A lekvárt nagyjából mindenki szereti, és szinte bármilyen gyümölcsből elkészíthető.Íme egy remek tipp cukormentes változatban,hogy sokáig elálljon a kamrába és akár a tél közepén is előtudod venni!
Ahogy sokminden mást, a lekvárt is az ókori görögöknek köszönhetjük, először ők készítették elmarmelade névennémi cukor, gyümölcs és méz hozzáadásával. Jóval később,a középkor orvosai mézédes szirupokat készítettek, hogy a betegeknek a keserű gyógyszert könnyebben betudják adni!
A lekvár sűrűségét a gyümölcsökben lévő pektin adja.A pektin tartalom minden gyümölcsbe más és más.A pektinegy szénhidrátlánc, amely minden szárazföldi növény sejtfalában megtalálható.Leginkább gyümölcsök héjában, nagy mennyiségben inkább az almában és a citrusfélékben van.
A gyümölcsök érés közben a pektint, pektin savvá bontják. Ezért a nagyon érett gyümölcsből sokkal nehezebb sűrű lekvárt készíteni. Hiszen az érett gyümölcs lágyabb és puhább, pektin tartalma kevesebb.A pektin felel a lekvár megfelelő „géles” állagára.
A pektin hatásai:
A petkintől rövidebb lesz a főzési idő,sokkal hamarabb alakul ki a gél állaga a lekvárnak, ezáltal a gyümölcsök vitamin tartalma sem csökken és bónuszként a konyhában se kell sokat ácsorogni a nagy melegben.
Ki ne imádná ezt a fajta birsalma lekvárt? Egyszerű elkészíteni, nincs benne tartósítószer, csak gyümölcs, citrom és egy kis cukor.
Tehát, ha szeretnél a nyáron lekvárt főzni bátran használd apektint.Sokkal gyorsabb, sokkal ízletesebb, kellemes textúrájú, ízletesebb és nagyobb vitamin tartalmú lekvárjaid lesznek. A kamra polcain pedig, élénkszínű üvegekben tárolt vitaminbombák sorakoznak majd. Ha nem elég édes a végtermék, akkor ízesíthetedPaleo Cukorhelyettesítővel is!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.