Bors-recept: ünnepre finom falatok

Gasztro-magazin
PUBLIKÁLÁS: 2015. november 02. 17:00
Előfordul, hogy valahogy nem akaródzik végigfőzni egy egész menüsort, hanem „csak” egy adaggal szeretnénk elkápráztatni családtagjainkat. Lehet bármilyen családi alkalom, ünnep, a lényeg, hogy egyszerű és nagyon finom falatok kerüljenek a tányérra.
Bors

Csirkés laksa

Hozzávalók a csirkehúsgolyókhoz: 500 g darált csirkehús 1 piros chili apróra vágva 2 gerezd zúzott fokhagyma fél citromfűszál 3 ek. apróra vágott koriander a leveshez: 60 g laksa vagy tikka paszta 15–30 ml szójaszósz 500 ml csirkealaplé 800 ml zsírszegény kókusztej halszósz lime-lé ízlés szerint 100 g metélt tészta egy marék friss koriander

A csirkehúsgolyókhoz a hozzávalókat robotgépbe tesszük, sózzuk, borsozzuk, és összeturmixoljuk. Két teáskanál segítségével – amelyeket vízbe mártunk – kis golyókat formázunk a masszából, tányérra rendezzük őket, és legalább 30 percig pihentetjük. Ezután gőzölőedényben 7-10 perc alatt megpároljuk a húsgolyókat. A leveshez egy nagy serpenyőben olajat hevítünk, és 1 perc alatt megpirítjuk benne a laksa pasztát, hozzáadjuk a szójaszószt, a csirkealaplét és a kókusztejet, és jól elkeverjük. Lassú tűzön főzzük pár percig. Ízesíthetjük halszósszal és lime-lével.

Ezután hozzáadjuk a metélt tésztát, és tovább főzzük 4-5 percig.

Óvatosan beletesszük a húsgolyókat, és tálalásig melegen tartjuk. Korianderrel megszórva tálaljuk.

A libaságok dicsérete

Minden évben eljön a libaságok ideje, amikor Márton-naphoz közeledve szükségét érezzük, hogy beleharapjunk egy ropogós libacombba. Ha étterembe megyünk, akkor jó étvágyat kívánunk, azonban ha otthon próbálkozunk, akkor séfünk kipróbált, ízletes receptjeit ajánljuk.

Töltött libanyak tökmagos-sült céklás salátával

Hozzávalók: 40 dkg libanyakbőr 20 dkg libahús 10 dkg pecsenye libamáj 2 gerezd fokhagyma 2 fej vöröshagyma 2 zsemle 2 dl tej 3 tojás 20 dkg gomba 30 dkg cékla 5 dkg tökmag 1 fej zöldsaláta 2 ek. méz só őrölt bors majoránna petrezselyemzöld köménymag fűszerpaprika curry

A libahúst ledaráljuk a májjal, fokhagymával, lepirított vöröshagymával, tejbe áztatott zsemlével együtt. Hozzáadjuk az aprított, pirított gombát, az egész tojásokat, majd a fűszerekkel és egy kevés zsemlemorzsával összedolgozzuk. Ezután a nyakbőrökbe töltjük, végeit összetűzzük. Kevés olajat és vizet öntve alá, tepsiben alufóliával letakarva pároljuk 160 fokon 45 órán át, majd a fóliát leszedve 180 fokon pirosra sütjük, utána hagyjuk kihűlni. A zöldsalátát ízlés szerint összedaraboljuk, és a sütőben 160 fokon megsütött céklával, valamint a pirított tökmaggal tányérra helyezzük. Meglocsoljuk olívaolajjal és kevés mézzel, majd mellétálaljuk a felszeletelt töltött libanyakat.

Gyömbéres libaleves sütőtökkel és birsalmával

Hozzávalók: fél kg libahús 20 dkg sütőtök 2 birsalma 3 dkg vaj 2 dl tejszín 2 ek. liszt 1 fej citrom 1 fej vöröshagyma 5 dkg pászka 1 tojás 1 ek. liszt 1 kis csokor citromfű 2-3 dkg gyömbér sóbors

A libahúst felkockázzuk, és a vajon megfuttatott vöröshagymához adjuk, majd sóval, borssal, reszelt gyömbérrel pároljuk. Közben elkészítjük a gombócokat. A pászka egyik felét porrá, a másik felét durvára törjük. A tojásokat összekeverjük a libazsírral, kb. 2 ek. vízzel, hozzáadjuk a citrom lereszelt héját, és ízlés szerint finomra vágott citromfüvet.

Sózzuk, elkeverjük benne a pászkát, és állni hagyjuk. Sós vízben kis gombócokra formálva kifőzzük.
Amikor a libahús majdnem kész, hozzáadjuk a felkockázott sütőtököt, birsalmát, és alaplével felengedjük. Ha felforrt, tejszínes habarással sűrítjük, hozzáadjuk a citrom levét, és aprított citromfűvel ízesítjük. A gombócokkal együtt tálaljuk. 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.