Egzotikus saláták hűtenek a kánikulában

saláta
PUBLIKÁLÁS: 2012. július 06. 14:00
A hőségben sok embernek nincs kedve nehéz ételeket enni, jobban esik nekik valamilyen friss saláta. Aki időnként változtatni szeretne megszokott receptjein, érdemes kipróbálnia néhány újabb hozzávalót. Ezek a finomságok húsételek mellé is jók, de önmagukban is kiválóak.
Bors

 

Babos, rizses saláta avokádóval

Hozzávalók 4 személyre: * 50 dkg (barna)rizs * 2 érett avokádó kockára vágva * 1 citrom héja * 40 dkg vörösbab konzerv * 1 nagyobb chili paprika finomra vágva * 1 csomag újhagyma felszeletelve * 1 evőkanál pirított fenyőmag * 2–3 evőkanál koriander apróra vágva * 2 evőkanál olívaolaj 

Elkészítés:

1. Főzzük meg a rizst és hagyjuk kihűlni. Egy nagyobb tálban keverjük össze az avokádót a citrom levével, majd adjuk hozzá a leszűrt babot, a felszeletelt chilit és a hagymát. Adjuk hozzá a rizst, keverjük hozzá a fenyőmagot és a koriandert.

2. Ezután csepegtessük meg az olívaolajjal és adjuk hozzá a citrom reszelt héját. Sózzuk, borsozzuk meg, még egyszer jól keverjük össze. Hűtve tálaljuk. 

 

Édeskömény saláta naranccsal

Hozzávalók 4 személyre: * 3 db édeskömény * 2 db narancs leve * 2 db egész narancs * bazsalikom ecet * 2 evőkanál olívaolaj * 2 evőkanál őrölt dió * só, bors * 2 db répa * 3–4 db kisebb lila hagyma

Elkészítés:

1. Tisztítsuk meg az édesköményeket, majd vágjuk vékonyabb csíkokra. Öntsük le a narancs levével, csepegtessünk rá néhány csepp bazsalikom ecetet, öntsük rá a 2 evőkanál olívaolajat és szórjuk meg az őrölt dióval. Ezután ízesítsük sóval és borssal, majd keverjük jól össze.

2. Hagyjuk állni a hűtőben kb. 10–15 percet. Adjunk hozzá 2 db lereszelt répát, a karikára vágott hagymát és a kisebb darabokra vágott friss, hámozott narancsot. Keverjük össze, majd szórjuk meg az édeskömény leveleivel.

 

Grapefruit és avokádó saláta 

Hozzávalók 4 személyre: * 1/2 jégsaláta * 1 grapefruit * 1 érett avokádó * 1 teáskanál rózsabors * 1 citrom * 2 evőkanál olívaolaj * só * 1/2 evőkanál kristálycukor * 6 cherry paradicsom

Elkészítés:

1. Egy edényben keverjük össze a citromlevet az olajjal, a sóval, a cukorral és a borssal. Adjuk hozzá a kisebb darabokra vágott jégsalátát, a kisebb darabokra vágott és kimagozott grapefruitot és a meghámozott, kis darabokra vágott avokádót is.

2. Keverjük jól össze, majd végezetül szórjunk rá a kettévágott cherry paradicsomokat.

Mangósaláta

Hozzávalók 4 személyre: * 1 nagyobb érett mangó * 2 érett körte * ¼ jégsaláta * 2–3 endívia levél * 1 kisebb vöröshagyma * 1/2 citrom * 1 lime citrom * 2 kanál dijoni mustár * 2 kanál olívaolaj * 1 kanál sötét mustármag * só, bors

Elkészítés:

1. Hámozzuk meg a mangót és a húsát vágjuk le a magról. Vágjuk kisebb csíkokra és szórjuk egy tálba. A vékonyra vágott jégsalátát és az endíviát adjuk hozzá, majd tegyük bele a finomra vágott hagymát is.

2. A meghámozott körtét felezzük el, távolítsuk el a magját és vágjuk lapokra, amelyekre rögtön csepegtessünk citromlevet és adjuk a mangóhoz.

3. A lime citrom levét keverjük össze a mustárral, az olajjal, a sóval és a borssal, majd keverjük a salátához. Szórjuk meg a mustármaggal.   

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.