Hihetetlen: ettől az étrendtől csak úgy olvadnak le rólad a kilók

egészség
PUBLIKÁLÁS: 2025. február 12. 15:00
Ez neked is használhat, érdemes kipróbálni.

A Csendes-óceánon található szigetek egy csoportját az egészséges táplálkozási rutinjukért ünnepelték, amelyet akár más országok is követhetnének.

testalkat fogyókúra szavazás diéta
Ez a Pápua Új-Guineai étrend másoknak is segíthet a fogyásban  Fotó: Pexels (Illusztráció!)

Jens Walter professzor, a University College Cork munkatársa egyike azoknak a tudósoknak, akik Pápua Új-Guineát szeretnék reflektorfénybe helyezni, miután érdekes felfedezést tettek a vidéki lakosság bélrendszerének egészségével kapcsolatban.

Kutatócsoportja 2015-ben összehasonlította amerikai felnőttek „székletmikrobiótáját” Pápua Új-Guinea két nem iparosodott területéről származó emberekével. Az elemzések kimutatták, hogy az óceániai országban élők „nagyobb bélbaktérium-diverzitással” rendelkeztek - ez a tényező többek között a vérnyomás és a szívroham kockázatának esetleges csökkenésével hozható összefüggésbe.

Walter professzor csapata egyfajta hibrid étrendet hozott létre, amelyet „NiMe” néven ismerünk. Ez a „nem ipari mikrobiom helyreállítása” rövidítése, amely a pápua-új-guineai és számos más nemzet gyakorlatát adaptálja az egészség megerősítése és a betegségek kockázatának csökkentése érdekében.

A vidéki pápua új-guineai lakosok hagyományos étrendje gazdag feldolgozatlan növényi alapú élelmiszerekben, amelyek tele vannak rostokkal, de alacsony a cukor- és kalóriatartalmuk. A NiMe-t az különbözteti meg más étrendektől, hogy a zöldségfélék (például a leveles zöldségek) és a hüvelyesek (például a bab), valamint a gyümölcsök dominálnak benne

- magyarázta a szakember, aki az óceániai országban személyesen is meggyőződött erről.

Pápua Új-Guinea hagyományaihoz ragaszkodva a NiMe diéta kizárja a marhahúst, a tejtermékeket és a búzát, valamint a magas cukortartalmú és zsíros élelmiszereket is. Ugyanakkor a rostszükséglete meghaladja a jelenlegi étrendi ajánlásokat, 22 gramm/1000 kalóriát.

De nem csak Walter professzor áradozik erről az étrendről. Egy januárban közzétett kutatásból kiderült, hogy ennek az étkezési szokásnak az alkalmazása nemcsak a fogyást segíti elő, hanem 17%-kal csökkenti a koleszterinszintet, 6%-kal a vércukorszintet és 14%-kal a szívbetegségek kockázatát (C-reaktív fehérjék) - számol be róla a Mirror.

 

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.