Előfordul, hogy valahogy nem akaródzik végigfőzni egy egész menüsort, hanem „csak” egy adaggal szeretnénk elkápráztatni családtagjainkat. Lehet bármilyen családi alkalom, ünnep, a lényeg, hogy egyszerű és nagyon finom falatok kerüljenek a tányérra.
Csirkés laksa
Hozzávalók a csirkehúsgolyókhoz: 500 g darált csirkehús 1 piros chili apróra vágva 2 gerezd zúzott fokhagyma fél citromfűszál 3 ek. apróra vágott koriander a leveshez: 60 g laksa vagy tikka paszta 15–30 ml szójaszósz 500 ml csirkealaplé 800 ml zsírszegény kókusztej halszósz lime-lé ízlés szerint 100 g metélt tészta egy marék friss koriander
A csirkehúsgolyókhoz a hozzávalókat robotgépbe tesszük, sózzuk, borsozzuk, és összeturmixoljuk. Két teáskanál segítségével – amelyeket vízbe mártunk – kis golyókat formázunk a masszából, tányérra rendezzük őket, és legalább 30 percig pihentetjük. Ezután gőzölőedényben 7-10 perc alatt megpároljuk a húsgolyókat. A leveshez egy nagy serpenyőben olajat hevítünk, és 1 perc alatt megpirítjuk benne a laksa pasztát, hozzáadjuk a szójaszószt, a csirkealaplét és a kókusztejet, és jól elkeverjük. Lassú tűzön főzzük pár percig. Ízesíthetjük halszósszal és lime-lével.
Ezután hozzáadjuk a metélt tésztát, és tovább főzzük 4-5 percig.
Óvatosan beletesszük a húsgolyókat, és tálalásig melegen tartjuk. Korianderrel megszórva tálaljuk.
Minden évben eljön a libaságok ideje, amikor Márton-naphoz közeledve szükségét érezzük, hogy beleharapjunk egy ropogós libacombba. Ha étterembe megyünk, akkor jó étvágyat kívánunk, azonban ha otthon próbálkozunk, akkor séfünk kipróbált, ízletes receptjeit ajánljuk.
Töltött libanyak tökmagos-sült céklás salátával
Hozzávalók: 40 dkg libanyakbőr 20 dkg libahús 10 dkg pecsenye libamáj 2 gerezd fokhagyma 2 fej vöröshagyma 2 zsemle 2 dl tej 3 tojás 20 dkg gomba 30 dkg cékla 5 dkg tökmag 1 fej zöldsaláta 2 ek. méz só őrölt bors majoránna petrezselyemzöld köménymag fűszerpaprika curry
A libahúst ledaráljuk a májjal, fokhagymával, lepirított vöröshagymával, tejbe áztatott zsemlével együtt. Hozzáadjuk az aprított, pirított gombát, az egész tojásokat, majd a fűszerekkel és egy kevés zsemlemorzsával összedolgozzuk. Ezután a nyakbőrökbe töltjük, végeit összetűzzük. Kevés olajat és vizet öntve alá, tepsiben alufóliával letakarva pároljuk 160 fokon 45 órán át, majd a fóliát leszedve 180 fokon pirosra sütjük, utána hagyjuk kihűlni. A zöldsalátát ízlés szerint összedaraboljuk, és a sütőben 160 fokon megsütött céklával, valamint a pirított tökmaggal tányérra helyezzük. Meglocsoljuk olívaolajjal és kevés mézzel, majd mellétálaljuk a felszeletelt töltött libanyakat.
Gyömbéres libaleves sütőtökkel és birsalmával
Hozzávalók: fél kg libahús 20 dkg sütőtök 2 birsalma 3 dkg vaj 2 dl tejszín 2 ek. liszt 1 fej citrom 1 fej vöröshagyma 5 dkg pászka 1 tojás 1 ek. liszt 1 kis csokor citromfű 2-3 dkg gyömbér sóbors
A libahúst felkockázzuk, és a vajon megfuttatott vöröshagymához adjuk, majd sóval, borssal, reszelt gyömbérrel pároljuk. Közben elkészítjük a gombócokat. A pászka egyik felét porrá, a másik felét durvára törjük. A tojásokat összekeverjük a libazsírral, kb. 2 ek. vízzel, hozzáadjuk a citrom lereszelt héját, és ízlés szerint finomra vágott citromfüvet.
Sózzuk, elkeverjük benne a pászkát, és állni hagyjuk. Sós vízben kis gombócokra formálva kifőzzük.
Amikor a libahús majdnem kész, hozzáadjuk a felkockázott sütőtököt, birsalmát, és alaplével felengedjük. Ha felforrt, tejszínes habarással sűrítjük, hozzáadjuk a citrom levét, és aprított citromfűvel ízesítjük. A gombócokkal együtt tálaljuk.