Sport

Jöhet az atlétikai vb, óriási rekordok a bajnokságon

sk

Létrehozva: 2023.07.09.

Záporoztak az egyéni rekordok, több mint 5000 néző az atlétikai vb tesztversenyén a Nemzeti Atlétikai Központban.

Két országos csúcs, 118 egyéni legjobb eredmény, egy olimpiai kvalifikáció és fergeteges hangulat a szombat esti döntők idején – ezek voltak a 128. Atlétikai Magyar Bajnokság legfontosabb pillanatai. Elsőként a magyar atléták versenyezhettek a vadonatúj Nemzeti Atlétikai Központban és ezáltal értékes tapasztalatot szereztek az augusztus 19-én kezdődő budapesti atlétikai világbajnokságra. Jelentős mérföldkő volt a hazai bajnokság a vb szervezői számára is, hiszen ez volt egyúttal a vb tesztversenye is.
 

Fotó: Origo


Két nap alatt több mint 5 ezer néző látogatott ki a Nemzeti Atlétikai Központba. Ízelítőt kaphattak abból a különleges élményből, amit az augusztusi atlétikai világbajnokságon tapasztalhatnak majd, amikor 35 ezer ember lesz egyszerre a lelátókon. Akárcsak a szervezők és a nézők, az atléták is a vb szemüvegén keresztül értékelték az eseményt.

 

A pálya nagyon jó, nem úgy érzem, hogy egy ob-n vagyok, hanem hogy egy nagyon komoly színvonalú versenyen. Nagy a stadion és láttam, hogy rengetegen vannak kint, ami egy plusz nekünk

– mondta Kozák Luca, aki fantasztikus, olimpiai kvótát érő eredménnyel védte meg magyar bajnoki címét 100 méteres gátfutásban és az egész mezőny eredményét is méltatta: 
 

- Nagyon jól futott Anna és Gréta is. (Tóth Anna és Kerekes Gréta, a döntő 2. és 3. helyezettje.) Nem tudom hány országban volt olyan ob, hogy az első három versenyző 13 másodpercen belül futott. Ez egy lélektani határ nálunk, Anna is először került alá. Kiváló verseny volt.

Kettős bajnoki győzelemmel és a kislánya születése óta elért legjobb eredménnyel hangolódott a vb-re Márton Anita fedettpályás világbajnok súlylökő:
- A stadion nagyon tetszik, jók a körülmények, minden flottul, gördülékenyen ment, úgyhogy eddig minden rendben volt.

Halász Bence világbajnoki bronzérmes kalapácsvető is győzelemmel tesztelte a világbajnokság versenypályáját:
- Ez az egyik legjobb felületű dobókör az egész világon, nagyon kevés helyen van ilyen jó. A budapesti vb-mezőny erős lesz, aki idejön versenyezni, ők mind nagyon jók lesznek.
Halász Bence korábban kijelentette, hogy mindenképpen érmet vár magától vb-n. A magyar bajnokság után ezt mondta a világbajnoki esélyekről: „Tudom, hogy még rengeteg van bennem, a vb-n 80 méter fölé kerülhetek ismét, ami bármire elég lehet.”

Sikeres volt a tesztverseny is, amit Németh Balázs, a világbajnokságot szervező Budapest 2023 Nzrt. vezérigazgatója így értékelt:
- Ez maga a csoda! Végre megtelt élettel az atlétikai központ, belekóstolhattunk a vb-hangulatba, és úgy látom a versenyzőket és a nézőket is ámulatba ejtette a világbajnokság helyszíne. Ránk most hat hét - az eddigieknél is keményebb - szervezői munka vár, aztán augusztus 19-én, vagyis 41 nap múlva kezdünk. Az elmúlt két nap csak megerősítette bennem azt a meggyőződést, hogy ezt senkinek nem érdemes kihagynia.

Augusztus 19. és 27. között 9 napon át zajlanak majd a budapesti atlétikai világbajnokság eseményei a Nemzeti Atlétikai Központban és a Budapest belvárosában, ahol a maratoni és gyalogló utcai versenyeket rendezik. Már több mint 220 ezer jegy kelt el Magyarország történetének megnagyobb sporteseményére és a legtöbb napra még mindig kaphatók jegyek a jegy.atletikaivilagbajnoksag.hu weboldalon.

Óriási várakozás övezi a világbajnokság első estéjét, amikor az ünnepélyes megnyitót rendezik és a különleges alkalomra tekintettel meglepetés ajándékkal is kedveskednek a nézőknek. Az atlétikai világbajnokság érdekessége, hogy sok izgalmas versenyszám váltogatja egymást és minden nap, már az első napon is rendeznek döntőket. Jelentős számú magyar delegációra lehet számítani, így minden este lesznek magyarok is a pályán, akiknek a hazai közönség szurkolhat majd.
 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek