A tökéletes szilvalekvár titka, amiről még a nagyi is hallgatott – Így lesz mennyei a finomság

gyümölcs
PUBLIKÁLÁS: 2025. július 31. 11:45
Nyáron olyan finomságokat készíthetünk, amelyek íze és illata egyenesen a gyermekkor emlékeit idézi. A szilvalekvár egy igazi kincs, de valljuk be, ritkán sikerül elérni azt a tökéletes állagot és zamatot, amitől az első kóstoló után csak annyit sóhajtunk: „Ez tökéles!”. Cikkünkben ezért felfedjük a mennyei szilvalekvár titkát!

A szilvalekvár nemcsak egy egyszerű befőtt, hanem a nyár egyik legélvezetesebb gasztronómiai élménye, melynek isteni illata már messziről csalogat és, amely egy kanálnyi boldogságot csempész a családi reggelekbe. Mégis, a legtöbben csak sejtjük, mik azok az apró trükkök, amik a tökéletes lekvár mögött rejlenek.

szilvalekvár, lekvár, szilva, gyümölcs
A szilvalekvár esetében ritkán érjük el a tökéletes állagot
Fotó: Elena Belodedova /  Shutterstock 

Így lesz tökéletes a szilvalekvárod, aminek mindenki a csodájára jár majd

Ha a következő lépéseket betartod, akkor a befőttes üveg nemcsak a polcodon fog ragyogni, hanem a család és barátok szívét is meghódítja majd.

Válassz nagyon érett szilvát

Minél érettebb, annál jobb. Ha a saját kertedben szeded le a gyümölcsöt, válaszd azokat, amik szinte egy érintésre lehullanak a fáról vagy akár már a földön hevernek. A piacokon és a boltokban is a puhábbak mellett dönts.

Áztasd őket egy teljes éjszakán át

Számos recept írja, hogy a szilvát és a cukrot a fazékban kell összekeverni, majd kezdődhet is a főzés. Az eljárás azonban százszor egyszerűbb, ha a gyümölcsöt már előző nap beáztatod és 1 éjszakán át pihenteted a hűtőszekrényben. Ezáltal a lekvár gyorsabban fog megfőni, így a lekvárnak frissebb zamata lesz.

szilvalekvár, szilva, tányér, gyümölcs
A tökéletes szilvalekvárhoz szükséged lesz nagyon érett gyümölcsre
Fotó: Ekaterina Smirnova /  Shutterstock 

Negyedeld fel, ha sűrűbb állagú lekvárt szeretnél

Bőven elég, ha a szilvát elnegyedeled és hagyod főzés közben szétesni. Így egy sűrűbb állagú lekvárt fogsz kapni, ami tele lesz apró, lédús gyümölcsdarabokkal. Amennyiben kicsit a zselésebbért rajongsz, egy részét áttörheted egy élelmiszer őrlőn.

Használj a főzéshez széles edényt

Főzésnél minél szélesebb edényt használsz, annál gyorsabban fog elpárologni a víz és besűrűsödni a szilvalekvár. Ez nemcsak azért jó, mert gyors, hanem azért is, mert frissebb ízt eredményez.

Hagyd ki bátran a citromot, ha a lekvárt a hűtőben fogod tárolni

Számos recept szerint a szilvalekvárba kell citromlevet tenni az ízek kiegyensúlyozásának érdekében, mivel a szilvák savassága változó. Azonban a citromlé, aminek karakteres íze van, elvonhatja a figyelmet a gyümölcs finom aromájáról, ezt pedig senki sem szeretné. Ezért, ha a lekvárt a hűtőben fogod tárolni, nyugodtan hagyd ki belőle a savanyú hozzávalót.

 

Az alábbi videó egy sütőben sült szilvalekvár receptet mutat be, ami egyébként a legkényelmesebb lekvárfőzési módszer:

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

 

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.