, kevés sajttal is turbózható.
Egy kis marék olajos mag és egy közepes gyümölcs.
● Keksz vagy müzliszelet, amelyeket akár magunk is készíthetünk, így a boltinál kevesebb cukorral vagy más édesítő anyaggal is megúszhatjuk.
● 1-2 kocka étcsokoládé, amitől még nem hízunk, és délután segíthet a koncentrálásban is.

Persze, nem kell minden tízórainak ennyire mutatósnak lennie! Forrás: RitaE / Pixabay

Tippek a rászokáshoz

Érdemes már előző nap elkészíteni, kikészíteni a kisétkezéseket; ha magunk főzzünk az ebédet, akkor ez a lépés már igazán nem nagy teher. Ha nem otthonról dolgozunk, akkor reggel tegyük be a kis pakkot a táskánkba, ez legyen a reggeli rutin része! De ha otthoni munkánk van (ami jelentheti a gyermeknevelést is), akkor is jó, ha már előre gondoskodunk napközbeni harapnivalóról, mert így biztosabb, hogy nem éhezünk ki nagyon, aminek jele a fáradtság, koncentrációhiány és ingerültség is lehet.

Tulajdonképpen így a nassolás is beletervezhető a napba, ami így kevésbé lesz egy bűntudattal teli, titkolnivaló cselekedet; ráadásul jobban nyomon követhetővé is válik, hogy mit és mennyit ettünk. Természetesen nem kell feltétlen erőltetni a kisétkezéseket, hiszen lehet olyan nap, amikor két étkezés közt adott esetben nem is telik el annyi idő, hogy megéhezzünk. Mindenesetre jó, ha tartunk a munkahelyen, autóban, otthon is olyan, nem romlandó készleteket a fenti listából, amelyek jól jönnek akkor, ha vészhelyzet állna elő, és hirtelen törne ránk az éhség, vagy elnyúlna egy-egy feladat és később jutnánk csak ebédelni, vacsorázni.

Latte macchiatót, cappuccinót tessék! Forrás: S. Hermann & F. Richter / Pixabay

Ugyanakkor azt se feledjük, hogy a naponta, akár több csészével, bögrével elfogyasztott capuccino, tejes kávé a benne levő tehéntej, vagy esetleg ennek alternatívájaként fogyasztott növényi italok sem csak italnak számítanak, mivel nem szénhidrátmentesek! Így ezek is hozzáadódnak például a tízórai/uzsonna energiatartalmához.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.