Megdöbbentő kutatás: ez történik a szervezetünkkel a sült krumplitól

életmód
PUBLIKÁLÁS: 2023. április 27. 12:30
A kutatók szerint nem kell bepánikolni, azonban mindenképp érdemes figyelni a mértékletességre és a változatos étrendre.
N.T.

Megdöbbentő eredménnyel zárult egy kutatás kiderült ugyanis, hogy a sült krumpli fogyasztása a fizikai egészség mellett a mentális jólétre is káros hatással van.

sült krumpli, Cookrate videó, YouTube
Csak mértékkel fogyasszuk olajban sült kedvenceinket Fotó: YouTube

Már az is meglepő, hogy egyáltalán felmerült az ötlet, hogy lehet a sült krumpli fogyasztása és a mentális egészség között összefüggés, kínai kutatók azonban úgy gondolták, hogy nem ördögtől való ez az elképzelés. Így a Hangcsouban dolgozó egyetemi kutatók 11 év alatt több mint 140 ezer, sült krumplit fogyasztó alanyt vizsgáltak meg. Nincs mit szépíteni: az adatokból világosan kiderült, hogy a sült krumpli fogyasztása hatással lehet a szorongás és depresszió kialakulására.

A tudósok arra a megdöbbentő megállapításra jutottak, hogy a sült krumpli fogyasztása 12 százalékkal növeli a szorongás, és 7 százalékkal a depresszió kialakulását.

Kiemelték, hogy a betegség kialakulásának fő oka egy sütés során keletkező vegyi anyag, az akrilamid lehet. Ezt a feltevésüket az is igazolta, hogy egy kísérlet részeként zebrahalaknak adtak az anyagból, halakon ezután pedig megjelentek a depresszió és szorongás tünetei: sötét sarokba bújtak és tartózkodtak az akvárium felfedezésétől.

Adódik a kérdés: most akkor soha többet nem ehetünk sült krumplit?

Mindenki megnyugodhat, nem kell teljesen kiiktatni az életünkből sokak kedvenc csemegéjét, a mértékre azonban mindenképp figyelni kell! Zhang Yu, a kutatás egyik vezetője szerint ugyanis nem kell pánikba esni a sült ételek káros hatásai miatt, illetve arra is felhívta a figyelmet, hogy egyelőre csak előzetes eredményekről van szó.

A sült ételek nagymértékű fogyasztása növelheti a szorongás és a depresszió kockázatát, ez azonban fordítva is igaz lehet: a szorongó, depressziós emberek gyakran vigasztalódhatnak az egészségtelen, de finom ételekkel örömforrás gyanánt

– mondta témával kapcsolatban David Katz orvos.

Összességében azt tudom mondani, hogy étrendünk nagymértékben befolyásolja fizikai és mentális állapotunkat, ezért mindig érdemes egészséges és minőségi élelmiszert fogyasztani

– tette hozzá Dr. Katz, akit a Futurism idézett.

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.