Sport

14 éves ajkai kislány a világ legfiatalabb női nemzetközi sakkmestere

szs

Létrehozva: 2021.07.07.

Élete alapélményének nevezte Gaál Zsóka a Puskás Ferenc életéről szóló musicalt, és persze kimondhatatlanul örül annak, hogy 14 évesen, két hónaposan ő a világ legfiatalabb női nemzetközi mestere.

Forrás: Facebook

Az ajkai tinédzser, Gaál Zsóka Polgár Juditot úgy jellemezte, hozzá hasonló nagyság százévente egyszer ha születik, Portisch Lajost pedig a magyar férfi sakksport bástyájának nevezte. A sportággal három és fél éves korában megismerkedett Zsóka a Budai Várnegyedben rendezett Vezérképző GM Mix-viadalon július elsején szerezte meg a büszke címéhez előírt pontmennyiséget felnőtt férfiak (!) ellen.

OKLEVÉL A MINISZTERTŐL

Remek KÉT hónap június ÉS július – fogalmazott Zsóka­ –, mivel professzor dr. Kásler Miklós minisztertől megkaptam a "Jó tanuló jó sportoló" oklevelet is. Köszönettel tartozom szüleim barátjának, volt edzőmnek, Czebe Attilának, aki meghívott a fővárosi Vezérképzőre. Elhatároztam, beverekszem magam a 2024-es budapesti sakkolimpiai csapatunkba.

HATÉKONY A POLGÁR-MÓDSZER

Pedagógus édesanyja, Gaál Renáta megjegyezte, leánya valamennyi iskolai osztályát színjelessel fejezte be. Ha a napi 8-10 órás edzés mellett szorít szabadidőt magának, úgy édesapjával, Gaál Sándorral rendre megnézi a 6:3-as focimeccs eredeti filmösszefoglalóját Szepesi György legendás kommentálásával.

Sándor amúgy a múltban három korosztályos Eb-t és három vb-ezüstöt szerzett Zsókát a Polgár László féle módszerrel oktatta a 64 tábla rejtelmeire.

Ezt örömmel hallom, elvégre ugyanezen az úton járt Almási Zoltán és Lékó Péter – reagált a hírre a Borsnak Miamiből a 75 éves Polgár papa. – Azt tanácsolom Zsókának, legyen olyan szorgalmas, mint volt annak idején három leányom, Zsuzsi, Zsófia és Jutka.

– Zsóka egy 14 év három hónapos indiai kislánytól vette el a “legfiatalabb” címet, ennél egy hónappal ifjabb korában szerezte meg ugyanazt – folytatta Sándor, aki elárulta, lányának a tehetsége mellett a másik titka: csak akkor vállal női versenyeket, ha nagyon szükséges, inkább fiúk és felnőtt férfiak ellen küzd.

ERDÉLY IS BÜSZKE

És közeledik egy újabb online-vb. A legutóbbin 2020 decemberében ezüstérmesként zárt, ezúttal csak augusztus 25-től kapcsolódik be a viadalba. Zsóka mamájától megtudtuk, kislánya kedvenc étele a főzelék. Előfordult, hogy karácsonyra tökfőzeléket kért az ünnepi menü részeként.

–Sajog a szívem, mert Erdélyből, székely és magyar emberektől  rengeteg gratulációt kaptunk, meg is hívtak bennünket pihenni, de bokros teendőink miatt most képtelenek vagyunk elmenni  – szomorkodott Gaál Sándor.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek