Extrém

"Rengeteg célzást kaptam, hogy vacsora lesz belőlem vagy reggeli" – kannibálokkal haverkodott össze a magyar orvos

H.Á.

Létrehozva: 2023.09.05.

Időnként hazajárt rendelni, majd vissza a törzsekhez.

Kannibálokkal, csontvázemberekkel cimborált Fodor István székelyföldi fül-orr-gégész orvos, fényképész. A dokit olyan helyen kapták lencsevégre, ahova nem sokan merészkedünk.

Dzsungelben élő kannibál törzsekkel is jóban van a doki (Képünk illusztráció) Fotó: Origo

Fodor István a napokban járt Pápua Új-Guineában, ahol olyan dolgok részese lehetett, melyre örökre emlékezni fog. Az orvos a Maszolnak beszélt kalandjairól és az elmúlt hetek izgalmairól. Az interjú során szó esett a kannibálok világnézetéről, a csontváz- és sáremberek különös jegyeiről, és testdíszeik eredetéről, valamint a machetével járó gyermekekről is.

Miért pont Pápua Új-Guineába vezetett az útja? Nem volt nehézkes eljutni odáig? – tette fel a kérdést a lap.

– Általában Cezar Dumitru fotós barátommal utazom, évente vannak nagy kirándulásaink, év elején már tudjuk is, hogy mi a következő célállomás. A pápuai látogatás gondolata már évekkel ezelőtt felötlött bennünk. Pontosabban 2011 óta kacérkodunk a gondolattal, azóta szervezi Dragos Pirnog cimboránk az utazásokat Óceániába. Nekünk ebben az évben sikerült csatlakozni hozzá, egy 19 fős csoporttal indultunk felfedezni, megismerni a törzsi társadalmakat.

 Fontos számomra, hogy az utazás meglepetésszerű, élményszerű legyen, ezért érzésből jelölöm ki az útvonalakat

 – árulta el a kalandor orvos, aki élménybeszámolója során elmondta: 

– Az utunk során tízszer repültünk. Háromszor kellett repülőgépre szállnunk csak azért, hogy odáig eljuthassunk. A pápuaiak nem igazán rendelkeznek úthálózattal, de a nagyobb városok között repülők közlekednek, így tudtunk egyik pontról a másikra jutni. Az motivált, hogy a hírhedt kannibálokat, a törzseket és az őserdőt megismerjem, mert gyerekkorom óta hallottam rémtörténeteket, meséket, legendákat ezekről, és kíváncsi voltam, hogy mi a valóság. Egzotikusnak, különlegesnek tűnt, egyszerűen látnom és fotóznom kellett.

Mi volt a legmeglepőbb az ott töltött időszak folyamán?

Megtudtam például, hogy Pápuán 760 törzs él, és 850-1100 közötti a beszélt nyelvek száma, a világon itt él a legtöbb nyelvet beszélő populáció. Vannak olyan törzsek, amelyeket csak a hetvenes években fedeztek fel, roppant összefüggő világ, a harmadik legnagyobb méretű őserdő borítja, így a 150 fős törzsektől kezdve egészen népes, többezres lélekszámú törzsek is élnek ott, falvakba tömörülve. Mi közülük körülbelül 5-6 törzset látogattunk meg.

A pápuák idehaza a harcaikról híresültek el, és sokan úgy hiszik, máig agresszív teremtések, holott a harcok ma már nem részeik a mindennapjaiknak. Ma átlagos és egyszerű emberekként élnek ott, nem viselnek törzsi öltözéket a hétköznapokban, nem fogyasztanak embert, nem mutatkoznak agyaggal vagy csontváz motívumokkal a meztelen testükön. Mindez amolyan „show műsor”. Betekintést nyerhettünk az életmódjukba, megismerhettük a hagyományaikat, beszélgethettünk, ünnepelhettünk velük. Máig lehet és még évekig lehetne ott új dolgokra bukkanni!

Milyen volt a találkozás a kannibálokkal?

Rengeteg célzást kaptam, hogy vacsora lesz belőlem vagy reggeli.

 Pedig a tapasztalataim szerint egyáltalán nem kell tartani a kannibáloktól. Tény, hogy néhány évtizeddel (1961) ezelőtt a Rockefeller család egy tagja rejtélyes körülmények között tűnt el Pápua Új-Guineában, de nem teljesen biztos, hogy a kannibálok végeztek vele, a sajtóban is csak találgatják. Három évvel ezelőtt pedig egy kínai mérnököt evett meg az egyik törzs. Erre az a magyarázat, hogy a legtöbb törzs a kínaiakat nem kedveli. Az is igaz, hogy máig vannak olyan törzsek a dzsungel mélyén – például az indonéziai Pápua tartomány korowai törzse –, amelyeknek tagjai az ellenségeiket megeszik, de a turistákat vagy az átlagembereket nem tekintik ellenségnek. A kannibalizmusuk főként hitbéli meggyőződésen alapszik. Úgy hiszik, a rossz szellemek megszállják az ellenséget, ezért muszáj megszabadulniuk tőle. Különös a hitviláguk, hiszen 20 százaléka az ott élő népeknek katolikus vallású – ők már nem hisznek a pogány hagyományokban, legalábbis a kannibalizmusban nem. Egyébként a korowai törzs Pápua Új-Guinea határához közel él, ők a világ egyik utolsó kannibál népcsoportja, egy körülbelül 3 ezer főt számláló törzs.

Az interjú további részleteit, valamint a helyszínen készült felvételeket a Maszol cikkében láthatsz.

 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17172040_auto_resized.jpg
origo.hu

Hihetetlen képeken a Moszkva utcáit elözönlő német és amerikai tankok - képek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17172496_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Távozásáról beszélt a Borsnak a TV2 sztárja: „Lezártam ezt a fejezetet az életemben”

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17175898_auto_resized.png
metropol.hu

Rejtegethették előttünk - új bolygó bukkant fel a naprendszerünkben

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17173853_auto_resized.jpg
vg.hu

Betelt a pohár Varga Mihálynál: pénzt kért az EU-tól, de nem adtak – a déli határra vinné az uniós biztost

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27614_resized.jpg?avcount=1714529711
origo.hu

Meztelenül fotózták a 43 éves Paris Hiltont

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17177864_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

6 gyorsan összedobható sütemény, ha nem szeretnél a majálison feleslegesen pénzt költeni

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714529711
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17171871_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Őt választotta: vele tölti minden szabadidejét a Házasság első látásra sztárja

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/oXiYHv0NPoEaqc7a7v2vSG_GGKWRyKvwwDezet7ALVY/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2U1MWJmYmYyNmUyMTQ3ODc4MDYxZGI4NDgwOWIxNzI2.jpg
Gyász

Üzent a halálra késelt Martin édesanyja a Deák téri áldozat édesapjának

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/TSfOeLaog7NjVZ21PGLR4RkD1No1nlGprMEt6XSW8_s/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2MwN2YyZTJiNjIwYjQxNmE5OGZlMTdmYWExOWMyZTBj.jpg
Bíróság

Most kaptuk: letartóztatásba helyezték a bőnyi késelő kislányt