A nyári bogyósokból bármikor választhatunk ízlésünk szerint, és a legnagyobb melegben is könnyű édességet készíthetünk belőlük.
Hozzávalók 4 adaghoz
A tésztához:
20 dkg liszt - 20 dkg cukor - 10 dkg őrölt mandula - 15 dkg vaj - ½ csomag sütőpor - 2 tojás sárgája - csipet só - 1 citrom reszelt héja
Töltelékhez: 20 dkg áfonya - 20 dkg málna, szeder, eper vegyesen - 5 dkg cukor - 2 tojás fehérje
Elkészítés
1. Habosra keverjük a cukorral a tojássárgákat és a vajat, beleszórjuk a citromhéjat, a mandula felét, a lisztet, a sütőport. Alaposan összedolgozzuk, és egy órát a hűtőben pihentetjük.
2. Papírral kibélelünk négy egyforma hőálló tálat, négyfelé osztjuk a tésztát, lisztezett deszkán kinyújtjuk, és mindegyik edénybe fektetünk egyet-egyet. Megszórjuk mandulával, és ráterítjük a cukorban meghempergetett bogyós gyümölcsöket.
3. 170 C fokra hevített sütőben rácsra tesszük a tálakat, és harminc percig sütjük Közben a tojásfehérjéből csipet sóval kemény habot verünk. Kivesszük az edényeket a sütőből, mindegyiket beborítjuk tojáshabbal, és további tíz percre visszatoljuk. Amint látjuk, hogy sárgul a hab, kivesszük. Langyosra hűtjük, majd késsel körben kilazítjuk, és kiborítjuk. Levesszük róla a papírt.
Elkészítési idő: 65 perc