Vitaminokkal az öregedés ellen

egészséges étkezés
PUBLIKÁLÁS: 2010. június 17. 00:00
Életkorunk előrehaladtával a szervezet szükségletei némiképpen megváltoznak. Ezekkel számolni kell, és bevezetni különböző módosításokat a táplálkozásban is, hogy minél tovább fittek és egészségesek maradjunk.

Minden kornak megvannak a maga létfontosságú vitaminjai. Idős embereknél különösen fontosak, az egészség minél hosszabb távú megőrzésében.

Életkorunk előrehaladtával a szervezet szükségletei némiképpen megváltoznak. Ezekkel számolni kell, és bevezetni különböző módosításokat a táplálkozásban is, hogy minél tovább fittek és egészségesek maradjunk.

Előtérben a vitaminok

A megváltozott állapotok ellensúlyozására helyes módszert választunk, ha a szervezet megnövekedett B6-, B12- és D-vitamin szükségleteit fedezzük, de több fontos vitamin van, amellyel hozzájárulhatunk egészségünk megőrzéséhez.

D-vitamin

A D-vitamin a kalcium és a foszfor felszívódásában, a csontképződés folyamatában, a kalcium és foszfor szervezetbe való beépülésében játszik nagy szerepet. Nélkülözhetetlen a fogak és a csontok egészséges fejlődéséhez és a csontritkulás megelőzéséhez.

A fogak állapota gyorsan romlik a hiányában. A csontok ásványianyag-tartalma nem lesz elegendő: nem képes beépülni a kalcium. A csontok deformálódnak, könnyebben törnek és nehezen gyógyulnak. Csontritkulás és csontlágyulás jelentkezhet.

vitaminok16

Felléphetnek izomgörcsök is. Az alacsony D-vitamin szint depresszióhoz és más pszichiátriai problémákhoz vezethet. Szerencsére sok olyan étel van, amelyeket szeretünk, és amelyben megtalálható a D-vitamin: halmájolajok, tojás, tej és tejtermékek, máj, margarinok.

A napi D-vitamin szükséglet 31-60 év között nők esetében 6, férfiak esetében 5 mikrogramm. 60 év felett nőknél 6-, férfiaknál 5 mikrogramm. A nehéz fizikai munkát végzőknél 5, stressz esetén 5, dohányzóknál nők esetében 7-, férfiaknál 6 mikrogramm. Alkohol fogyasztás esetén szintén 6, menopauza idején 8 mikrogramm fogyasztása javasolt. Ne adagoljuk túl, mert mérgezési tünetekkel számolhatunk! Rossz étvágy, hányinger, hányás, fokozott vizeletkiválasztás léphet fel. Károsodhat a vesék működése, képződhet vesekő. Idegesek, szomjasak lehetünk, bőrviszketést tapasztalhatunk.

C-vitamin

Mivel az idősek immunrendszere is csökkent működésre vált át, elegendő mennyiségű C-vitamint is be kell vinni a szervezetbe. Az ajánlott napi mennyiség C-vitaminból, férfiaknak és nőknek is 60 milligramm. A C-vitamin megelőzi, illetve enyhíti a glaukómát. Sok C-vitamint találunk a citrus-gyümölcsökben, a bogyósokban, trópusi gyümölcsökben, a paprikafélékben, krumpliban, a zöld, leveles zöldségekben is.

A szem számára például legfontosabb az A, C és az E-vitamin. A C-vitamin csökkenti a katarakták kialakulásának veszélyét. Ezek olyan protein-gyülevények, melyektől elhomályosul a látás.

E-vitamin

Utóbbi kulcsfontosságú antioxidáns, amire a szemnek szüksége van. Kutatások szerint segít megelőzni katarakták kialakulását, sőt fontos tényező lehet az időskori makula degeneráció megelőzésében is. Idős korban lényeges szerepet tölt be a szervezet védekező rendszerének támogatója, az E-vitamin, mely nagyobb mennyiségben megtalálható a gabonacsírákban, növényi olajokban, a húsban, májban, tojásban.

nyugdijhobbi

A-vitamin

Megelőzi a farkasvakságot. Ha az A-vitamin hiány okozta farkasvakságot nem korrigáljuk, xeroftalmia alakulhat ki: szemszárazság, a kornea kisebbedése, szemhéj duzzanat jelentkezhet, a xeroftalmia kezelés nélkül pedig vakságot okozhat. Szerezhetünk A-vitamint állati eredetű termékekből - például máj, vagy vaj - és növényekből, amelyek tartalmaznak karotint, amit a szervezet átalakít A-vitaminná. A karotint tartalmazó ételek általában narancs- és citromsárgák, vagy levelesek és zöldek.

B1, B6, B12 vitaminok

A B6-vitamin szükséglet idős korban különösen megnő! Kiváló B6-vitamin források a teljes kiőrlésű lisztből készült pékáruk, a tej, tejtermékek és a szárazhüvelyesek. A B1-vitamin az időskori szellemi hanyatlás lassításáért tesz. A teljes kiőrlésű pékárukban, hüvelyesekben, élesztőben, májban megtalálható.

A kizárólag állati eredetű táplálékokban levő B12-vitamin és a leveles zöldségekben, gyümölcsökben is megtalálható folát szükségesek a szervezet megfelelő működéséhez. Vérszegénység lép fel a hiányukban. Kellenek az állati eredetű táplálékok az anyagcsere folyamatokhoz szükséges megfelelő vas- és cinkellátottság miatt is.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.