Amikor az egészséges/egészségmegőrző táplálkozás szóba kerül, szinte biztos, hogy a müzli is valahogyan képbe jön. A gabonafélék kétségtelenül a vegyes, változatos étrend egyik alapját képezik, azonban müzli és müzli között is jelentős különbségek adódhatnak. Dietetikusunk abban segít eligazodni, vajon melyiket válasszuk.
A müzli alapvetően gabonapelyhek és aszalt gyümölcsök keveréke (maga a müzli szó is ez utóbbit jelenti), amelyet többnyire reggel fogyasztunk hideg tejjel leöntve. Szinte végtelen számú variációja létezik, hiszen változhat a gabonák összetétele, feldolgozottsági foka (extrudált, pelyhesített, lapított, darált, korpa), az aszalt vagy éppenséggel friss, liofilizált vagy mélyfagyasztott gyümölcsök típusa, a további ízesítők, kiegészítők köre (édesítőanyagok, mint például a cukor, méz, lekvár, szirupok, vagy éppen az olajos magvak), illetve nem utolsó sorban a folyadék, ami a tej mellett lehet joghurt, kefir, növényi ital, vagy éppen gyümölcslé is.
Lényegében csak az egyéni ízlésünkés persze a személyes étrendünk függvénye, hogy mondjuk holnap reggel éppen milyen müzlit keverünk magunknak.
A klasszikus Bircher müzli, amelyet a 19. század végén egy táplálkozástudománnyal foglalkozó orvos, Bircher-Benner állított össze, zabpelyhet, búzacsírát, mandulát, mazsolát, valamint reszelt nyers almát tartalmaz, amelyet kevés cukrozott tejjel és citromlével locsolnak meg.
A müzli a benne található, lehetőleg teljes kiőrlésű gabonafélékből eredően élelmi rostokban dús, emiatt alacsony glikémiás indexű ételnek számít. Ennek köszönhetően a benne található szénhidrátok megemésztődése, felszívódása elhúzódóbb, emiatt hosszabb jóllakottság-érzetet biztosít. Ez a tulajdonsága kedvez a cukorbetegség megelőzésében, valamint a nem kívánt hízás elkerülésében is. A teljes kiőrlésű gabonák, gabonapelyhek rostjainak köszönhetően a rendszeres müzlievéssel sokat tehetünk a bélrendszeri daganatok ellen is.
A teljes kiőrlésű gabonaféléktartalmazzák a gabonamaga korparészét (héját), a csíráját, illetve a magbelsőt is.
A müzliben található olajos magvak vitamin-, ásványianyag-tartalma kedvez az ideg-, izomrendszer megfelelő működésének is.
Egy müzlivel indított nap esetén a délelőtti órákban még az agyunk is jobban fog, mintha mondjuk finomított lisztből készült, agyoncukrozott péksütit majszoltunk volna, amit rövid idő alatt „feldolgoz" a szervezetünk és utána csak pislogunk a hirtelen ránk törő éhségérzet miatt.
Az utóbbi években szinte szó szerint berobbant a granola, amely olyannyira sikeres lett, hogy szinte nem volt olyan gasztrooldal, ahonnan nem tanulhattuk meg az amúgy egészen egyszerű elkészítési módját. A népszerűségét az adja, hogy igen roppanós, ami valamelyest ellentétben áll a már említett klasszikus müzlivel, amit érdemes már előzőleg elkészíteni, hogy az összetevők megpuhuljanak és megduzzadjanak. Nos, a granolát nem áztatjuk, hanem sütjük.
Az elkészítése ugyanis úgy zajlik, hogy egy sütőpapírral kibélelt vagy tapadásmentes bevonattal ellátott tepsibe beleöntjük a tetszés szerinti gabonapelyheket, magvakat, majd ízlés szerint édesítjük mézzel végül meglocsoljuk kevés növényi olajjal vagy zsiradékkal (például kókuszolajjal), s kb. 10-15 percre betoljuk a kb.170 fokos sütőbe. Sütés közben párszor forgassuk át! Itt éppen csak ropogósra sütjük, karamellizálva a mézet.
A kész granolát jól záródó üvegbe vagy műanyag dobozba öntjük, majd fogyasztás előtt frissen szórjuk bele a tejbe vagy a kívánt típusú folyadékhoz. Persze önmagában is elropogtatható szárazon tízóraira vagy uzsonnára, de ne felejtsünk el azért egy nagy pohár vizet vagy más folyadékot is meginni utána, hogy a rostok megduzzadhassananak.
Érdemes nyitott szemmel járni a müzlivásárláskor is és a csomagoláson olvasható feliratokat, listákat, apró betűket alaposan szemügyre venni. Az a müzli, vagyis inkább reggeliző gabonapehely, amely az összetevők között az első helyek egyikén tartalmazza a cukor valamely változatát, változatait (ld. glükóz, glükóz-fruktóz szirup és társai), legyen bármely csábító csomagolással, vonzó jelzővel és grafikával ellátva, inkább a desszert kategóriába kerüljön (aka mértékkel fogyasztandó) a menünkön!
Jobban járunk, ha egyesével mi vásároljuk össze a házi készítésű müzlink alapanyagait a teljes kiőrlésű, nem cukrozott gabonapelyhek, -korpák, olajos magok, aszalt (nem kandírozott) gyümölcsök széles választékából. Ez esetben biztosan tudjuk, mi és mennyi került bele, de még az édesítés mértékéről vagy éppen annak hiányáról is jobban tudunk dönteni.
Sajnos a legtöbb szállás reggeli kínálatában gyakrabban találkozunk a müzlik cukrozott, inkább desszert számba menő változataival (amelyek kakaós, csokis pufira emlékeztetnek inkább), mint a valóban csak aszalt gyümölcsöket és magvakat, gabonapelyheket tartalmazó alap változatokkal - igaz, szerencsés esetben mi magunk keverhetjük ki a müzlinket. Ha nem a hízás és a minél több szénhidrát rövid őt alatti elfogyasztása a cél, akkor a kevésbé cukrozott verzióval töltsük meg a tálkánkat, s ne a gyümölcsös (gyümölcsös ízesítésű) joghurttal öntsük le!
Egy adag cukorban dús müzlitől persze még nem dől be a diétánk, kivéve, ha gluténérzékenyek vagyunk, mivel szinte biztos, hogy a hotelben kínált müzli alap esetben nem garantáltan gluténmentes zabpelyhet tartalmaz, a búza-, rozs-, árpapehely pedig mindenképpen gluténtartalmú.
Cikkünk szerzője Schmidt Judit dietetikus.