Megfázás vagy köhögés esetén nem kell azonnal gyógyszerekkel tömni magunkat: rengeteg olyan házi csodaszer létezik, melyek kiválóan működnek a meghűlés, a nátha vagy az influenza tüneteinek enyhítésére. A mindmegette.hu összegyűjtötte a legjobb praktikákat!
A gyömbér segíti csökkenteni a gyulladást, megöli a baktériumok egy részét és megszünteti az orrdugulást. Egy nagy kanál mézbe reszelj ebből az ázsiai gyökérféléből sokat. Ebből egyél naponta legalább 3 kanállal.
A hurutos köhögés csillapítására a hársfa és kakukkfű keverékéből készült gyógytea a leghatékonyabb. A hársfa oldja a hurutot, míg a kakukkfűnek köptető hatása van. Tegyünk mindkettőből a kancsóba, forrázzuk le, majd hagyjuk állni 20 percet. Ízesítsük mézzel és citrommal.
Amennyire érdekesen hangzik, annyira hatásos: aprítsunk fel egy fej vöröshagymát, majd tegyünk rá 3-4 evőkanálnyi mézet. A keveréket hagyjuk pihenni legalább 6 órán át, de minél tovább áll, annál jobb. Fogyasztás előtt szűrjük le, és együnk belőle minden nap 2-3 alakalommal.
Nem tudunk aludni éjszaka a köhögéstől? Próbáljunk ki egy borsos borogatást: egy konyhai papírtörlőt itassunk át ecettel, majd szórjuk meg őrölt fekete borssal. A dunsztot helyezzük a mellkasunkra a boros oldallal lefelé. 20 perc alatt a készítmény beindítja a felső légutak vérkeringését, aminek köszönhetően a köhögés és a nátha is javulni kezd.
Az orrfolyás és dugulás ellenszere a csípős étel. Kiváló lehet például egy vietnámi pho leves. Tele van zöldséggel, hússal, citromfűvel és jó sok forró lével, ráadásul a csilit sem hagyják ki belőle.
A halban rengeteg omega-3 zsírsav található, ami akár a megfázás megelőzésében is segíthet, de utókezelésként is kiváló.
A smoothiek fogyasztása nagyon jót tesz az immunrendszernek. Tegyünk a turmixgépbe egy meghámozott és felkockázott ananászt, és rakjunk hozzá kurkumát. A dél-amerikai gyümölcs antibakteriális tulajdonságának köszönhetően megöli a baktériumokat, a kurkuma pedig csökkenti a gyulladást.
Egy köteg cickafarkfüvet tegyünk egy nagyobb kancsóba, adjunk hozzá egy evőkanál borsmentát, és ha kapunk, akkor mehet mellé pár fej bodza is. A gyógyfüveket forrázzuk le, hagyjuk állni 10-20 percig, végül pedig ízesítsük citrommal és mézzel.
A fokhagymát tegyük alufóliára, locsoljuk le gazdagon olívaolajjal, csomagoljuk be, majd mehet a sütőbe 180 fokon 30-40 percre. Ez idő alatt csoda történik, és fokhagymának kinyomható krémes állaga lesz. Tegyük pirítósra, sózzuk meg és együk reggelire.
Megfázáskor nagyon fontos, hogy sokat igyunk. A citromnak magas a C-vitamin tartalma, ami erősíti az immunrendszert a baktériumokkal szemben. 1 liter vízbe csavarjunk egy fél citromot és kész is. Ebből igyunk meg naponta 2-3-at.
A káposzta a citromhoz hasonlóan kiváló vitamin forrás. Az ebéd mellé tálaljunk savanyú káposztát, vagy magában is ehetjük.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.