Diéta

Kiderült a titok: ettől a 7+1 lépéstől lesz sikeres a fogyásod

L.A.

Létrehozva: 2024.06.21.

Ezek segítenek tartani a diétádat.

Amint megszületik az elhatározás, miszerint le akarsz adni néhány kilót, hamar előjönnek a kifogások. A sikeres diétához elsősorban elszántság kell, ám ennek birtokában is akadhatnak buktatók. A dietaesfitnesz.hu összegyűjtött néhány tippet, amivel támogathatod magad a fogyás útján.

fogyás, testsúly, túlsúly, diéta, mérleg
Fotó: Pixabay

1. Célok

Egy diéta csak akkor lehet igazán eredményes, ha reális célokat tűzöl ki magad elé és valóban lépésenként haladsz. Hiába van rajtad 10-20 vagy akár még több kiló súlyfelesleg, ne úgy kezdd a diétát, hogy „leadok 20 kilót”. Ez csak megrémiszti az embert, és azt az üzenetet küldi az agynak, hogy nagyon hosszú ideig kell éheznie. Ha azonban úgy vágsz bele egy kúrába, hogy „első lépésként leadok 5 kilót”, az idegrendszer és a szervezet másképp reagál. 

2. A mérleg

Egy ésszerű, stabil fogyókúrás programnak időre van szüksége, hogy jól mérhető hatással legyen a súlyra. Lelkileg is nehéz azzal szembesülni, hogy hiába változtatsz az étrenden és életmódon, a mérleg nyelve mégsem mozdul elég nagyot. Válassz ki inkább egy régi ruhadarabot, amely egykor jó volt. Időnként próbáld fel és figyeld a változásokat. Az eredmények sokszor sokkal jobban mérhetők centikben, vagy ha úgy tetszik, „cipzárnyi távlatokban”.

3. Motiváció

Szeretnél lemenni az edzőterembe vagy kipróbálnád a spinninget, de edzőfelszerelésként csak egy kinyúlt nadrágot és néhány túlméretezett pólót tudsz összepakolni? Mielőtt megvennéd a bérletet, tegyél szert egy új edzőnadrágra, egy jó sportmelltartóra és néhány kényelmes, sportos trikóra. Az új, csinos ruhák magabiztosságot adnak majd, ezáltal a lelkesedésed is nőhet a mozgás iránt. Ráadásul, ha már beruháztál egy komplett tornaszettre, már csak nem hagyhatsz fel az edzésekkel, nem igaz?

4. Reggeli

Sokkal jobb, ha reggel tíz perccel korábban kelsz és elfogyasztasz egy egészséges reggelit, amely biztosítja szervezeted számára az energiát a napi feladataidhoz. Így napközben már beéred egy könnyű, egészséges nassal is.

5. A kedvencek

Vannak emberek, akik képtelenek élni egy bizonyos étel vagy ételtípus nélkül. Van, akinek a mindennapi csoki az éltető eleme, van, aki a kenyérről nem képes lemondani, s olyan is van, aki sósmogyoró-függő. Ilyenkor egyszerűen csak korlátozni kell ennek a bizonyos dolognak a fogyasztását. Mennyiségben és a fogyasztás gyakoriságában egyaránt.

6. Hétfő

Tanulmányokkal igazolható, hogy a hétfőn elkezdett diéták a legsikeresebbek. A hétfői nap, a hét eleje egyben egy új kezdetet is jelképez. Ezért kezdd a fogyókúrát kipihenten, hétfőn.

7. Kalóriák

Fontos tudnod, hogy mennyi a napi szükséges kalóriamennyiséged. Ez alapján oszd el három nagyobb és két kisebb étkezésre ezt a számot, valamint, ha lehet, hagyj magadnak 100-200 kalóriányi, vagyis pontosan egy nassnyi kalóriát vészhelyzetre. 

+1. Étkezési napló

Étkezési napló segítségével tudod a leghatékonyabban ellenőrizni, mit és mennyit evettél. Fontos azonban, hogy ne csalj! Gondolj végig minden egyes elfogyasztott falatot, írd fel azt is, ha megetted a gyerek maradék perecét vagy elcsórtad a megmaradt kiflicsücsköt. Az ételekhez kalóriát is rendelhetsz, így rögtön láthatod, min kell változtatni.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek