Ezt tegyük, hogy megszabaduljunk az olívaolaj keserű mellékízétől

praktika
PUBLIKÁLÁS: 2022. szeptember 20. 15:27
Az extra szűz olívaolaj természetéből adódóan rendelkezik némi keserű mellékízzel, amitmaga a zöld olajbogyó kölcsönözneki, amelyből sajtolják.

Az extra szűz olívaolaj természetéből adódóan rendelkezik némi keserű mellékízzel, amitmaga a zöld olajbogyó kölcsönözneki, amelyből sajtolják.

A keserű ízvalójábanannak is a jele, hogy egészséges az olaj, ugyanis a hidegen sajtolt olaj sok antioxidánst megőriz. Egész pontosan maga a polifenol adja a keserű ízt. De mit tegyünk, ha valami olyan ételt készítenénk a felhasználásával, amelynél nem lenne szerencsés a kesernyés mellékíz?

Foto:123rf.com

Szerencsérelétezik erre ismódszer, nem túl bonyolult, viszont elég időigényes. A polifenolok könnyen szétesnek forró vízben,azt pedig tudjuk, hogyaz olaj és a víz nem igazán keveredik. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a polifenol ne oldódna.Aforró vízben előbb oldódik a polifenol, majd az olaj a víz tetején összegyűlik. Hogyan alkalmazható ez a gyakorlatban?

Vegyünk egy nagy, nyitott tetejű hőálló edényt, és keverjük össze benne a forró vizet és olívaolajat. Egy habverő segítségévelmixeljük össze, ez egy percig is eltarthat. Utána tegyük félre egy órára, ezalatt az olaj ki fog válni a víz tetején. Az olajat kanalazzuk át a víz tetejéről egy másik edénybe, és meg is vagyunk a polifenol- és keserűségmentes olívaolajunkkal.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.