A cseresznye kézi szedése időigényes folyamat, ezért számoljunk azzal, hogy akár egy fél napot is el fogunk tölteni a kertben. Érdemes minél korábban elindulni, hogy ne a déli hőségben szedjük a gyümölcsöt, de várjuk meg, míg felszárad a harmat. Tanácsos indulás előtt odatelefonálni az akciót hirdető helyre, hogy nyitva vannak-e, és nem teltek-e még be a helyek - írta a Fanny magazin.
A szedésre készülődve nemcsak az fontos, hogy elegendő edényünk legyen, de az sem mindegy, hogy azok milyenek. A mély vödrökben megnyomódnak a gyümölcsök, így gyorsabban meg fognak romlani, és emellett nem nyújtanak szép látványt, ami nemcsak friss fogyasztáskor, de befőzéskor is szempont lehet. A Szedd magad! cseresznyeszedésre vigyünk magunkkal műanyag rekeszeket, vagy faládákat, ezekben nem nyomják össze egymást a cseresznyék.
A cseresznyefa gyümölcsei nem egyszerre érnek be, ezért figyeljük a termést, miközben szüretelünk, és csakis a teljesen érett darabokat szedjük le. A piros, beérett gyümölcs színe egységes, nincsenek rajta sárga foltok. Éretlenebbet nem érdemes leszedni, a cseresznye ugyanis nem utóérő. Azt is nézzük meg, ép-e a gyümölcs, a sérülteket nem érdemes hazavinni. A túlérett, túlságosan sötétbordó szemeket hagyjuk a fán, mert ezek nagyon gyorsan romlanak.
Csak az érett, szép sötétpiros szemeket szedjük le, de közben vigyázzunk, hogy ne sértsük meg a fát. Az érett gyümölcs könnyen lejön a szárról, amelyiket tépni kell, azt hagyjuk inkább rajta, hiszen, ha erőltetjük, a szárak fás töve is lejöhet, és ezekből nőne ki az új termés jövőre. Vigyázzunk, hogy ne törjünk el ágat, ne szedjünk le leveleket, hogy jövőre is szüretelhessünk. A fákra soha ne másszunk fel!
Szedés közben nemcsak magunkat, de a cseresznyéket is védeni kell a naptól, hiszen gyorsan romló gyümölcsről van szó, aminek időigényes a szedése, így, ha nem vigyázunk, a szedett gyümölcs eleje megromlik, mire végzünk. Tartsuk a ládát árnyékban, és kisebb füles edényekbe, például kosárba, üres tejfölös vödörbe szedjük a fáról a gyümölcsöt, csak aztán öntsük a ládába. Amikor autóval visszük haza a gyümölcsöt, akkor is óvjuk a hőtől, ne az utastérbe, hanem a csomagtartóba pakoljuk be.
A nedves cseresznye nemcsak könnyebben romlik, de többet is nyom a mérlegen, így ugyanazon árért kevesebb gyümölcsöt viszünk haza. Közvetlenül eső után ezért inkább ne menjünk szedni, várjuk meg, míg teljesen felszáradnak a fák. Az edényeket még a belépéskor le kell mérni a legtöbb helyen, ezt nem érdemes kihagyni, mert annak a súlyáért nem szeretne az ember cseresznye árat fizetni.
Savanyú finomság a meggy
A sötétpiros meggyet kocsánnyal együtt szedjük le a fáról. Érdemes már a szedéskor válogatni, a rossz darabokat eleve le se venni, vagy eldobni. A meggynek nem a szedése bonyolult, hanem megállapítani, mikor érett. Óvatosan tapogassuk meg a gyümölcsöt a fán, amikor még keménynek érezzük, hagyjuk rajta; viszont, ha rugalmas a héja, akkor szüretelhetjük.
Már ritkaságnak számít a málna
Az egyre forróbb nyarak nem kedveznek a hazai málnatermesztésnek, egyre kevesebb a málnaültetvény, de még itt-ott találkozhatunk Szedd magad! akciókkal. Érzékeny a sérülésre, óvatosan szedjük, ne dobjuk, és viseljünk kesztyűt munka közben, a szúrós szőrök miatt.
Nem mindegy, mire használjuk
A kajszibarackot friss fogyasztásra akkor szedjük le, ha szép sárga a színe, és erős az illata, de befőttnek az a gyümölcs jó, amelyik még egy kicsit kemény, így az üvegben is roppanós marad.
Sok edényt vigyünk a szilvához
A szilvából az érintésre kemény, sötétkék darabobokat szedjünk le, ezek a legzamatosabbak, legérettebbek. Könnyen nyomódnak, ezért bánjunk óvatosan velük.
Könnyen leválik az ágról a körte
A körtéről nehéz megállapítani, mikor lehet leszedni. Amikor a gyümölcs könnyen leválik az ágról, akkor biztosak lehetünk benne, hogy édes, lédús és tökéletes az íze.
Aprólékos munka a szederszedés
Kevés helyen szedhetünk magunk szedret, de érdemes felkutatni a lelőhelyeket, hiszen nagyon egészséges is. Óvatosan szedjük, mert könnyen törik a gyümölcs, és ha nem akarjuk, hogy összefogja a kezünket, vegyünk fel gumikesztyűt a munkához.
Két kézzel szedjük le az almát
Az almaszüreteléshez vödröt is vihetünk, nehezen nyomódik, de ne dobáljuk. Mindkét kezünkkel szedjük, mert az alma csokorban nő, ha egyet leveszünk, lepotyog a többi is.
Hazánkban is megterem a kivi
Kevesen tudják, de a kivi nem trópusi növény, nálunk is vannak ültetvények, és Szedd magad! akciók is vannak. A szedéshez vigyünk magunkkal metszőollót, és a szárat a gyümölcshöz közel vágjuk le.
Vigyázzunk a füge nedvével
Szép számmal található füge is Szedd magad! akcióban. Szüretelésekor viseljünk hosszú ujjú felsőt és kesztyűt, mert a füge fehér, a gyümölcs szárából kifolyó tejnedve, és a bokor levelei erősen irritálják a bőrt.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.