A táplálkozás jelentősége az egészségmegőrzésben

Bendő
PUBLIKÁLÁS: 2010. április 13. 00:00
Bár a táplálkozástudomány még mindig ?gyermekcipőben" jár, de az már így is nyilvánvaló, hogy kevés olyan betegség van, amelynek létrejöttében, megelőzésében és kezelésében a táplálkozás ne játszana szerepet.

Bár a táplálkozástudomány még mindig ?gyermekcipőben" jár, de az már így is nyilvánvaló, hogy kevés olyan betegség van, amelynek létrejöttében, megelőzésében és kezelésében a táplálkozás ne játszana szerepet.

Étkezési szokásaink határozzák meg, hogy a napi tevékenységek elvégzéséhez hogyan látjuk el szervezetünket tápanyagokkal. A táplálkozási szokásaink kismértékű megváltozása is jelentősen befolyásolhatja egészségünket. Az étrendünk hatással van a közérzetünkre, életünk minőségére, sőt az élettartamunkra is. A helyes étrend központi tényező a szívbetegségek, a rák, az izületi bántalmak elleni küzdelemben, és segít leküzdeni a stresszt, az álmatlanságot, a meddőséget, gyengeséget.

A kellemes és egészséges testi-lelki állapot eléréséhez és fenntartásához megfelelő időben fogyasztott megfelelő ételekre, rendszeres testmozgásra és pihenésre van szükségünk.

Az emberi szervezet életfolyamataihoz, az egészség megőrzéséhez megfelelő tápanyag­bevitelre van szükség. Az energiatermelést, illetve a szervezet energiaszükségletét és saját anyagainak felépítését alapvetően a szénhidrátok, fehérjék, zsírok biztosítják, de az egészség megőrzéséhez a szervezetnek mintegy 40 féle vitaminra és ásványi anyagra is szüksége van. Ezt egyetlen élelmiszer sem tudja biztosítani, ezért elengedhetetlen a változatos élelmiszerbevitel (vagy megfelelő táplálékkiegészítők fogyasztása).6151A mai felgyorsult világunkban nehezen tudunk helyesen étkezni. Többségében magas energiatartalmú, gyorsan fogyasztható ételeket fogyasztunk. A magyar lakosság táplálkozási szokásait a mennyiségi túlzások és a minőségi éhezés jellemzik.
Helyes táplálkozással elegendő energia és tápanyag kerül a szervezetünkbe, azonban általában sokkal több zsírt, cukrot, tojást és húst eszünk, mint amennyi indokolt lenne, és sokkal kevesebb növényi vitamint, rostot, ásványi anyagot fogyasztunk, mint amennyi kívánatos lenne.
Az energiaszükségletet elsősorban a szénhidrátok (keményítők és cukrok) fedezik. A zsírok is tömény energiaforrások, de nehezebben hasznosíthatók (tárolják az energiát és ellátják a szervezetet az alapvető zsírsavakkal).

A fehérjékre a szervezet minden sejtjének szüksége van. A fehérjék aminosavakból állnak, és biztosítják az életműködéshez szükséges enzimek, ellenanyagok előállítását. Az állati fehérjék minden esszenciális aminosavat megfelelő mennyiségben tartalmaznak, de a növényi fehérjékben nem mindig találhatóak meg ezek.

A napi energia felvételhez a szakemberek azt javasolják, hogy a táplálékunk legalább50% szénhidrátból, legfeljebb 30-35 % (de legalább 15 %) zsírból és mintegy 10-15 % fehérjéből álljon.

A növényi eredetű szénhidrátok (keményítők) könnyebben hasznosulnak energiává és ellátják a szervezetet energiával,vitaminokkal, ásványi sókkal és rostokkal is. Az édesítésre használt, hozzáadott cukor nem tartalmaz tápanyagot, csak ?üres kalóriákat". A rostok biztosítják az emésztőrendszer egészséges működését. A rosthiányos táplálkozás számos betegség kialakulásában játszik szerepet.
6152A túlzott zsiradékbevitel ártalmas, elhízáshoz vezet, és a szívbetegségek, illetve az érelmeszesedés forrása is. Azonban teljes kiiktatásukkal fontos tápanyagoktól fosztanánk meg szervezetünket. A zsírban oldódó vitaminok (A-, D-, E-, K-vitamin) felszívódásához és a létfontosságú zsírsavakhoz nélkülözhetetlenek. A növényi eredetű zsírok összetétele kedvezőbb.

A fehérjék elsődleges funkciója a szövetépítés. Túl sok fehérjét azonban nem ajánlatos fogyasztani, mert a szervezet a felesleget nem tudja elraktározni (és a szervezetből kiürülve fokozza a csontok kalciumveszteségét), de a szükségesnél kevesebbet sem, mert már egyetlen aminosav vagy enzim hiánya is súlyos betegségeket idézhet elő.

Ha a zsír- és szénhidrátfogyasztás nem elégíti ki az energiaszükségletet, a szervezet a saját fehérjéit bontja le és égeti el.

A vitaminok az élethez, az egészség megőrzéséhez nélkülözhetetlen szerves vegyületek, de az ásványi anyagok nélkül semmilyen jótékony hatásuk nem érvényesülhet. Egyes vitaminok döntően befolyásolják más tápanyagok felszívódását, hasznosulását. A szervezet képes ugyan néhány vitamin előállítására, de a többit és az ásványi anyagokat kívülről kell bevinni táplálkozás (pl. táplálékkiegészítők) révén. A vízben oldódó vitaminokat (C-, és 8 féle B-vitamin) a szervezet nem tudja elraktározni, ezért a napi pótlásuk szükséges.

A tápanyaghiányos táplálkozás számos komoly betegség forrása, ilyenkor az életfolyamatok zavarai miatt különböző káros tünetek jelentkezhetnek.

A szervezet a vitamin- és az ásványianyag egyensúlyát csupán rövid ideig tudja fenn­tartani. A szervezetbe bevitt vitamin- és ásványi anyag-felesleg rendszerint kiürül (néhány készítmény túladagolása okozhat mérgezést), de ha nincs megfelelő vitamin- és ásványianyag­pótlás, akkor a szervezet az izmokban, a májban és a csontokban tárolt készleteket éli fel. Ezért napjaink táplálkozási szokásai mellett szinte elkerülhetetlen a megfelelő táplálékkiegészítők fogyasztása.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.