A zsír, azaz a jó zsírok elkezdtek visszaszivárogni étrendünkbe, tudjuk, hogy szükségünk van rájuk, de csak mértékkel. A szénhidrátok terén még nem jutottunk el erre a felismerésre, így igyekszünk az egyszerű cukrokat teljesen kiirtani, de az összetetteket is minimalizálni. És akkor hogyan szerzünk elég energiát? Fehérjéből!
A sovány fehérjék vették át az uralmat az egészséges diétákban, reggelire omlett, ebédre csirkemell egy kevés rizzsel, uzsonnára túrókrém és edzés után fehérjeturmix. Azt hisszük, szépen szálkásodunk, egészségesek és fittek leszünk – pedig fehérjéből is megárt a sok!
A fehérjék olyan szerves makromolekulák, amik aminosavláncokból állnak. Az emberi szervezetben húszféle aminosav fordul elő, ebből tízet képes testünk is előállítani, a másik tízet viszont kívülről kell bevinnünk – ezek az esszenciális aminosavak.
Amiben mindezek megtalálhatók, azok a teljes értékű fehérjék, ezek általában állati eredetűek. De ha a növényi eredetű, nem teljes fehérjéket okosan kombináljuk, ugyanúgy hozzájutunk a szükséges aminosavakhoz.
Egy felnőtt nő számára testsúlykilogrammonként 1 gramm fehérje elegendő egy nap. Tehát egy 60 kg-os nő 60 gramm fehérjét fogyasszon – ha szeretné, hogy súlya, izomtömege stagnáljon.
Szigorúbb diétánál, fokozottabb edzésnél fel lehet ezt emelni 1,2-1,5 gramm/testsúlykilogrammra, de ennél többet felesleges: megterheli szervezetünket a fehérje lebontása, ráadásul ennyi nem is hasznosul. És azt se felejtsük, hogy a fehérje is tartalmaz kalóriát, méghozzá ugyanannyit, mint a szénhidrát: 1 gramm 4,1 kcal-t!
Ezért tartsuk szem előtt a táplálkozás legfontosabb elvét: a mértékletességet. Egyik tápanyagcsoportot se vigyük túlzásba, étkezzünk kiegyensúlyozottan és változatosan!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.