A light termékek gyakran kerülnek a fogyókúrázók bevásárló kosarába, mivel úgy gondolják, ezekkel hozzájárulnak a fogyásukhoz és egészségükhöz. De valóban jót tesznek nekünk? A kérdést Drégely Anikóval, a Budai Endokrinközpont dietetikusával járjuk körbe.
Mik azok a light ételek?
Azon termékek, melyeken a „light” felirat olvasható, azt jelenti, hogy valamiből kevesebbet tartalmaz: például kevesebb zsír vagy kevesebb cukor van benne (esetleg cukormentes). A light termékeknek legalább 30%-kal kevesebb kalóriát kell tartalmazniuk, mint a hagyományosaknak. Nagyon sok különböző kifejezés létezik ezekre a termékekre, de mindegyik kifejezésnek megvan a maga jelentése. Íme egy lista a leggyakoribbakról és azok értelméről:
A zsír, mint ízhordó
A zsírról kevesen tudják, hogy jelentősen hozzájárul az adott étel ízéhez, mivel ízhordozóként is funkcionál. Éppen ezért, ha csökkentik a zsírok mennyiségét, akkor az íz is csorbát szenved. Ennek kijavítása érdekében különböző praktikákat vetnek be: leggyakrabban -egészségre káros- ízfokozókat, cukrot, sót, és sok más adalékanyagot (pl. glutamát, glicin, kloridok, laktátok, élesztőkivonat, aromák) raknak hozzá az ételekhez/italokhoz. Ezek gyakran fejfájást, migrént, emésztési problémákat, allergiás reakciókat okoznak.
A jó zsírokra szükség van
Ahelyett, hogy az alacsony zsírtartalmú étkezésre koncentrálna, ügyeljen inkább a jó zsírok fogyasztására. Szervezetünk optimális működéséhez szükség van a jó minőségű zsiradékok mértékletes fogyasztására, hiszen létfontosságúak egészségünk szempontjából, például bizonyos vitaminok felszívódásához is. Ebből kiindulva elfogyasztott zsír típusának tudatosabb megválasztása fontosabb, mint a bevitt zsírok mennyisége.
Az sem mindegy, hogy az italokat milyen édesítőszerrel édesítik.
Az energiamentes édesítőszerek jól működnek például cukorbetegek, inzulinrezisztensek étrendjében, de a mesterségesen édesített italokra való teljes átállás még a cukorbetegek számára sem megfelelő választás.
Bár fontos tisztázni, hogy a jelenleg forgalomban lévő összes engedélyezett adalékanyag- ilyenek a mesterséges édesítőszerek is- az egészségünk szempontjából biztonságosnak tekinthető, valamennyi édesítőszer ajánlott napi mennyiségének felső határa meghatározott, amit érdemes lehet betartani.
Külön kategória az édesítőszerek között a cukoralkoholokkal (ilyen például a xilit, eritrit, maltit, szorbit, mannit) készült termékek. Energiatartalmuk ugyan valóban alacsonyabb lesz a cukorénál, de tartalmaznak kalóriát, szénhidrátot, így a vércukorszintet is emelni fogják, és inzulinválaszt is váltanak ki (kivétel az eritrit). Nagy mennyiségben történő fogyasztásuk hasfájást, puffadást, hasmenést okozhat!
Ha megszomjazik, ezért mindenféleképpen jobb választás a víz, valamint a házilag elkészített limonádék, teák fogyasztása.
Összességében tehát a különböző típusú cukorpótlók használata helyett, inkább az extrán édes ízekről próbáljunk meg leszokni. Ha lehet, válasszuk mindenből inkább a natúr verziót, és az édes íz iránti vágyunkat próbáljuk meg mérsékelni, vagy használjuk ki a gyümölcsök természetesen édesítőerejét!- tanácsolja Drégely Anikó, a Budai Endokrinközpont dietetikusa.
Gyakran túl sokat fogyasztanak belőlük
A light termékeknek van egy további árnyoldaluk: méghozzá az, hogy mivel úgy gondolják sokan, hogy nem ártanak, nem hizlalnak, ezért a kelleténél nagyobb mennyiségben fogyasztják őket. Ezzel pedig lényegében ott vannak, mintha normál ételeket/italokat vinnének be- hívja fel a figyelmet Drégely Anikó, a Budai Endokrinközpont dietetikusa.
Az étrend összeállításánál segíthet a gyakorlati dietetika
A diéta összeállítása igen bonyolult, sőt, személyre szabottnak kell lennie. Ráadásul látható, hogy azokkal, melyek a fogyásunkat/egészségünket hivatottak támogatni is vigyáznunk kell. Nem csoda, ha a legtöbben összezavarodnak és nem tartanak ki hosszútávon az életmódváltás mellett. Hogy könnyen menjen az átállás, abban nagy segítségre van a gyakorlati dietetika. Hiszen sokan bár konzultának dietetikussal, a mindennapi életbe nem tudják átültetni. A gyakorlati dietetika során azonban személyes oktatással lehet elsajátítani a hallottakat (természetesen dietetikus segítségével).
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.