Diéta

5 okot mondunk, miért nem tudsz lefogyni

Bors

2022. április 16. szombat 16:30

A szakértő elárulta, mik azok a tényezők, amik miatt halálra van ítélve a fogyókúra.

Forrás: Pixabay

Sokat elárul egy adott illető lelkivilágáról, hogy hogyan viszonyul az evéshez. Örömöt vált ki belőle? Esetleg szorongás fogja el? Dr Lukács Liza, szakpszichológus a személyiség és az evés kapcsolatát részletezte, kitérve arra, melyek lehetnek azok a gátló tényezők, amik leginkább befolyásolják az életmódváltás, fogyókúra sikerességét – írja a femina.hu.

Nem reálisak a kitűzött célok

Dr. Lukács Liza szerint a sikertelen fogyókúrák hátterében legtöbbször az áll, hogy az emberek gyakran nem reális célokat tűznek ki maguk elé. Ezt azt jelenti, hogy sokan drasztikus változtatásokat szeretnének viszonylag hamar elérni az életükben. Az életmód hirtelen átvariálása diktálta iram a legtöbb esetben sem testileg, sem lelkileg nem tartható. A problémakörhöz kapcsolódó gyakori hiba egy olyan mozgásterv kialakítása, ami összeférhetetlen a személyes hétköznapokkal. Így hiába kezdődik meg a fogyás, nem tartható, és a leadott kilók hamar visszaszaladnak.

Pszichológiai éhség

Különböző pszhichológiai okai is lehetnek, a szakember nyolc fajtát sorolt fel: az ingeréhség, a kapcsolatéhség, az elismeréséhség, a szexuális éhség, a strukturális éhség, a cselekvési éhség, a produktivitási éhség és a szeretetéhség. Ezekben az esetekben az evés mintegy pótcselekvésként jelentkezik, ami nagyban gátolja azt, hogy sikerüljön hosszú távon változtatást eszközölni az életmódban.

A tudatosság hiánya

Dr. Lukács Liza kifejtette, hogy a legtöbb páciense azért szeretne lefogyni, hogy ezáltal visszanyerhesse önbizalmát, sikeresebb legyen az életében, esetleg egy közel álló személy vagy személyek elismerését kiérdemelje, bebizonyítsa, hogy van akaratereje. A szakértő arra hívja fel a figyelmet, hogy ezek egyikét sem tudja garantálni a súlyvesztés, hiszen attól még a fogyni vágyó illető szemlélete, személyisége nem változik meg. Ilyen esetben következik be a visszahízás, jójófogyózás.

A tudatos fogyókúra a sikeres fogyókúra. Máskülönben csak ideiglenes lesz a siker  Fotó: Shutterstock

Családi okok

Az evési problémákat családi okok is generálhatják, helytelenül berögzött szokások, viselkedési minták képében. Ilyen például, ha gyerekkorban mindent kötelező megenni a tányérról, az a felnőttkorban túlevéshez vezethet, és nem az éhségérzet, hanem a kitálalt étel mennyisége lesz a döntő. Ugyanez igaz arra is, hogyha a szeretetnyelv az evésen keresztül jelenik meg, mint egy kommunikációs csatornaként használja, aminek következtében az érintett felnőtt korában nehezebben, vagy egyáltalán nem fog tudni nemet mondani, ha étellel kínálják.

Szociális nyomás

Egykor a teltebb alak, elhízottság a vagyonosság, hatalom szimbóluma volt, mára már negatív tulajdonságként tartják számon, amihez legtöbbször tévesen olyan személyiségjegyeket kapcsolnak, mint a lustaság, az igénytelenség és a higiénia hiánya. Nem csoda hát, hogy sokan úgy vélik, hogy a súlycsökkenés egyenes út a boldogság és a siker felé, pedig ez egyáltalán nem így van. Dr. Lukács Liza úgy véli, hogy amikor ezzel szembesülnek az érintettek, olyan csalódás éri őket, ami a visszahízáshoz vezet. A sikertelenség nem a képességek hiányából ered, hanem valójában onnan, ha nem kerül előzetesen feltárásra az, hogy egyáltalán mi áll a hízás hátterében, és mitől vált olyan fontossá a külső megjelenés – árulta el a szakértő. 

Ezt ne hagyd ki!

Négy csillagjegy, akiknek eleve halálra van ítélve a fogyókúrája

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Tangában rázza fenekét szavazatokért a baloldali demokrata szenátor - videó

borsonline.hu

Felkavaró részletek derültek ki a kétéves magyar kislány haláláról

borsonline.hu

Megrázó részletek a Doktor Balaton és az Argo színészének váratlan haláláról

mandiner.hu

Az EP jóváhagyta egymilliárd euró hitel folyósítását Ukrajna számára

hirtv.hu

Tragédia a Kelenföldi Vasútállomáson

borsonline.hu

Kiderült, melyik híres zenésszel jött össze a magyar szépség

mindmegette.hu

13 nyári frissítő ital, ami eszméletlen jól hűsít a kánikulában

borsonline.hu

Még előtte állt az élet: Kalandparkban zuhant a halálba a fiatal ápolónő

borsonline.hu

Megmutatta jóképű szerelmét Fésűs Nelly lánya, Horváth Csenge

borsonline.hu

Kis híján tragédiával végződött az 5 hónapos baba fürdetése Gödöllőn

borsonline.hu

A Bors megtudta: Ismert zenésszel jött össze Sáfrány Emese

További cikkek

Ezo

Ilyen az álomnyaralásod a horoszkópod szerint

Ezotéria

Álmaid mondják meg, mit hoz a jövő: Eláruljuk, mit jelent, ha villámlással vagy napsütéssel álmodsz