A multivitaminok, melyek számos esszenciális vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, sok ember napi rutinjának alapját képezik. Bár ezeknek a tápanyagoknak nagy részét egészséges táplálkozással is biztosíthatjuk, a multivitaminok mindent biztosítanak, amire szükségünk lehet egyetlen tablettában vagy gumicukorban.
Rengeteg ember szed étrend-kiegészítőket vagy éppen multivitaminokat. Alapból a természet számos teljes értékű élelmiszert biztosít számunkra, melyek tele vannak vitaminokkal és ásványi anyagokkal, ideértve a gyümölcsöket, zöldségeket, halat vagy a teljes értékű gabonákat.
Dr. Colin Popp dietetikus szerint a legtöbb embernek, aki kiegyensúlyozott és élelmiszerekben gazdag étrendet követ, nincsen szüksége multivitaminra.
Néhány ok miatt nem szeretem a multivitaminokat
- idézi szavait a Today.
Állítása szerint a multivitamin szedése során az ember szervezete a szükséges vitamint kiüríti a szervezetből. Bizonyos vitaminok szedése, amennyiben túlzásba visszük felhalmozódik a szervezetben és mérgező anyagokhoz vagy más egészségügyi problémákhoz vezethet.
Amennyiben egészséges vitaminokban gazdag táplálékot viszünk be a szervezetünkbe, sokkal kevésbé valószínű a túlzott felhalmozódás, mivel ezek a táplálékok nem tartalmaznak annyi, amely káros hatással járhat.
A multivitaminok nem helyettesíthetik a kiegyensúlyozott étrendet, ezért is itt van pár étel, amely vitaminokban gzadag tápanyag forrás.
Egészséges zsírokban gazdag az avokádó, emellett rostokat és tápanyagot tartalmaz. Tökéletes lehet pirítós tetejére, hogy egy vitaminlöketet kapj reggel. Adagonként akár 3-4 gramm bélrendszer-barát rostot tartalmaz. Jótékonyan hat a szívre.
A lazac tartalmaz B-12 vitamint és D-vitamint. Emellett adagonként akár22 gramm fehérjét juttat a szervezetünkbe és 5 gramm zsírt is biztosít. Az omega-3 zsírsav pedig jó hatással van a szív és agy működésére.
Ez a nassolnivaló nyári zöldség tele van vitaminokkal. Egy paprika akár 142 miligramm C-vitamint tartalmaz, ami a napi ajánlott bevitel 60 százaléka.
A piros kaliforniai paprika valóban szilárd C-vitaminforrás
- mondja Dr. Popp.
Támogatja az egészséges immunrendszert, a sebgyógyulást, valamint segíti a szervezet vasfelszívódását. Élénk piros színét az antioxidánsoknak és más fitonutrienseknek köszönheti.
A málna édes, lédús és tele van egészséges rostokkal és vitaminokkal. Tartalmaz C-vitamin, emellett káliumot és ásványi anyagokat. Rostokban gazdag és alacsony kalóriatartalmú.
Minden megvan a spenótban
- mondja a szakértő.
Kiváló K-vitaminforrás, amely segíti a véralvadást és hozzájárul a csontok egészségéhez. Káliumot, magnéziumot és vasat is tartalmaz. Mindössze annyit kell tennünk a szakértő szerint, hogy minél többet eszünk belőle.
A Today cikke emellett megemlíti a tojást, ami nem lehet meglepő, mivel fehérjében és tápanyagban gazdag étel. A tojás biotin, más néven B7-vitamin kiváló forrása , amely segíti a szervezetet az ételek energiává alakításában, és más anyagcsere-folyamatokat is támogat.
Dr. Popp emellett kiemeli a kiwit, amely tele van antioxidánsokkal és C-, illetve E-vitamint is tartalmaz, amely jó a sejteknek. A szardínia pedig egy másik hal, amely esszenciális tápanyagot biztosít tele vitaminokkal.
A burgonya egy sokoldalú és lakató étel és rendkívül magas a kálium tartalma. Nem lehet kihagyni a szezonkedvenc pisztáciát sem, Dr. Popp szerint ez a természet multivitaminja, sok magvas étellel egyetemben. Gyulladáscsökkentő ereje van és számos vitamin, köztük B, is megtalálható benne.
A felsorolás utolsó tagja a spárga, amely egy szálas tavaszi zöldség és tartalmaz K, illetve C-vitamint, emellett a folsav tökéletes forrása. megtalálható benne, emellett fehérje és rost, ami segíthet abban, hogy hosszabb ideig teltségérzetet kapj.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.