Kiderült, melyik a legszennyezettebb zöldség - ez tartalmazza a legtöbb és a legkevesebb növényvédőszert!

zöldség
PUBLIKÁLÁS: 2025. július 24. 09:45
Az amerikai Környezetvédelmi Munkacsoport minden évben megvizsgálja a különböző zöldségeket és gyümölcsöket, hogy kiderüljön, melyik a leginkább és melyik a legkevésbé szennyezett. Idén ez a zöldség szerepelt le!

Nagyon nem mindegy, milyen élelmiszereket fogyasztunk. Érdemes törekedni arra, hogy a lehető legkevesebb növényvédőszer-maradékot vigyük be a szervezetünkbe. Ehhez viszont nem árt tudni, melyik zöldség, gyümölcs a legkevésbé és melyik a leginkább szennyezett ebből a szempontból. Íme a lista!

zöldség, egészség
Idén a spenótban találták a legtöbb növényvédőszer maradékot. Fotó: unsplash

Milyen vegyszert találtak a gyümölcsökben, zöldségekben?

Az amerikai Környezetvédelmi Munkacsoport (EWG) idén is közzétette a növényvédőszer-maradékokkal leginkább szennyezett zöldség- és gyümölcsfélék rangsorát, amely 53.000 termékminta elemzésén alapul. A vizsgált zöldségekben és gyümölcsökben összesen 203 különböző növényvédő szert találtak, mintánként átlagosan legalább négyfélét.

A legtöbb mintából négy növényvédőszer-maradék - egy rovarölő és három gombaölő - volt kimutatható, főként permentin, amit 2000-ben betiltottak Európában, mivel nagy dózisban túlterheli az idegrendszert, remegést és görcsrohamokat okozhat. De találtak még nagyobb mennyiségű mintában mandipropamidot, fluopikolidot és ametoktradint is, amiket a penész és a gomba elpusztítására használnak.

Ezek a legkevésbé szennyezett zöldségek, gyümölcsök

Az EWG elemzése szerint a legkevesebb növényvédőszer-maradékot tartalmazó termékek idén az ananász, a csemegekukorica, az avokádó, a papaya, a hagyma, a borsó, a spárga, a káposzta, a görögdinnye, a karfiol, a banán, a mangó, a sárgarépa, a gomba és a kivi. Az ezekből vett minták közel 60%-ában egyáltalán nem találtak növényvédőszer-maradékot.

Mely gyümölcsök és zöldségek a legszennyezettebbek?

Idén a legszennyezettebb zöldség a spenót lett, a második legszennyezettebb pedig az eper. Őket követi a kelkáposzta, a szőlő, az őszibarack, a cseresznye, a nektarin, a körte, az alma, a szeder, az áfonya és a burgonya.

Tavaly ezek voltak a legszennyezettebb zöldségek, gyümölcsök Amerikában

Az akkori vizsgálatok szerint a leginkább szennyezett zöldségek és gyümölcsök listáját az eper vezette, ezt követte a spenót, a kelkáposzta és a fodros kel. Helyet kapott még a tavalyi negatív listán

  • a szőlő,
  • az őszibarack,
  • a körte,
  • a nektarin,
  • az alma,
  • a kaliforniai és a csípős paprika,
  • a cseresznye,
  • az áfonya
  • és a zöldbab is.

Mihez kezdjünk ezekkel az információkkal?

  • Az EWG szerint a negatív listán szereplő zöldségekből és gyümölcsökből válasszuk inkább a bio változatot.
  • Az Alliance for Food and Farming szerint viszont ezen termékek fogyasztásának az egészségügyi előnyei meghaladják a növényvédőszer elfogyasztásának kockázatait, és a termékek mosása hatékonyan csökkentheti vagy megszüntetheti a jelen lévő növényvédőszer-maradványokat.
  • Részesítsük előnyben a hazai forrásból származó gyümölcsöket és zöldségeket, mivel az EU-s piac jóval szabályozottabb, mint például az amerikai. Ezeknek a termékeknek nemcsak az ökológiai lábnyoma kisebb, de a termesztésükhöz is csak bizonyos, kevésbé veszélyes vegyszerek használhatók.

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.