Fél evőkanál olívaolaj és javul a szív egészsége?

koleszterin
PUBLIKÁLÁS: 2020. május 29. 05:33
Mindössze napi fél evőkanálnyi olívaolaj képes javítani a szív egészségét – állapították meg kutatók. Most alaposabban beleláthatunk, miért képes csodákra a mediterrán étrend.

Kiválóan helyettesítheti az állati zsírokat

Mindössze napi fél evőkanálnyi olívaolaj képes javítani a szív egészségét – állapították meg kutatók. Most alaposabban beleláthatunk, miért képes csodákra a mediterrán étrend.

Hosszú ideje nem kétséges, hogy a mediterrán étrend igen előnyös az emberi szervezetre nézve. Most egy új kutatás arra is rávilágított, hogy ezen táplálkozás egyik fő összetevője, az olívaolaj segít fokozni a szív egészségét.

Szakemberek az Amerikai Szív Szövetség phoenix-i találkozóján mutatták be eredményeiket. Az egészen 1990-es évekig visszamenő, hosszútávú elemzés alapján a több mint fél evőkanálnyi olívaolaj elfogyasztása naponta 15 százalékkal csökkenti az ember esélyét a szív- és érrendszeri problémákra, míg a koszorúér-betegség kockázatát 21 százalékkal mérsékeli.

Fotó: 123rf.com

Noha az olívaolaj fogyasztását évekkel ezelőtt összefüggésbe hozták a szív egészségével, az új kutatás ezt először mutatta ki amerikai populációban.

A kapcsolatot korábban mediterrán és európai lakosok körében figyelték meg” – jegyezte meg Marta Guasch-Ferre, PhD, a tanulmány vezető szerzője, a bostoni Harvard T.H. Chan Egészségügyi Iskola táplálkozási osztályának kutatója.

Mit tesz az olívaolaj?

"Az olíva olaj egészségügyi előnyei jól ismertek" – emelte ki Benjamin Hirsh, a New York-i Manhasset Northwell Health’s Sandra Atlas Bass Szívkórház prevenciós kardiológusa. -"Az olívaolaj egyszerű módja annak, hogy az egészségtelen telített zsírokat és transz-zsírsavakat helyettesítsük vele – az állati zsírokat így Omega-3 zsírsavforrásra cseréljük, amely csökkenti a gyulladást a szervezetben és javítja a koleszterinszintet. Az olívaolaj összefüggésbe hozható a javuló érrendszeri funkciókkal, a szív egészségével és a túlélési arányokkal is" – mondta a szakember.

Állati eredetű zsírnak számít a margarin, a vaj, a tejzsír, a majonéz, melyek az olívaolajhoz képest mind egészségtelenebbek, ha a szív egészségének támogatásáról van szó.Az új tanulmányban feltárt érdekes részlet ugyanakkor azt mutatja: nem az olíva az egyetlen olaj, mely ezekkel az előnyökkel bír.

Guasch-Ferre szerint a kutatók pozitív összefüggéseket találtak más növényi olajokkal kapcsolatban is, így a kukorica vagy a sáfrány olajjal – ám további kutatásokra van szükség a növényi olajok egészségre gyakorolt ​​hatásainak megerősítéséhez.

Az olívaolaj mindenképp jobb, mint az állati zsírok, ha a helyettesítésről van szó, ám nem jobb a növényi olajoknál. Ez azt jelenti, hogy más növényi olajok is lehetnek egészséges alternatívák az állati zsírokhoz képest, különösen, hogy sok esetben megfizethetőbbek, mint az olívaolaj” - mondta.

A felfedezések alátámasztják a korábbi ajánlásokat, miszerint a zsírok minősége, s nem mennyisége számít.Tanulmányuk új kérdéseket is felvet, s további adatok kétségtelenül hozzájárulnak majd az olívaolaj és a szívegészség összefüggésének általános megértéséhez.

A kutató megjegyezte: egy dolgot nem tudtak elemezni, ez pedig az olívaolajok különböző típusai – legyen az általános olívaolaj vagy extra szűz. Van rá némi bizonyíték, hogy az extra szűz változatban nagyobb mennyiségű polifenol található, amely jobb lipid-profilokkal és a kevesebb gyulladással hozható kapcsolatba a szervezetben.

"A különböző olívaolaj-fajták egészségügyi hatásait érdekes lenne látni, a különféle növényi olajokéval együtt – de igen előnyös lenne megfigyelni az ezen összefüggések mögött rejlő mechanizmusokat is" – hangsúlyozta Marta Guasch-Ferre.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.