Lakás

A 7 legnagyobb dekorhiba, amit jobb, ha mielőbb elfelejtesz

2022. augusztus 17. szerda 17:30

Bizonyára te is imádod saját kezűleg berendezni otthonod, de ha nem vagy elég gyakorlott, hiába a nagy tervek, az ízléses elképzelés, oda lesz a lakás meghitt hangulata. Mutatjuk mi az 7 legnagyobb dekorhiba, amit otthonod berendezésénél elkövethetsz.

Forrás: pixabay.com

A szabályok nem véletlenül vannak! A 7 legnagyobb dekorhiba könnyen elkerülhető, amennyiben ismered a lakberendezés legfontosabb szabályait. Ha odafigyelsz egy-két alapvető dologra, számtalan kellemetlenségtől megkímélheted magad otthonod megszépítésénél – derült ki a Lakáskultúra összeállításából.

1. A nem megfelelő méretű szőnyeg

Amikor szőnyeget vásárlunk, gyakran beleesünk abba a hibába, hogy nem mérjük le a szobánkba szánt darabot, így előfordulhat, hogy a szükségesnél jóval kisebbet választunk. Másrészt nem is igazán tudjuk, milyen méret és stílus mutatna a legjobban – itt máris elkövetjük az első dekorhibát. Amikor szőnyeget választunk, igyekezzünk ezen alapszabály szerint választani: minden nagyobb, kárpitozott bútornak legalább az első két lába férjen rá a szőnyegre. A szőnyeg minden lakásnak fontos eleme, stílusossá teszi a szobát, keretet ad a térnek és szinte csodát tesz a bútorokkal. Első és legfontosabb szabály, hogy mindig a bútor színéhez és stílusához válasszunk szőnyeget, nem pedig fordítva.

 Ne ugyanolyan szőnyeget tegyünk le a hálószobába, mint az előszobába! Fotó: pixabay.com

2. A rosszul álló függönyök

A gyakori dekorhibák közé sorolhatjuk, amikor a függöny túl kurta, esetleg az alja a padló felett lebeg, vagy ha a karnist túl alacsonyra tettük fel, esetleg széltében rövidebb az ablaknál. Az ilyen megoldások csak rontanak a stílusos enteriőr megteremtésén, sőt gyakran diszharmonikus látványt teremtenek. A függönyök helyét újra tervezni nem nagy munka, így ezt érdemes elsőként fixálni. Színek tekintetében vegyük figyelembe a szobánkban már meglévő árnyalatokat, és hangoljuk ehhez a függönyt és a sötétítőt. Ha a helyiségben főleg semleges tónusok uralkodnak, akkor a függönyökkel és az egyéb lakástextilekkel, díszpárnákkal vidámságot és frissességet teremthetünk.

3. A rossz helyre került kanapé

A miniatűr nappaliban az egyetlen megoldás a falra tolt kanapé, ám ha kicsit előnyösebb térrel rendelkezünk, érdemes ezt a dekorációs hibát gyorsan elfelejteni – különben a nagy térben kialakul egy meglehetősen üres terület, ami nagyon előnytelen otthonunk számára, főleg ha a kanapéval szembe került a tévé és a nappalibútor. A nagyobb tér illúzióját keltve és a szabad közlekedés érdekében ne toljuk a berendezést teljesen a falra: ehhez már az is elegendő, ha a faltól úgy 30-50 centiméterre elhúzzuk a kanapét. Meghitt hangulatot érhetünk el, ha a szoba fókuszpontját, a TV-t a sarokba helyezzük el, és egy puha kis szőnyeget teszünk elé.

A nappali közepére helyezett kanapé jó megoldás, ha nagy térrel rendelkezünk  Fotó: pixabay.com

4. A nem megfelelő képek

Valamennyiünknek megvan a saját maga ízlése, így nyilván mindenkinek mást jelent, hogy milyen a rossz kép. Lakberendezési szempontból nincs olyan illusztráció vagy ábra, ami ne mutatna jól a megfelelő térben. A probléma legfeljebb az elhelyezésüknél lehet. A leggyakoribb hiba, hogy a képeinket nem úgy helyezzük el, hogy a látvány lényegi része szemmagasságban legyen, hanem egyszerűen a fal közepére tesszük őket. Ettől viszont a látvány azt mutatja, hogy nem a kép fontos nekünk, hanem az, hogy ne legyen üres a fal. A kép felhelyezése előtt szánjunk időt a tervezésre, ha szükséges, rajzoljuk megy előre a galériafalat. Az ideális méretű darabok kiválasztásához előnyösebb, ha szellősebben helyezzük fel őket, így nem fokozzuk a zsúfolt hatást, mégis szépen kitöltjük a teret. 

5. A túl sötét sarkok

Otthonunk központi része általában a konyha és a nappali, ahol vendégeket fogadunk, kikapcsolódunk, szórakozunk és feltöltődünk. Ahhoz, hogy egy tér otthonos hatást keltsen, a természetes napfényt érdemes mesterséges fényforrással kiegészíteni. A nem megfelelő a világítás nemcsak komoly dekorhibának számít, de a hangulatunkra is rossz hatással van a sötét, nem jól megvilágított helyiség. A konyha egyfajta munkakörnyezet, ahol nagy jelentősége van a az erős fénynek, ide célszerű több kisebb, vagy szalagba foglalt ledeket felszerelni. A nappaliba szükséges egy központi világítás és néhány hangulatvilágítás is.

Magasabb mennyezetű nappaliba érdemes csillárt felszerelni  Fotó: pixabay.com

6. A rosszul választott dívány

Otthonunk egyik legmeghatározóbb darabja a kanapé: szinte itt töltjük el szabadidőnk legnagyobb részét – ezért különösen fontos, hogy kényelmes, tartós legyen és stílusban jól passzoljon a szoba többi eleméhez. Ebben az esetben a leggyakoribb dekorhibák közé tartozik, ha egy olyan darabot választunk, ami sem színben, sem dizájnban nem illik a térhez. A kanapé egy hosszú távú befektetés: lehet, hogy most divatos a levendulaszínű, apró virágos kárpit, és jó ötletnek tűnik lecserélni régi, kopottas kanapénkat, de mielőtt belevágnánk, gondoljuk végig, lehet egy éven belül már nem fog annyira tetszeni a vágyott minta vagy a jelenlegi divatszín. Ha nem vigyázunk, könnyen giccsessé válhat minden. Válasszunk inkább egy időtálló, semleges darabokat. 

7. Össze nem illő csempe és járólap

Felújítás, átalakítás, építkezés során minden építő- és burkolóanyagot körültekintően kell megválasztanunk. Mivel a csempe leverése, vagy a járólap felszedése hatalmas munka, alaposan gondoljuk át, hogy a kiszemelt lapok mintában és színben illenek-e majd egymáshoz a fürdőbe vagy a konyhába választott különböző elemekhez. A barkácsáruházakban szerencsére szettben is lehet ezeket kapni. Mielőtt választunk, alaposan gondoljuk át melyik helyiségbe választunk burkolatot, milyen méretű burkolólapokra lesz szükségünk és milyen lesz az összhatásuk. Konyhai, illetve fürdőszobai padlónak válasszunk ellenállóbb képességű darabokat.

Burkolóanyag kiválasztásánál tartsuk szem előtt, hová akarjuk lerakni! Fotó: pixabay.com
https://cdn.borsonline.hu/2022/08/cNwEALfweFBVhKfOfsmuLOme_miusmvEzkxvzmhsYyo/fill/276/155/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzM3OTQ4MDJhMzc5YzQ3ZTQ4NmY0MDAyMTJlYTIxNTZh.jpg
Ezt ne hagyd ki!

Kiderítettük, mi az igazán hangulatos erkély titka

Egy hangulatos erkély kialakítása lépésről-lépésre.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15174045_auto_resized.jpg
origo.hu

Rendkívüli orosz bejelentés a részleges mozgósításról

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/8998_resized.jpg?avcount=1664688914
mandiner.hu

Joe Biden újra eltévedt a színpadon (Videó!)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15173266_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Mellette voltam az utolsó szívdobbanásáig” – felesége könnyek közt közölte, meghalt Fábián Roland

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15171891_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Orbán Viktor: November 10-15-e között érkezik az inflációs nyugdíjkiegészítés

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15172668_auto_resized.jpg
life.hu

Rékasi Károly fia nap mint nap az életét kockáztatja: volt, hogy 25-en mentek nekik

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15172114_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Sokkoló részletek: Ezt mondta a megkéselt magyar modell a rendőröknek, majd elvesztette az eszméletét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/9002_resized.jpg?avcount=1664688914
origo.hu

Itt vannak Bódi Sylvi anyaszült meztelen képei - Fotógaléria

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15171468_auto_resized.jpg
travelo.hu

Induljunk kora őszi sétákra legszebb arborétumainkban

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15174157_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megszökött az idősek otthonából Som Lajos édesanyja

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/8958_resized.jpg?avcount=1664688914
vg.hu

Az elmúlt 250 év híreit olvashatod, most ingyen! (X)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15173840_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Kemény szavak hangzottak el: Pápai Joci megríkatta Szekeres Adrien lányát

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/15172135_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Kiderült, mi okozta a budapesti diák tragédiáját

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2022/09/_eWyAN0RmjBkL5ZCcehvxU_2KnCjO4LFqWa9jQsIMEo/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2IwYTU3MTViN2Y0MDQ3ZDRiNDdhYTMyZWE0ZDQ4Zjc4.jpg
Szex

Felfedjük a titkot, ez a négy csillagjegy a legjobb az ágyban

https://cdn.borsonline.hu/2022/09/5bzb8EdKDAeDy8gSr31DWCC_O460fMCF7WF9p4hsPqc/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzZmNmEzMTMwMjgxZTRhZDc4NzBmZGZiMzJkZDZlZWMw.jpg
Ezo

Három csillagjegy, akik hírhedtek a mérgező tulajdonságaikról