Tree,Full,Of,Blue,Plums,In,An,Orchard.woman's,Hand,Picking

Elindult a szezon: eláruljuk a tökéletes szilvalekvár titkát

friss
PUBLIKÁLÁS: 2022. augusztus 13. 10:30
A hagyományos szilvalekvárt üstben, lassan főzik, így éri el tökéletes állagát. Ha nincs üstöd, a sütő is megteszi, de van, amire kiemelten kell figyelni.
Bors

Abban valószínűleg mindenki egyetért, hogy a tökéletes szilvalekvár egyet jelent a hagyományos, üstben készült, szatmári szilvalekvárral. De ahogy a módszerek és fajták tárháza is bővült az évek során, úgy minden háznál más lett a szokás. Most eláruljuk, mitől lesz tökéletes a szilvalekvár.

Szezon elején borsosak az árak

Most már érdemes gondolkodni a befőzésen, mivel elindult a szilva szezonja, ám a Budapesti Nagybani Piacon egyelőre elég nagy a szórás, 300-700 forint között is elkérhetnek a lila szemű gyümölcs kilójáért, míg tavaly augusztus közepén 300-350 forint között adták a szilvát. Természetesen, ha nagyobb tételben gondolkodunk, és még jól meg is akarjuk válogatni a szemeket, a legjobb, ha közeli „Szedd magad” helyben gondolkodunk. Az Agroinform szerint ugyanis itt 200-400 forintért is hozzájuthatunk a gyümölcshöz.

Hogyan válasszunk szilvát?

Ha nincs saját, jól bejáratott szilvafánk, akkor már érdemes nyitott szemmel járni a piacon, és akár előre „lepaktálni” egy-egy termelővel, hogy biztosítva legyen a szilvánk, mire befőzni szeretnénk. Már csak azért is, mert bizony ebben a pálinkafőzők komoly vetélytársaink lehetnek. Arra kell figyelnünk, hogy a szilva húsa legyen édes, de ne legyen túl kemény, a héja pedig ne legyen túl vastag. A gyümölcs húsa lehet egészen sötét (ilyen például a besztercei), de lehet világosabb, például a legédesebb „ageni” (ejtsd azseni) fajtából is, melynek húsa inkább pirosas színű. A legfinomabb szatmári szilvalekvárt (és a pálinkát is) a panyolai szilvából készítik - írja a Mindmegette.

Spoon,With,Plum,Jam,On,The,Retro,Decorated,Desk,With
Mindenki másképp csinálja, de hagyományosan rézüstben készül a tökéletes szilvalekvár Fotó: Shutterstock

A szatmári szilva titka

Szatmár-Beregben jellegzetes nyár végi, ősz eleji munka a lekvárfőzés, és egyben társadalmi esemény is. Akár több család is együtt dolgozhat rajta, hiszen a rőzse tüzelésű rézüstökben, állandó keverés mellett 10-20 órán át kell főzni, hogy az eredmény az utánozhatatlan ízű és illatú szatmár-beregi szilvalekvár legyen. Mindig kizárólag frissen szedett szilvából dolgoznak, majd ciberézik, azaz előfőzik a szilvát, addig, míg el nem válik a héj, a hús és a mag. Ezt nevezik penyőnek, amit kirostálnak, majd következik a második szakasz, a sűrítés, más néven: öregítés. Ehhez a legfontosabb eszköz a kavaróvitorla, amit állandó mozgásban kell tartani, hogy a lekvár le ne égjen. A lekvár akkor készült el, ha a fakanálról nem csöppen le a púposan megmerített lekvár.

Otthon a sütő a befutó

Még Szatmár-Beregben is változnak a szokások, és manapság egyre többet főznek szilvát zománcozott üstben, vagy automatizálják a keverést, hogy az akár egész napos munka kissé könnyebb legyen. Így egy percig se szégyelld magad, ha szeretnéd a folyamatot könnyebbé tenni, és már erre is megvan a módszer! A legjobb, ha te sem használsz semmilyen plusz adalékot, de még cukrot sem, ha sütőben sütöd meg, ekkor nagyon alacsony hőfokon, szinte csak szárítani kell a gyümölcsöt, de azt  egy éjszakán át! A legjobb, hogy ilyenkor hozzá sem kell nyúlni a készülő lekvárhoz. De készítheted a szatmáriak menetrendje szerint is úgy, hogy előbb felfőzöd a szilvát egy kevés cukorral, majd a sütőben sütöd őket a kívánt sűrűségűre. Ha pedig végképp spórolnál az időn, előbb süsd meg a szilvákat, így megúszható az első forrásig való kevergetést, majd főzd cukorral a kívánt állagúra. Végül pedig az üvegekbe töltés után nagyon fontos, hogy ne felejtsük el a dunsztolást!

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.