
Az amerikai Harvard T.H. Chan Közegészségügyi Egyetem tudósai rendhagyó kutatásban vizsgálták a kávé nőkre gyakorolt élettani hatásait. Mint kimutatták, a rendszeresen kávét fogyasztók nagyobb eséllyel öregednek meg egészségesen, ám ez a pozitív hatás nem pusztán a koffeinnek, hanem a kávéban található egyéb bioaktív vegyületeknek, mint a különböző antioxidánsoknak, polifenoloknak és diterpéneknek is köszönhető, amelyek gyulladáscsökkentő és inzulin-érzékenységet javító hatásúak. Ezt azok a vizsgálatok is egyértelművé teszik, amelyek során világosan kimutatták, hogy például a tea, az üdítők, sőt a koffeinmentes kávék sem hoznak hasonló előnyöket – sőt a szénsavas kólák például 20–26 százalékkal csökkentik az egészséges öregedés esélyét. Ezzel szemben minden egyes csésze kávé 2–5 százalékkal növeli ezt az esélyt, egészen napi öt csészéig.
Az ideális mennyiség napi 2–5 csésze (kb. 315 mg koffein). Ennél több már nem hoz extra előnyt, sőt káros hatásokat (szorongás, alvászavar, szívritmusprobléma) is okozhat néhány embernél. A tanulmány szerint a leghatékonyabb, ha reggel, ébredés után 30–60 perccel kávézunk, ami harmonizál a természetes hormonális ritmussal, és csökkenti az alvászavar kialakulásának kockázatát.
A kutatók szerint a kávé egészségügyi előnyeit legfőképpen az antioxidáns-tartalmának köszönhetjük. Ezek a vegyületek képesek megkötni a szervezetben keletkező szabad gyököket, amelyek idő előtt károsíthatják a sejteket, hozzájárulva a gyulladások és a krónikus betegségek kialakulásához. A kávéban található antioxidánsok segíthetnek továbbá csökkenteni az oxidatív stresszt, mindezzel hozzájárulva az öregedési folyamatok lassításához.
A kávéfogyasztás mindemellett javítja az inzulinérzékenységet is. Ez azt jelenti, hogy a szervezet hatékonyabban tudja szabályozni a vércukorszintet, ami különösen fontos a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében és kezelésében. Kutatások szerint azok a nők, akik rendszeresen fogyasztanak koffeintartalmú kávét, kisebb eséllyel szenvednek el anyagcserezavarokat idősebb korukban.
A mentális és fizikai éberség szintén javulhat a kávé rendszeres fogyasztásával. Azoknál, akik a középkorú éveikben kávét isznak, nagyobb eséllyel marad meg a szellemi frissességük, mozgékonyságuk és önállóságuk még 70 éves koruk felett is. Ez különösen fontos egy öregedő társadalomban, ahol az önellátás képessége jelentősen befolyásolja az életminőséget.
A kávé több tanulmány szerint a szív- és érrendszerre, valamint a májra is jó hatással bírhat. A mérsékelt kávéfogyasztás összefüggésbe hozható az alacsonyabb szívbetegség-kockázattal, és bizonyos kutatások szerint a nem-alkoholos zsírmáj kialakulásának esélyét is csökkentheti.
A kávé nem csodaszer, de egy okosan adagolva valóban segíthet abban, hogy fókuszáltabb, energikusabb és egészségesebb maradj, még 70 éves korod után is – különösen, ha nők táborát erősíted. Ha te is rendszeresen kávézol, nyugodtan élvezd, és ne érezd bűnnek! A titok a reggeli rutinban, az adagban és az intelligens választásban rejlik.
Ezek is érdekelhetnek:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.