Tünet

Így néz ki a körmöd? Azonnal fordulj orvoshoz, ez rákot jelez!

Bors

Létrehozva: 2024.05.23.

A bőrrák leghalálosabb típusa még a körmöket is érintheti. Komolyan kell venni a jeleket!

A bőrrák bárhol kialakulhat a testen. Bár a melanóma leggyakrabban a napfénynek kitett felületeken alakul ki, az úgynevezett rejtett melanóma olyan testtájakon jelenik meg, amelyek nincsenek igazán kitéve napfénynek. Éppen ezért kell minden tünetet komolyan venni és szakember segítségét kérni!

A szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy még az olyan ártatlannak tűnő elváltozások, mint a körmökön megjelenő sárgás vagy sötétebb foltok is a rák jelei lehetnek - írja a The Sun. Nemcsak a bőrráké, hanem a szem-, vese- és mellhártya daganatokat is jelezhetik az eltérések, amelyek összefüggésben állnak a BAP1 gén mutációjával.

Akkor is érdemes orvoshoz fordulni, ha a köröm alatt sötét, barna vagy fekete színű csíkok/foltok jelennek meg. A tünetek gyakran a hüvelykujjon vagy a nagylábujjon jelentkeznek, de fontos tudni, hogy bármelyik körmön kialakulhatnak. Ezek a foltok hasonlíthatnak az ütés által okozott bevérzésekre, ám azokkal közel sem azonosak. A melanóma jele lehet az is, ha a köröm körül sötétebbé válik a bőr, vagy ha köröm elkezd elválni a körömágytól, esetleg kettéhasad, vagy ha csomó alakul ki a köröm alatt. Bármelyik elváltozást is észleled, fontos, hogy mielőbb fordulj orvoshoz!

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek