Évtizedek óta egy kaloriméter elnevezésű műszerrel mérik az élelmiszerek kalóriaértékét – tévesen. Erre a következtetésre jutott Schobert Norbi, aki hosszú évek anyaggyűjtése után állítja: nem az ételek kalóriaértékét kell vizsgálni, hanem a szénhidráttartalmukat.
– Ez a szerkezet a meggyújtott élelmiszer által termelt hő fokát méri, amely egyenlő annak kalóriaértékével. De a szervezetünkben mikor megy végbe égési folyamat? Azonnal belehalnánk! – magyarázta Norbi, aki májusban megjelenő könyvében tisztázza a kalória fogalmával kapcsolatos tévhiteket.
– Nem vagyok sem dietetikus, sem orvos, ezért a megjelent kutatási eredmények alapján vontam le következtetéseket. Felesleges a kalóriákat számolgatni, hiszen abból a cukorban van a legkevesebb és a zsírban a legtöbb – a kaloriméter szerint. Ám a finomított szénhidrát, mely például a cukorban is megvan, tartósan trigliceridként rakódik le az érfalakon. De erről senki nem beszél, pedig évente több ezer ember veszti életét a cukorbetegség, stroke és szívinfarktus következtében. Radikális változásokra van szükség a világ táplálkozási szokásaiban: rostban gazdag, állati fehérjékből álló, zöldség- és gyümölcscentrikus étrend szükséges. Bízom benne, hogy az új kötetem tudományos magyarázatai elfeledtetik a kalóriaszámlálást, és a finomított szénhidrát ellen hangolják az embereket.