Gyümölcs olcsón: Használd ki a Szedd magad! akciókat

Szedd magad
PUBLIKÁLÁS: 2025. június 29. 10:30
Aki imádja a cseresznyét, de nem szeretne mélyen a zsebébe nyúlni, praktikáink segítségével sokat spórolhat. A Szedd magad! cseresznye akcióban olcsón juthatunk friss gyümölcshöz, miközben a cseresznyeszedés jó családi program is. Néhány dologra azonban nem árt odafigyelni szüretelés közben.

A cseresznye kézi szedése időigényes folyamat, ezért számoljunk azzal, hogy akár egy fél napot is el fogunk tölteni a kertben. Érdemes minél korábban elindulni, hogy ne a déli hőségben szedjük a gyümölcsöt, de várjuk meg, míg felszárad a harmat. Tanácsos indulás előtt odatelefonálni az akciót hirdető helyre, hogy nyitva vannak-e, és nem teltek-e még be a helyek - írta a Fanny magazin.

Gyümölcs olcsón
Gyümölcs olcsón
Fotó: VH-studio /  Shutterstock 

Minél laposabb, annál jobb az edény a cseresznyeszedéshez

A szedésre készülődve nemcsak az fontos, hogy elegendő edényünk legyen, de az sem mindegy, hogy azok milyenek. A mély vödrökben megnyomódnak a gyümölcsök, így gyorsabban meg fognak romlani, és emellett nem nyújtanak szép látványt, ami nemcsak friss fogyasztáskor, de befőzéskor is szempont lehet. A Szedd magad! cseresznyeszedésre vigyünk magunkkal műanyag rekeszeket, vagy faládákat, ezekben nem nyomják össze egymást a cseresznyék.

Nézzük meg, mit szedünk

A cseresznyefa gyümölcsei nem egyszerre érnek be, ezért figyeljük a termést, miközben szüretelünk, és csakis a teljesen érett darabokat szedjük le. A piros, beérett gyümölcs színe egységes, nincsenek rajta sárga foltok. Éretlenebbet nem érdemes leszedni, a cseresznye ugyanis nem utóérő. Azt is nézzük meg, ép-e a gyümölcs, a sérülteket nem érdemes hazavinni. A túlérett, túlságosan sötétbordó szemeket hagyjuk a fán, mert ezek nagyon gyorsan romlanak.

Vigyázzunk a fára

Csak az érett, szép sötétpiros szemeket szedjük le, de közben vigyázzunk, hogy ne sértsük meg a fát. Az érett gyümölcs könnyen lejön a szárról, amelyiket tépni kell, azt hagyjuk inkább rajta, hiszen, ha erőltetjük, a szárak fás töve is lejöhet, és ezekből nőne ki az új termés jövőre. Vigyázzunk, hogy ne törjünk el ágat, ne szedjünk le leveleket, hogy jövőre is szüretelhessünk. A fákra soha ne másszunk fel!

Kerüljük a tűző napot 

Szedés közben nemcsak magunkat, de a cseresznyéket is védeni kell a naptól, hiszen gyorsan romló gyümölcsről van szó, aminek időigényes a szedése, így, ha nem vigyázunk, a szedett gyümölcs eleje megromlik, mire végzünk. Tartsuk a ládát árnyékban, és kisebb füles edényekbe, például kosárba, üres tejfölös vödörbe szedjük a fáról a gyümölcsöt, csak aztán öntsük a ládába. Amikor autóval visszük haza a gyümölcsöt, akkor is óvjuk a hőtől, ne az utastérbe, hanem a csomagtartóba pakoljuk be.

Száradjon meg teljesen

A nedves cseresznye nemcsak könnyebben romlik, de többet is nyom a mérlegen, így ugyanazon árért kevesebb gyümölcsöt viszünk haza. Közvetlenül eső után ezért inkább ne menjünk szedni, várjuk meg, míg teljesen felszáradnak a fák. Az edényeket még a belépéskor le kell mérni a legtöbb helyen, ezt nem érdemes kihagyni, mert annak a súlyáért nem szeretne az ember cseresznye árat fizetni.

Ismerjük meg a további Szedd magad! gyümölcs akciókat

Savanyú finomság a meggy

A sötétpiros meggyet kocsánnyal együtt szedjük le a fáról. Érdemes már a szedéskor válogatni, a rossz darabokat eleve le se venni, vagy eldobni. A meggynek nem a szedése bonyolult, hanem megállapítani, mikor érett. Óvatosan tapogassuk meg a gyümölcsöt a fán, amikor még keménynek érezzük, hagyjuk rajta; viszont, ha rugalmas a héja, akkor szüretelhetjük.

Már ritkaságnak számít a málna

Az egyre forróbb nyarak nem kedveznek a hazai málnatermesztésnek, egyre kevesebb a málnaültetvény, de még itt-ott találkozhatunk Szedd magad! akciókkal. Érzékeny a sérülésre, óvatosan szedjük, ne dobjuk, és viseljünk kesztyűt munka közben, a szúrós szőrök miatt.

Nem mindegy, mire használjuk

A kajszibarackot friss fogyasztásra akkor szedjük le, ha szép sárga a színe, és erős az illata, de befőttnek az a gyümölcs jó, amelyik még egy kicsit kemény, így az üvegben is roppanós marad.

Sok edényt vigyünk a szilvához

A szilvából az érintésre kemény, sötétkék darabobokat szedjünk le, ezek a legzamatosabbak, legérettebbek. Könnyen nyomódnak, ezért bánjunk óvatosan velük.

Könnyen leválik az ágról a körte

A körtéről nehéz megállapítani, mikor lehet leszedni. Amikor a gyümölcs könnyen leválik az ágról, akkor biztosak lehetünk benne, hogy édes, lédús és tökéletes az íze.

Aprólékos munka a szederszedés

Kevés helyen szedhetünk magunk szedret, de érdemes felkutatni a lelőhelyeket, hiszen nagyon egészséges is. Óvatosan szedjük, mert könnyen törik a gyümölcs, és ha nem akarjuk, hogy összefogja a kezünket, vegyünk fel gumikesztyűt a munkához.

Két kézzel szedjük le az almát

Az almaszüreteléshez vödröt is vihetünk, nehezen nyomódik, de ne dobáljuk. Mindkét kezünkkel szedjük, mert az alma csokorban nő, ha egyet leveszünk, lepotyog a többi is.

Hazánkban is megterem a kivi

Kevesen tudják, de a kivi nem trópusi növény, nálunk is vannak ültetvények, és Szedd magad! akciók is vannak. A szedéshez vigyünk magunkkal metszőollót, és a szárat a gyümölcshöz közel vágjuk le.

Vigyázzunk a füge nedvével

Szép számmal található füge is Szedd magad! akcióban. Szüretelésekor viseljünk hosszú ujjú felsőt és kesztyűt, mert a füge fehér, a gyümölcs szárából kifolyó tejnedve, és a bokor levelei erősen irritálják a bőrt.

 

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.