Erkélyen vagy a kertben grillezne? Ezekre figyeljen!

mártás
PUBLIKÁLÁS: 2018. augusztus 18. 11:36
A jó idő és a kert - vagy egy valamire is való erkély -, plusz némi grillrácsos alkalmatosság már jó alapot teremt egy családi, baráti összejövetelhez. A szabad levegőn falatozás és már maga a főzés, sütés is eleve jó közösségi élmény, amit a különleges aromájú ételek csak fokoznak. No, de hogyan grillezzünk, ha az ízek mellett az egészségünket is szeretnénk védeni? Dietetikusunk válaszol.

A grillételek egyik előnye, hogy – ha tényleg odafigyelünk – akár jobbak is lehetnek, mint a bő olajban vagy zsírban sült társaik. A grillezés során a tápanyagok ugyanis jobban megőrződnek az ételben, amelyek általában kevésbé zsírosak, így a nyári hőségben sem rónak nagy terhet az emésztőrendszerünkre. Ugyanakkor egy laza grillparti is rejthet magában kockázatot, és nem csak azért, mert könnyen megromolhatnak a kinn felejtett ételek.

Forrás: TORWAISTUDIO / Shutterstock

Ezekre figyeljenek!

Hosszú mondat következik. A parázsba vagy a tűz lángjába csöppenő zsír, olaj, páclé égésekor keletkező policiklusos szénhidrogének, a hús fehérjéit alkotó aminosavak, a kreatin és a cukor reakciója során keletkező heterociklusos aminok, az aminok és a nitrit (ld. nitrites pácsó...) reakciója során a grillezett ételben a nagy hőmérséklet következtében létrejövő nitrózaminok, valamint a szénhidrátban gazdag élelmiszerekben (például a burgonyában) nagy hő hatására képződő akrilamid veszélye miatt fontos betartani néhány alapvető grillezési szabályt. Az, hogy mitől lesz puha és omlós egy hús, nagyrészt rutin, technika és sütési mód kérdése – ehhez számos gasztrotippet kaphatunk a megfelelő helyeken, de most nem ezekről lesz szó. Hanem az előkészület fontosságáról.

● Már jól indítunk, ha friss alapanyagokkal dolgozunk, különösen igaz ez a húsokra, halakra. Ha mégis mélyhűtött árut használunk, azt előzőleg teljesen fel kell engedni, különben nem sül át jól a közepe a grillezéskor.

● Távolítsuk el a húsok, halak zsírosabb részeit, ill. csepegtessük le alaposan az esetleges páclevet is, mielőtt a grillre kerül az étek! És ez nem csak a kalóriaspórolás miatt fontos. Így ugyanis kevesebb zsír és páclé fog a parázsra csepegni, amely a füst miatt a fentebb felsorolt, jellemzően rákkeltő vegyületek keletkezésével is járhat.

● A húsokat vágjuk egyenletes vastagságúra! Így egyszerre és egyenletesebben is sülnek át. A klopfolás már ízlés dolga, akadnak séfek, akik szerint ez felesleges. Persze, ha vastagabb lett a szelet, nem árthat a klopfolás, de anélkül is grillezhetünk.

● Ne csak a hús színét figyeljük, hogy kellően átsült-e! Lehet, hogy belül még véres, nyers, amikor kívül már késznek tűnik. Menjünk biztosra, használjunk maghőmérőt! Nem túl drága eszköz, és más konyhai műveletekkor is hasznát vesszük majd.

● Olyan olajjal pácoljuk a húsokat, zöldségeket, amelyek bírják a nagyobb hőfokot is! Erre a célra az olívaolaj, a mogyoróolaj, a szezámolaj vagy a napraforgóolaj is megfelel.

● Amíg pácoljuk a grillezendő húst, tartsuk a hűtőben! A nyers hús páclevét más élelmiszerhez már ne használjuk fel! A nyers húsban található baktériumok ugyanis élelmiszer eredetű megbetegedést okozhatnak, különösen, ha nem kellően sütjük át az ezekkel érintkező egyéb élelmiszereinket.

● A zöldségek és a halak grillezésére érdemes grilltálcát használni, mivel ezek könnyebben szétesnek, megégnek.

Forrás: Elena Veselova / Shutterstock

Mindeközben:

♥ Ahogy külön vágódeszkát használtuk a feldarabolásukra, tároljuk külön tálcán a nyers húst, halat és a grillezésre szánt zöldségeket is! Ezzel is elkerüljük a keresztszennyeződést.

♥ A megmaradt alapanyagokat se tároljuk hosszabb ideig a szabad levegőn, mindig lefedve tegyük vissza a hűtőszekrénybe az újabb felhasználásig!

♥ A különféle fűszer- és/vagy gyógynövényekkel ízesített vörösbor, olívaolaj alapú marinádok az összetevőik antioxidáns tulajdonságainak köszönhetően csökkenthetik az egyes egészségre káros vegyületek (például a már említett heterociklusos aminok) képződését. A finom íz mellett ez már csak egy nem elhanyagolható bónusz.

♥ A mártásokat, szószokat készítsük mi magunk! Ezzel nem kevés sót és cukrot is megspórolhatunk. Turmixolhatunk akár sűrűbb gazpachót vagy pestót is, ha nem szeretnénk a főzőcskézéssel a konyhában sokáig pepecselni.

♥ Mindenképpen előzzük meg, hogy a húsok zsírja a parázsra, 'ne adjisten' a tűzbe csöppenjen (bár ha még lobog a tűz, akkor valamit elrontottunk)! Ilyenkor keletkeznek például a már jelzett, kimondhatatlan nevű policiklusos szénhidrogének, amelyek a húsra tapadó vagy belélegzett füsttel a szervezetbe kerülve rákkeltők is lehetnek.

Forrás: JGA / Shutterstock

A köretről se feledkezzenek meg!

Ez lehet friss, vegyes saláta, vagy grillezhetjük is a zöldségeket (cukkini, répa, padlizsán, kukorica, hagyma, paprika...), akár gyümölcsöket is (alma, körte, szilva...). Saslikot is készíthetünk a különféle zöldségekből. A nyárshoz fém, fa vagy bambuszpálcikát is használhatunk. Az alufóliában sült burgonya, vagy a divatosabb (és kedvező összetételű) édesburgonya is megfelelő köret lehet. A salátákat romlandóságuk és zsírtartalmuk miatt is inkább citromos olaj-alapú öntettel ízesítsük a tejfölös, majonézes mártások helyett!

Bár elsőre jó ötletnek tűnhet, az iparilag készített kolbászok, szalámik grillezését hanyagoljuk! A pácolásukhoz használt nitrát tartalmú páckeverék és a grillezés nem kívánt kombinációt alkot. Igyekezzünk elkerülni azt is, hogy túlzottan elégessük a grillezésünk tárgyát. Ha ez mégis megtörtént, vágjuk le, és semmiképpen se együk meg a szenesre égett részt! Nyilván ez nem új tanács, de nem lehet eleget hangsúlyozni daganat-prevenciós szempontból.

Az alkoholos italok elfogyasztásával pedig várjuk meg a grillezés végét, hogy még józanok maradjunk, és emlékezzünk a parázs eloltására, a romlandó ételek, élelmiszerek lefedésére, hűtőbe tételére is. Így már tényleg csak az ízek és a társaság élvezete marad hátra, nem kell aggódnunk a kert, ház, lakás, gyerekek, állatok épsége miatt.

Cikkünk szerzője Schmidt Judit dietetikus.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.