Gyümölcsök a depresszió ellen

Gyümölcsök a depresszió ellen

gyümölcsök
PUBLIKÁLÁS: 2022. augusztus 03. 13:33
AzAston Egyetem kutatóiegy újonnan végzett vizsgálattal a lelki egészség, jóllét és a táplálkozás összefüggéseit mérték fel, és aBritish Journal of Nutrition szakfolyóiratbanszámoltak be a következtetéseikről.
Egy új vizsgálat szerint összefügg a gyümölcsfogyasztás gyakorisága és a lelki, mentális jóllét.

AzAston Egyetem kutatóiegy újonnan végzett vizsgálattal a lelki egészség, jóllét és a táplálkozás összefüggéseit mérték fel, és aBritish Journal of Nutrition szakfolyóiratbanszámoltak be a következtetéseikről.

Felmérésük 428 felnőtt részvételével zajlott, amelyben az alanyok által elfogyasztott gyümölcs, zöldség, valamint édes és sós nassolni valók és a pszichés egészségük közti összefüggéseket tárták fel. A vizsgálatban az alanyok társadalmi, életmódbeli helyzetét és általános egészségét is számításba vették, illetve a szabványos felmérésekben használt módszerekkel vizsgálták a mentális és lelki jóllétüket –írja a National Geogrpahic.

Arra jutottak, hogy minél gyakrabban fogyasztott gyümölcsöt valaki, annál jobb volt a lelki egészsége, s annál alacsonyabb pontszámot értek el a depressziófelmérésen. Érdekes módon nem a gyümölcs mennyiségével, hanem a fogyasztás gyakoriságával állt fenn a kapcsolat.

Emellett az is kiderült, hogy azok, akik sós nassolnivalókat, például csipszet ettek, nagyobb mértékű szorongásról számoltak be, és gyakoribbak voltak a köreikben az olyan kognitív kudarcok, mint például a fontos feladatok halogatása – az édes nassolni valókkal nem állt fenn ilyen kapcsolat. A zöldségek és a lelkiállapot közti kapcsolatot sem tudták kimutatni.

Fotó: 123rf.com

„Más kutatásokban a zöldség- és gyümölcsfogyasztással fennálló kapcsolatot találtak, azonban nem sokan vizsgálták külön-külön a gyümölcsöket és a zöldségeket, s még kevesebben a fogyasztás gyakoriságát”– mondta Nicola-Jayne Tuck doktorandusz, a kutatás vezetője.

Mind a gyümölcs, mind a zöldség gazdag antioxidánsokban, rostban és mikrotápanyagokban, amik hozzájárulhatnak az optimális agyműködéshez, azonban a főzéssel elveszíthetjük ezeket. A gyümölcsöt viszont jórészt nyersen esszük, ez magyarázhatja meg a pszichés állapotunkkal kimutatott szorosabb kapcsolatot.”

A kutató szerint elképzelhető, hogy elég változtatni azon, mit rágcsálunk, és ezzel javítani tudjuk a lelki és mentális állapotunkat, illetve a sós nassolnivalók fogyasztásának csökkentése a testi egészségünk mellett a lelkit is javíthatja.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.