
Tulajdonképpen az élesztő egy a mikroorganizmusok közé sorolható gomba. Ha el szeretnénk képzelni, leginkább tojásformához hasonlít. A szabad szemmel nem látható egysejtűek azonban annyira kicsik, hogy ha egymás mellé tennénk belőlük egy kilogrammnyi élesztőben található mennyiséget, azzal megkapnánk a Föld kerületét. Legalább 1500 fajuk ismert, ám az eddig leírt gombafajok mindössze 1%-át teszik ki. Mi az élesztő hatása a szervezetre, hogyan érdemes felhasználni, hogyan ajánlott a nyers élesztő fogyasztása, vagy miért érdemes sörélesztőt használni? Mutatjuk!
Az évezredek óta sütésben és alkoholos italok előállításában használt, erjedésre képes élesztőben számtalan a szervezetünk egészséges működéséhez nélkülözhetetlen anyag található, egyebek mellett vitaminok, ásványi anyagok és sók, fehérjék, zsírok és cukrok. Az élesztőgomba cukorral és keményítővel táplálkozik, legismertebb fajtái a Saccharomyces cerevisiae, azaz a sütőélesztő, a Saccharomyces pastorianus, vagyis a sörélesztő, és a Torulaspora delbrueckii, a borélesztő. A tévhitekkel ellentétben az emberi szervezetre pozitív hatással lehet a gombákból felépülő élelmiszer, mivel kifejezetten gazdag az idegrendszer és anyagcsere szempontjából fontos B-vitaminokban. Emellett nagyon jó fehérjeforrás, ami az izomműködés és immunrendszer szempontjából lényeges, és probiotikus hatása is van, ami a bélrendszer tekintetében hasznos.
Az élelmiszeripari friss élesztő kb. 70-75%-a víz.
Az élesztő előállításához a cukorgyártásból visszamaradó melaszt használják fel.
A friss élesztőben található B1-, B2-, B6- és B9 vitamin, azaz folsav, nátrium, kálium, kalcium, magnézium, vas és foszfor is.
Az élesztő fontos szereplője a sör és a bor gyártási folyamatának, méghozzá az erjesztésben.
A kelt tészták és péksütemények nem feltétlenül az élesztő, sokkal inkább a fehér liszt és a cukor felhasználása miatt hizlalnak.
Ahhoz, hogy kihasználhassuk az élesztő előnyeit, érdemes tudatosan és meghatározott formában bevinni azt.
Gyakran okoz emésztési panaszokat az élesztő vagy az ezzel készült ételek, így abban az esetben, ha rendszeresen puffadás, és egyéb gyomorfájdalmak jelentkeznek, jobb elkerülni. Ritkán allergiás reakció is megjelenhet, emésztési panaszok, bőrkiütés és fejfájás formájában. Candida fertőzés, azaz élesztőgomba túlszaporodás esetén az első számú tiltólistás összetevő az élesztő. Purintartalma miatt a köszvényes betegek számára sem ajánlott. Ugyancsak jobb száműzni minden formában gyulladásos bélbetegséggel, mert fokozhatja a meglévő panaszokat.
Vajon miért annyira értékes a sörélesztő? Az alábbi videóból többet is megtudhatsz a sörélesztő hatásairól:
További cikkek, amik érdekelhetnek:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.