Ez még az unokáknak is ízleni fog - A filléres trükk, amitől mennyei lesz a sárgadinnye befőtt

különleges
PUBLIKÁLÁS: 2025. július 14. 12:45
Nem csak frissen isteni ez a gyümölcs! A sárgadinnye befőttként is igazi nyári csoda lehet a kamrapolcon. Csak egy apró, filléres hozzávaló kell, amitől az íze tényleg fenséges lesz.

A sárgadinnye befőtt azért különleges, mert a nyár egyik legédesebb ajándékát őrzi meg egész évre. A lédús, illatos finomság meglepően jól viseli, ha üvegbe zárod. Egy kis furfanggal megfűszerezve pedig mennyei gasztronómiai csodát alkothatsz.

sárgadinnye befőtt bazsalikommal
Sárgadinnye befőtt egy kis furfanggal
Fotó: Sokor Space /  Shutterstock 

Sárgadinnye befőtt egy kis furfanggal fűszerezve

Nincs is jobb annál, mint amikor előkapod a kamrából a sárgadinnye befőttet és azt tálalod a vendégeidnek pármai sonkába tekerve vagy egy lágysajtokból álló kompozíció kísérőjeként. A furfang pedig nem más, mint néhány levél friss, illatos bazsalikom. Ez a csodás fűszernövény nem csak a sós finomságokhoz illik, az édességeket is megbabonázza, így akár süteményekbe is bátran belepakolhatod.

sárgadinnye befőtt sonkával
A sárgadinnye befőtt bármikor felidézi a nyár ízét
Fotó: Oxana Denezhkina /  Shutterstock 

Hozzávalók 2 db 7 dl-es üveghez:

  • 1 közepes, érett, de nem túl puha sárgadinnye
  • 4 evőkanál cukor 
  • 4-5 levél friss bazsalikom apróra vágva
  • 1 evőkanál frissen facsart citromlé
  • 400 ml víz

Elkészítés:

  • A sárgadinnyét hámozd meg, magozd ki, és vágd 2-3 cm-es kockákra
  • Az üvegeket alaposan mosd ki és sterilizáld forró vízben, vagy sütőben 100°C-on 15 percig
  • A dinnyekockákat lazán töltsd az üvegekbe, nem kell lenyomkodni és közben szórd hozzá a friss bazsalikomot
  • A vizet a cukorral és citromlével forrald fel és hagyd egy kicsit hűlni
  • Öntsd a meleg szirupot az üvegekbe úgy, hogy ellepje a gyümölcsöt
  • Zárd le, és dunsztold 85-90°C-os vízben 25 percig, majd száraz dunsztban, meleg takarók között hűtsd ki

Extra tipp:

Ha szeretnéd igazán izgalmassá tenni, tegyél minden üvegbe egy kis darabka vaníliarudat vagy egy késhegynyi vaníliaport – ettől csábítóan illatos és desszertbe illő lesz a befőtt!

Ha készítenél egy isteni finom sárgadinnyekrémelvest, nézd meg a videót!

Ezek a cikkek is érdekelhetnek: 

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.