Nemrég került fel egy fotó a netre, amin egy szemeteskukán üldögélő séf éppen valami vacsorafélét eszeget. A legtöbb magyar fordítással ellentétben, a képen látható séf azonban nem Kirk Westaway a díjnyertes és Michelin-csillagos szingapúri JAAN étterem séfje, hanem az egyik ott dolgozó kolléga. A képet eredetileg Westaway készítette, majd sok más séf is átvette és újra posztolta. Ezek alatt már a saját gondolataikkal is megtámogatták a szavak nélkül is érthető állapotot.
A fotó vírusként terjedt, főleg a gasztro közösségek, illetve a szakácsok és séfek körében. Az elsők között lévő újraposztolás után ezzel a szöveggel terjedt el a kép:
„Több mint ezer adag ételt főztem egy hét alatt azoknak az embereknek, akik a családjukkal vagy a barátaikkal vacsoráztak nálunk. Én is általában így vacsorázom, egy kukán kuporogva. Ha van séf ismerősöd, emlékezz erre a képre, esetleg főzz neki valamit, és ülj le vele vacsorázni. Sokaknak lehet, hogy nem olyan nagy dolog ez, de a hozzánk hasonlóaknak sokat jelent."
Ezek után már nem volt megállás, elkezdtek záporozni a kommentek, és előkerültek az olyan témák, mint a „séf-fenntarthatóság" és hogy milyen is a konyha világa a csillogáson túl. Az elmúlt időben az ilyen fotók nélkül is sokszor előkerül a konyhai dinamika kérdése: a munkaórák száma, a mentális egészség, a betegszabadság, a szabadidő kérdése. Sok szakács és séf viszont büszkén viseli a „szenvedést", hozzászólásaik szerint, „ez a munkával jár", „tudtuk mire vállalkozunk" – olvasható a finedininglovers.com cikkében.
Carlo Petrini, a slow food mozgalom megalapítója pont erre hívta fel a figyelmet nem rég. Hogy nem csak az éttermi konyhák, de az ebben a munkakörben dolgozók gondolkodásának reformja is elengedhetetlen. Elmondása szerint azoknak is jár az étel élvezete, akik másokat etetnek.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.