Hallottál már a fenyőrügyszirupról? Itt a recept hozzá!

praktika
PUBLIKÁLÁS: 2024. május 05. 18:15
Ugyan télen vesszük leginkább hasznát, ám ha magunk készítenénk el, azt most kell megtennünk!

A megfázás ellen természetes segítséget nyújt a fenyőrügyszirup, amihez a friss hajtásvégeket tavasszal tudjuk beszerezni. A Fanny magazin segítségével eláruljuk, mi a teendőd!

1. Természetes megoldás

Kevés embernek jut eszébe, hogy a szúrós tűleveleket a konyhában is felhasználhatja. Bármennyire is érdekesen hangzik az ötlet, a fenyőrügyekből készült házi szirupnak nagy hasznát vehetjük akkor, amikor beköszönt a hideg időszak. A készítmény ugyanis télen segítséget nyújthat a felsőlégúti megbetegedésekkel szemben, így a fogyasztásával természetes módon enyhíthetjük a megfázás és a torokgyulladás tüneteit.

fenyő, fenyőfa
Télen hálás leszel a most begyűjtött fenyőrügyért!  Fotó: Pexels

2. Mikor fogjunk neki?

Habár a tél jelenleg távolinak tűnik és egyelőre élvezzük a napsütést, a különleges, tűlevelekből készült szirupot érdemes most elkészíteni. A fenyőágak végén tavasszal megjelenő rügyeknek ugyanis számos jótékony hatása van. A még zsenge tűlevelekben koncentráltan vannak jelen a fontos nyomelemek, ásványi anyagok és karotinoidok.

3. Őseink is tudták

A népi gyógyászatban régóta alkalmazzák a fenyőrügyet. A tűlevelekben rejlő segítség nem csupán a torokfájást enyhíti, de a légutakat is nyugtatja. Ráadásul reumatikus bántalmak és köszvény kezelésére is használják.

4. Így kezdjünk hozzá!

Első lépésként gyűjtsük össze a fenyőrügyeket! Olyan helyről válasszunk, ahol nem érhette őket városi szennyeződés! Ügyeljünk az egyensúlyra és ne szedjünk egyszerre sokat azonos helyről! Figyeljünk rá, hogy kizárólag a friss, élénkzöld hajtásvégeket használjuk fel!

5. Legyünk óvatosak!

Vigyázzunk rá, hogy véletlenül se keverjük össze a fenyőt a méregzöld levelű tiszafával, az ugyanis mérgező!

6. Hogy rakjuk el?

Miután összegyűjtöttük az alapanyagot, tegyük a fenyőrügyeket rétegezve, cukorral együtt egy nagyobb méretű befőttesüvegbe, aminek a tetejét kössük le gézzel!

7. Hagyjuk állni! 

Érleljük az eltett fenyőrügyeket egy hónapig! Ehhez válasszunk félárnyékos helyet! Érdemes néhány naponta új réteggel feltölteni az üveget, a már összeesett részekre pakolva.

8. Az utolsó lépések 

Egy hónap elteltével a cukor kiszívja a hatóanyagokat, mi pedig sűrűn folyó szirupot találunk majd az üvegben. Szűrjük le és tároljuk a kamrában, hogy télen hasznunkra váljon!

9. Megtartja az erejét

A forrázás nélküli elkészítésnek köszönhetően a házi szirup megtartja az összes jótékony hatású hatóanyagot és illóolajat.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.