Hogy miért kell ezt magyarázni? Mert mindenkinek mást jelent. Van, aki reggeli nélkül még a fürdőszobáig sem jut el, más szinte futva eszi meg azt valamely közlekedési eszközön, de akad olyan is, aki egy beülős helyen fogyasztja el, ha nem a munkahelyére beérve, vagy rosszabb esetben az asztala felé görnyedve a beérkezett leveleket bújva.
Klasszikus értelemben reggelinek az ébredést követő fél-egy órán belül, lehetőleg még otthon elfogyasztott első étkezést hívjuk. Ami ezen túl esik időben, már súrolja a tízórai kategóriát. Persze azért nem kell nagyon szigorúnak lenni, elvégre mindenkivel megesik, hogy egy sietős, elalvós napon ez az étkezés is elcsúszik, vagy éppenséggel üres a hűtő, így nincs mit enni, csak tenni, vagyis el kell indulni reggeli nélkül.
A reggeli funkciója abban rejlik, hogy az éjszakai pihenést, regenerációt követően energiával, tápanyagokkal töltse fel a szervezetet, ami a napi feladatok, tevékenységek elvégzését is segíti, nem kis mértékben az agyunk működését.
A legjobb példa arra, hogy miként hat a reggeli kihagyása a testünkre, ha belegondolunk, hány és hány gyerek esik ki szó szerint az iskolapadból, mert nem evett, nem kapott reggelit még otthon. Persze az ő agyuk még sokkal érzékenyebben reagál az éhségre, szénhidráthiányra, de nemcsak a tanuláshoz, hanem a munkához, gondolkodáshoz is szükséges, hogy ne éhgyomorral indítsuk a napot. Ráadásul, ha kimarad a reggeli, napközben hajlamosak lehetünk többet enni, mert kompenzáljuk a kiesett energiamennyiséget. Ez pedig hosszú távon hízáshoz is vezethet.
Persze, kivételek mindig lehetnek. Van, aki egyszerűen olyan korán kel a munkája miatt, hogy hajnalban még gondolni sem tud az evésre, vagy nem szokta meg gyerekként sem a rendszeres reggelizést (ezt is nagyrészt a családból hozzuk magunkkal). Ilyenkor is érdemes legalább folyadék formájában valamit magunkhoz venni, és nem csak tejes kávét!
♥ Kezdjük a napot egy nagy pohár vízzel, ami már önmagában segíthet a vérnyomásunk rendezésében!
♥ A víz után jöhet a tea, friss gyümölcslé, ivójoghurt, turmix, smoothie vagy a kakaó is akár, persze, ne minden nap ugyanaz. Mivel ezek nemcsak vizet, de valamennyi energiát is tartalmaznak, így beindítják az emésztést, meghozzák a kedvet és az étvágyat a komolyabb étkezéshez. Ez kezdetben lehet pár falat is, idővel aztán növelhető a mennyiség és beiktathatók a szilárd ételek is.
♥ A legjobb, ha már előző este bekészítjük a másnapi reggeli alapjait, legyen az müzli, zabkása vagy szendvics...
♥ A lényeg, hogy kiegyensúlyozott legyen, vagyis szénhidrát, fehérje, zsír, rost is kerüljön bele, és legyen változatos (érdemes az Okostányér mintáját követni az összeállításánál)!
♥ Sokan azzal oldják meg a reggeli gondját, hogy minden nap ugyanazt eszik, ami igen egyhangúvá, egyoldalúvá teheti az étrendet. Pedig a legegyszerűbb zabkása is változatosabbá tehető, ha időnként más a folyadék (tej, növényi ital, víz, gyümölcslé), vagy éppen más a feltét (magvak, friss, aszalt, fagyasztott gyümölcsök, méz, lekvár...).
Angol reggeli
Sült bab, sült szalonna, tükörtojás, kolbász – már csak egy kis adag emésztőenzim bevétele hiányzik. Persze, akinek rendben van a gyomra és a hasnyálmirigye, egy enyhébb teltségérzettel megússza, azonban az epebetegek, érzékeny gyomrúak, IBS-esek (irritábilis bélszindrómások), valamint a puffadásra hajlamosak óvatosan falatozzanak a hagyományos brit breakfastból! De a szív- és érrendszeri betegségben szenvedőknek sem árt, ha jellemzően nem ilyen a reggeli tányérjuk, mivel ennyi zsír és koleszterin hosszú távon azért csak odateszi magát a laborleleteken.
Olaszos reggeli
A cukorbetegek, inzulinrezisztensek nem az olasz reggeliért lesznek leginkább oda, mert bár csábítóan finom és édes, a vércukorértékeknek azért nem egészen előnyös, ha rögtön a nap kezdetén megpingelik egy akkora cukorlökettel, amit az olaszok tipikus reggelije tartalmaz. Ők ugyanis cappuccinót, tejes kávét elsősorban reggel isznak, a tejcukor jól meg is dobja a reggeli vércukorszintet, amit csak tetéz az édes kétszersült, a keksz, a croissant vagy a lekváros pirítós. Egy ilyen reggeli után nem sokáig jutunk még akkor sem, ha rendben van a szénhidrát-háztartásunk, mert hamar lecseng a vércukordömping, és újra megéhezünk. Ezért az ilyen reggelit érdemes kiegészíteni gyümölccsel, magvakkal vagy teljes kiőrlésű pékáruval.
Francia reggeli
A franciák első étkezése hasonló az olaszokéhoz, de ha itt járunk, tényleg vétek kihagyni a croissant-t lekvárral, vajjal és egy nagy bögre tejes kávéval vagy teával. Illik lassan elfogyasztani, és belefeledkezni a francia életérzésbe. Elvégre az igazán jó reggeli nem sietős, hanem egy sikeres nap alapja, amikor felkészülhetünk a kihívásokra, miközben az aznapi hírekkel is megismerkedhetünk a sajtó nyomtatott vagy digitális változatát tanulmányozva.
Amerikai reggeli
Az amerikai filmekben két dolog elmaradhatatlan, ha a főhősök reggeliznek: frissen préselt narancslé és palacsinta, lehetőleg juharsziruppal. A palacsinta lehet akár gofri is. Egyszer, egy Los Angeles-i hotel mini éttermében magam is elkészíthettem előre bekevert (gyanítom, porból készült...) tésztából egy gofrisütő szerkezettel, amit félidőben meg kellett fordítani, hogy egyenletesen megsüljön a tészta – nekem már csak emiatt is emlékezetes reggeli volt.
De az amerikai kávétól ne várjunk nagy csodákat: híg és sok, bár a koffeinmennyiség nem nő ezzel arányosan, ezért napközben még több csésze is belefér. Ugyanakkor mivel Amerikáról beszélünk, ahol megannyi kultúra találkozik, a reggelit sem lehet ennyivel elintézni, mert legalább olyan színes lehet, mint maga az ország. Simán ehetünk friss gyümölcsöt, édes péksüteményt, vagy akár sült bacont és tojást is, amit csak megkívánunk. A nagyobb hotelekben a választék olyan széles, hogy nem maradunk éhesek.
Szállodai reggeli
A klasszikus hotelreggeli (legalábbis a kontinentális változata), ami svédasztalos módon történik, magában rejti a választás lehetőségét. Mindez a világ nagy részén hasonló: a müzlis-joghurtos régió mellett a sajtos-felvágottas szekció következik, majd a tojás minden formája (főtt, lágy, rántotta) a virslit, esetleg kolbászt kíséri, de helyet ad a vaj/margarin, lekvár, mogyorókrém választékának is, amiket a finomított és teljes kiőrlésű kenyerekre, péksüteményekre kenhetünk a friss kerti vetemény, vagy éppen a savanyúságok társaságában, ha sósabb ízekre vágyunk. Ha pedig az édesből nem lenne elég, a helyi pékség remekeit is megkóstolhatjuk.
A narancslé, gyümölcslé esetében ne essünk illúziókba – ez számos helyen cukrozott, és alacsonyabb a gyümölcstartalma is. Vagyis bár nem olyan értékes, folyadéknak megteszi. Azonban még jobb, ha inkább vízzel, teával hidratálunk. A lényeg pedig: reggelizzünk jóízűen és nyugodtan!
Cikkünk szerzője Schmidt Judit dietetikus.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.