Jelek

Öt jel figyelmeztethet a rákos anyajegyre – állítja a népszerű orvos

B.P.

Létrehozva: 2024.07.10.

Módosítva: 2024.07.10.

TikTokon osztotta meg tanácsait a 130 ezres követőtáborral büszkélkedő háziorvos.

A népszerű hertfordshire -i háziorvos, dr. Suraj Kukadia, aki a közösségi médiában dr. Sooj néven van jelen, nemrég egy TikTok-videóban elárulta, melyek azok a jelek, amik melanómára, azaz a bőrrák egy olyan fajtájára utalhatnak, amely a napozás és a szoláriumok okozta ultraibolya fénynek való kitettség révén alakulhat ki az emberi szervezetben.

Öt figyelmeztető jel is segíthet leleplezni az anyajegyeknél a bajt (Fotó: Pexels/Mariam Antadze – Képünk illusztráció)

Az életkor, a bőr sápadtsági foka, az anyajegyek és a betegség családi előzményei egyaránt hozzájárulnak a bőrrák lehetséges kialakulásához, ám azok, akik gyakran vannak kitéve a napsütésnek, nő az esély a kialakulására.

A Cancer Research UK szerint valóban segít, ha „megtudja, hogyan néz ki a bőre”, ha korán szeretné észlelni a bőrrákot, mivel nagyobb valószínűséggel észleli a változásokat.

Dr. Sooj egy olyan ellenőrzőlistáról beszél a TioklTok-videójában, melyeken érdemes lépésről lépésre végighaladni.

Aszimmetrikus: a melanómák általában egyenetlen alakúak.

Határvonal: a melanómák határavonalaáltalában szabálytalan vagy rongyos.

Színek: a melanómák többnyire két vagy több szín keverékéből állnak.

Átmérő: a melanómák általában hat milliméternél szélesebbek. A hat milliméter kb. akkora, mint a ceruza végén a radír.

Fejlődés: egy anyajegy, amelynek változik az alakja, mérete vagy színe, esetleg vérzik, viszket, vagy kérgessé válik, nagy valószínűséggel melanoma.

Dr. Sooj TikTok-videójában elmondta , bár a melanómák bárhol megjelenhetnek az ember testén, a leggyakoribb területek a hát és a lábak, ugyanakkor előfordulhatnak a talpon, a tenyerén vagy a nemi szerveken. Érdemes ellenőrizni a bőrünket, hogy nincs-e rajta szokatlan elváltozás vagy új növekedés.

Használj tükröt, vagy kérd meg partneredet, esetleg a barátodat, hogy ellenőrizze azokat a területeket, amelyeket nem látsz! Érdemes az anyajegyeket lefényképezni, a fotó segítségével pedig nyomon követhető az esetleges változás. Ha bármilyen szokatlan változást észlelsz, ne habozz felkeresni a háziorvosodat!

– szól dr. Sooj végső hármas tanácsa, melyet a LadBible szúrt ki.

@doctorsooj Is my skin mole cancer? Should I be worried about my skin mole? #health #melanoma #skincancer #cancer #doctor #NHS ♬ original sound - Dr Sooj | MBBS BSc MRCGP

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek