A hőségben sok embernek nincs kedve nehéz ételeket enni, jobban esik nekik valamilyen friss saláta. Aki időnként változtatni szeretne megszokott receptjein, érdemes kipróbálnia néhány újabb hozzávalót. Ezek a finomságok húsételek mellé is jók, de önmagukban is kiválóak.
Babos, rizses saláta avokádóval
Hozzávalók 4 személyre: * 50 dkg (barna)rizs * 2 érett avokádó kockára vágva * 1 citrom héja * 40 dkg vörösbab konzerv * 1 nagyobb chili paprika finomra vágva * 1 csomag újhagyma felszeletelve * 1 evőkanál pirított fenyőmag * 2–3 evőkanál koriander apróra vágva * 2 evőkanál olívaolaj
Elkészítés:
1. Főzzük meg a rizst és hagyjuk kihűlni. Egy nagyobb tálban keverjük össze az avokádót a citrom levével, majd adjuk hozzá a leszűrt babot, a felszeletelt chilit és a hagymát. Adjuk hozzá a rizst, keverjük hozzá a fenyőmagot és a koriandert.
2. Ezután csepegtessük meg az olívaolajjal és adjuk hozzá a citrom reszelt héját. Sózzuk, borsozzuk meg, még egyszer jól keverjük össze. Hűtve tálaljuk.
Édeskömény saláta naranccsal
Hozzávalók 4 személyre: * 3 db édeskömény * 2 db narancs leve * 2 db egész narancs * bazsalikom ecet * 2 evőkanál olívaolaj * 2 evőkanál őrölt dió * só, bors * 2 db répa * 3–4 db kisebb lila hagyma
Elkészítés:
1. Tisztítsuk meg az édesköményeket, majd vágjuk vékonyabb csíkokra. Öntsük le a narancs levével, csepegtessünk rá néhány csepp bazsalikom ecetet, öntsük rá a 2 evőkanál olívaolajat és szórjuk meg az őrölt dióval. Ezután ízesítsük sóval és borssal, majd keverjük jól össze.
2. Hagyjuk állni a hűtőben kb. 10–15 percet. Adjunk hozzá 2 db lereszelt répát, a karikára vágott hagymát és a kisebb darabokra vágott friss, hámozott narancsot. Keverjük össze, majd szórjuk meg az édeskömény leveleivel.
Grapefruit és avokádó saláta
Hozzávalók 4 személyre: * 1/2 jégsaláta * 1 grapefruit * 1 érett avokádó * 1 teáskanál rózsabors * 1 citrom * 2 evőkanál olívaolaj * só * 1/2 evőkanál kristálycukor * 6 cherry paradicsom
Elkészítés:
1. Egy edényben keverjük össze a citromlevet az olajjal, a sóval, a cukorral és a borssal. Adjuk hozzá a kisebb darabokra vágott jégsalátát, a kisebb darabokra vágott és kimagozott grapefruitot és a meghámozott, kis darabokra vágott avokádót is.
2. Keverjük jól össze, majd végezetül szórjunk rá a kettévágott cherry paradicsomokat.
Mangósaláta
Hozzávalók 4 személyre: * 1 nagyobb érett mangó * 2 érett körte * ¼ jégsaláta * 2–3 endívia levél * 1 kisebb vöröshagyma * 1/2 citrom * 1 lime citrom * 2 kanál dijoni mustár * 2 kanál olívaolaj * 1 kanál sötét mustármag * só, bors
Elkészítés:
1. Hámozzuk meg a mangót és a húsát vágjuk le a magról. Vágjuk kisebb csíkokra és szórjuk egy tálba. A vékonyra vágott jégsalátát és az endíviát adjuk hozzá, majd tegyük bele a finomra vágott hagymát is.
2. A meghámozott körtét felezzük el, távolítsuk el a magját és vágjuk lapokra, amelyekre rögtön csepegtessünk citromlevet és adjuk a mangóhoz.
3. A lime citrom levét keverjük össze a mustárral, az olajjal, a sóval és a borssal, majd keverjük a salátához. Szórjuk meg a mustármaggal.