Így készíthetsz mennyei szederlekvárt gyorsan és egyszerűen, ahogy a nagyi is készíti

befőzés
PUBLIKÁLÁS: 2025. július 22. 09:45
Ha tele a kerted szederrel, akkor ne érd be azzal, hogy időnként leeszegetsz néhány szemet. A szederlekvár mennyei finomság, ráadásul nagyon egészséges is, hiszen tele van vitaminokkal és antioxidánsokkal.

A szederlekvár elkészítése gyors és egyszerű, ráadásul ha magad csinálod, akkor pontosan az lesz benne, amire a szervezetednek szüksége van: rengeteg gyümölcs és az azokban található vitaminok, ásványi anyagok. Kenheted pirítósra, töltheted palacsintába, vagy akár tálalhatod brie típusú sajtok mellé is. Ha még soha életedben nem csináltál lekvárt, ez a recept tökéletes első próbálkozáshoz, hiszen egész biztos, hogy sikerélményed lesz, és aki megkóstolja, könyörögni fog a receptért.

Szederlekvár üvegtégelyben, benne fehér kanállal
A szederlekvár mennyei finomság, és könnyen elkészíthető Fotó: Esin Deniz /  Shutterstock 

Szederlekvár egy kis vaníliával megbolondítva

A szederlekvár elkészítése egyszerű, az íze pedig varázslatos. Ha teszel bele egy kevés vaníliát, akkor kevesebb cukor kell hozzá, hiszen a vanília rendkívül aromás fűszernövény. Ha ez nem lenne elég ok, hogy vaníliával fűszerezd a szederlekvárt, akkor jó, ha tudod, hogy tudományosan bizonyított: a vanília íze a boldogság érzését kelti, ezért is olyan népszerű az egész világon. Ez még mindig nem minden, ugyanis kiváló afrodiziákum, mivel fokozza a vágyat és az adrenalintermelést a szervezetben.

Hozzávalók 4-5 kis üveg szederlekvárhoz:

  • 1 kg érett szeder
  • 25 dkg nádcukor – lehet kevesebb is, ha savanykásabb ízre vágysz
  • 1 bio citrom leve és reszelt héja
  • 1 csipet vaníliapor vagy 1 rúd vanília kikapart belseje
  • 20 gramm természetes pektin, ha sűrűbb lekvárt szeretnél – ez egy zselésítő anyag, amely a gyümölcsökben, zöldségekben található meg, és lerövidíti a főzési időt

Szederlekvár készítés lépésről lépésre:

  1. Tisztítsd meg: a szedret válogasd át, szedd le a szárát, mosd meg, majd tedd egy nagy lábosba.
  2. Keverd össze: a cukrot alaposan keverd el a pektinnel, citrommal és vaníliával, majd szórd a szederre, keverd át és hagyd állni 15–20 percet, hogy a szeder levet eresszen.
  3. Forrald fel: tedd fel közepes lángon főni, közben folyamatosan kevergesd.
  4. Lassan főzd: amikor felforrt, vedd lejjebb a hőt, és főzd további 25–35 percig, időnként kevergetve.
  5. Passzírozd, ha szeretnéd: abban az esetben, ha zavar a mag és inkább sima lekvárt szeretnél, a masszát átpasszírozhatod egy sűrű szűrön.
  6. Végezd el a hideg tányér-tesztet: cseppents egy kiskanálnyi lekvárt egy hideg tányérra – ha pár perc után megfelelőnek találod az állagát, kész is vagy.
  7. Töltsd üvegekbe: a még forró lekvárt töltsd sterilizált üvegekbe, zárd le alaposan, majd fordítsd fejre azokat 5 percre, hogy vákuum keletkezzen.
  8. Dunsztold szárazon: a még forró lekvárral teli üvegeket csavard jó meleg takaróba és hagyd pihenni azokat 3 napig, majd pakold át a kamra polcára.
Szederlekvár rántott brie sajthoz
A szederlekvár tökéletesen passzol a brie típusú sajtokhoz Fotó: zoryanchik /  Shutterstock 

Bors tipp:

Adj a lekvárhoz egy teáskanál frissen reszelt gyömbért, amely a vaníliával fantasztikus pikáns-édes párost alkot, ráadásul együtt csodásan kiemelik a szeder természetes aromáját!

Ha szeretnél a friss szederből egy isteni szedres pitét készíteni, nézd meg az alábbi videót!

Ezek is érdekelhetnek:

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.