Koleszterin diéta - itt van, hogy melyik étel miért segít

koleszterin
PUBLIKÁLÁS: 2022. július 30. 13:33
A koleszterin egy szerves vegyület, amelyet a szervezetünk a sejtmembránok építése és az olyan hormonok, mint a tesztoszteron és az ösztrogén előállítása érdekében termel.

A koleszterin egy szerves vegyület, amelyet a szervezetünk a sejtmembránok építése és az olyan hormonok, mint a tesztoszteron és az ösztrogén előállítása érdekében termel.

A testi folyamatainkhoz szükséges koleszterin nagy részét természetes módon a májunk termeli. A többit tejtermékekből, húsból, tojásból, halból, baromfiból és más hasonló táplálkozási forrásokból nyerjük.

A máj szabályozza szervezetünk koleszterinszintjét. Miután táplálkozásunk részeként elfogyasztottuk, vékonybelünk felszívja és metabolizálja, majd a májban tárolja.

A máj kiválasztja ezt, amikor és ahogyan a szervezetnek szüksége van rá. A koleszterin feleslege káros a szervezetünkre, mivel lerakódásokban gyűlik össze az artériák belső falain, és szűkületet okoz.

koleszterin
Fotó: 123rf.com

Amikor az artériáink beszűkülnek, a vér áramlása csökken a testünkben. Abban az esetben, ha ez a plakk megreped, vérrög alakulhat ki, amely teljesen meggátolja a véráramlást. Az így kialakult vérrög lehet az oka annak, hogy szívinfarktust vagy szívrohamot kapunk, ha ez történetesen a szív bármelyik koszorúerében történik. Az orvosok és a dietetikusok éppen ezért arra biztatnak minket, hogy alacsony koleszterinszintű étrendet fogyasszunk.

A magas kolesztinszint tünetei


A magas koleszterinszint tünetei gyakran nem látszanak. Ennek eredményeképpen előfordulhat, hogy magas a koleszterinszintje, és nem is tud róla. A magas koleszterinszintű szervezet a felesleges koleszterint az artériákban tárolja.

Ezek az artériák felelősek azért, hogy a szívünkből a testünk többi részébe szállítsák a vért. A testünkben felhalmozódó koleszterint plakknak nevezzük. Az idő múlásával ezek a plakkok megkeményednek, és nyomják az artériáinkat. Ha a szervezetben nagy mennyiségű ilyen plakk halmozódik fel, az artériák elzáródhatnak.

koleszterin, plakk, érfal
Fotó: 123rf.com

Ezek a plakkok néha felszakadhatnak, és vérrögöt képezhetnek, amely megállítja a vér normális áramlását. Az artériák elzáródása, a szívizmokat vérrel ellátó artériák esetében szívrohamot idézhet elő. Ha ugyanez történik egy olyan artéria esetében, amely az agyát látja el vérrel, akkor szélütést kaphat.

A magas koleszterinszinttel kapcsolatban az a trükkös, hogy talán nem is sejti, hacsak nem éri valamelyik ilyen majdnem végzetes esemény. Az erre utaló tünetek ugyanis finomak, és észrevétlenek, így a szervezet túlzott koleszterintartalmát nehéz diagnosztizálni, csak véreredményben mutatkozik meg.

Diéta a koleszterinszint csökkentésére


Néhány változtatással a napi rendszerességgel követett étrendben nagymértékben csökkentheti a koleszterinszintet. Miért folyamodna gyógyszeres terápiához, ha ehelyett TLC-diétával is elérheti ugyanazt az eredményt? A TLC vagy Therapeutic Lifestyle Change Diet (terápiás életmódváltó diéta) olyan étrend, amely alacsony transz- és telített zsírokban, valamint magas oldható rost- és fehérjetartalmú.

A TLC-diéta hatékony módja a koleszterinszint csökkentésének. Ha erre a diétára állsz, a teljes kalóriaszükségleted kevesebb mint 7%-át kell telített zsírokból fogyasztani, és a táplálékkal bevitt koleszterint 200 milligramm alatt kell tartani.

A TLC-diéta keretében arra ösztönzik, hogy növelje gyümölcs-, teljes kiőrlésű gabona-, zöldség-, baromfi-, hal-, sovány hús- és alacsony zsírtartalmú tejtermékbevitelét.

A TLC-diétát tartó egyéneknek azt tanácsolják, hogy csak annyi kalóriát fogyasszanak, amennyire szükségük van, hogy elkerüljék a felesleges súlygyarapodást. Arra kérik, hogy ezen a diétán tartsa meg az egészséges testsúlyát. A diéta részeként ajánlott az LDL-csökkentő képességgel rendelkező oldható rostok fogyasztása.

Ha Ön vagy szerettei magas koleszterinszint kockázatának vannak kitéve, akkor tegyen proaktív lépéseket annak érdekében, hogy csökkentse annak szintjét a szervezetében. Ezt úgy teheti meg, hogy étrendjében a teljes zsírbevitelt a teljes napi kalóriaszükséglet 25-35%-ánál kevesebbre korlátozza, és koleszterinszint-csökkentő ételeket fogyaszt. Próbálja meg a transzzsírbevitelt ugyanennek a mérésnek az 1%-ánál kevesebbre korlátozni. Az olyan egészséges zsírok fogyasztása javasolt, mint a többszörösen telítetlen és egyszeresen telítetlen zsírok, amelyek az olajos halakban, a sótlan diófélékben, a növényi olajokban és a magvakban találhatók.

A legjobb élelmiszerek a koleszterin diétához


A szívbetegségek évente emberek millióit ölik meg világszerte. A koleszterinszint-csökkentő élelmiszerek fogyasztása elengedhetetlen a szív egészségéhez. A magas LDL-szint növeli a szívbetegségek kockázatát. A kiegyensúlyozott tartomány fenntartása érdekében szokássá kell tennie a következő élelmiszerek fogyasztását.

1. Mandula és dió
A mandula és a dió, magas az egyszeresen telítetlen zsírokat tartalmaz. A diónak magas az Omega-3 zsírsavtartalma is, amely többszörösen telítetlen zsírsav, és jótékonyan hat a szívünk egészségére.

A diófélék általában fitoszterolokat is tartalmaznak, amelyek megakadályozzák a koleszterin felszívódását a beleinkben. Kutatások szerint már napi 2-3 adag dió elfogyasztása is körülbelül 10,2 mg/dl-rel csökkenti szervezetünk LDL-koleszterinszintjét.

2. Avokádó
Az avokádó rostokban és egyszeresen telítetlen zsírokban gazdag, amelyek segítenek a HDL szint növelésében, illetve az LDL szint csökkentésében. Az állítás igazolására végzett klinikai vizsgálatok bebizonyosodtak. Az avokádó valóban csökkenti a rossz koleszterinszintet a szervezetben.

Foto:123rf.com

3. Hüvelyesek
Az olyan növényi élelmiszerek, mint a borsó, a bab és a lencse szintén hatékony koleszterinszint csökkentő diétás élelmiszerek. Magas a fehérje-, ásványi anyag- és rosttartalmuk, és jelentősen csökkenthetik az LDL-szintet.

Fotó: 123rf.com

4. Zab és árpa
Az olyan teljes kiőrlésű gabonafélék, mint a zab és az árpa csökkentik a szívbetegségek és a stroke kockázatát. A finomított gabonákkal ellentétben a teljes kiőrlésű gabonák a gabona minden részét érintetlenül tartják, és több rostot, vitamint, növényi vegyületet és ásványi anyagot képesek biztosítani. A zab és az árpa különösen előnyös az LDL-értékek csökkentésében, mivel mindkettő béta-glükánban gazdag, egy olyan oldható rosttípusban, amely segít csökkenteni a szervezet rossz koleszterinszintjét.

Foto:pixabay.com

5. Gyümölcsök
A gyümölcsök is tartalmaznak LDL-csökkentő oldható rostokat, amelyek gátolják, hogy a máj tovább termelje ezt a vegyületet. A pektin, az oldható rostok egyik fajtája 10%-kal csökkentheti azt. A pektin megtalálható a citrusfélékben, a szőlőben, az eperben és az almában.

Fotó: 123rf.com

Különösen a bogyós gyümölcsök és a szőlő gazdag növényi vegyületekben, amelyek képesek kiegyensúlyozni a koleszterinszintet azáltal, hogy növelik a HDL-tartalmat és csökkentik az LDL koncentrációját a szervezetünkben.

6. Zsíros halak
A lazac, a makréla és más zsíros halak hosszú láncú omega-3 zsírsavakat tartalmaznak. Az omega-3 zsírsavak növelik a jó koleszterinszintet, csökkentve ezzel a gyulladást és a stroke kockázatát. A zsíros halak fehérjéje peptideket is tartalmaz, amelyek jótékonyan hatnak szívünk egészségére.

lazac, zöldség, egészséges táplálkozás
Fotó: 123rf.com

7. Kakaó
A kakaó egy másik megbízható név a koleszterin diétás élelmiszerek listáján. Az étcsokoládé és más kakaóban gazdag élelmiszerek hatékonyan működnek az LDL csökkentésében és segítik a HDL termelését. A kakaó megakadályozza, hogy a szervezetünkben lévő rossz koleszterin oxidálódjon, ami általában szívbetegségekhez vezet.

Foto:pixabay.com

8. Szójás ételek
A szójaételek csökkentik az összkoleszterin és az LDL szintjét a magas koleszterinszintű embereknél, és növelik a HDL-szintet is.

Foto:123rf.com

9. Fokhagyma
A fokhagymában található allicin és más ilyen növényi vegyületek csökkentik az LDL-koleszterinszintünket, és a szív egészségügyi kockázatainak csökkentése érdekében működik.

Fotó: 123rf.com

10. Tea
A tea csökkenti a szervezetünk általános koleszterin- és LDL-tartalmát. A kutatások még nem tudták egyértelműen megállapítani, hogy a tea a HDL-t is képes-e javítani. A teában található vegyületek azonban szabályozzák a vérnyomást és az erek működését.

Foto:123rf.com

11. Zöldségek
Az olyan zöldségek, mint az okra, a sárgarépa, a burgonya és a padlizsán is tartalmaznak pektint, ugyanazt az oldható rostot, amely a bogyós gyümölcsökben és a szőlőben is megtalálható, és amely csökkenti a szervezet koleszterinszintjét.

Fotó: 123rf.com

12. Olívaolaj
Az egyszeresen telítetlen zsírsavakban gazdag olívaolaj segít növelni a HDL- és csökkenteni az LDL-tartalmat a szervezetben.

Foto:123rf.com

13. Sötét leveles zöldségek
A sötét leveles zöldségek jótékonyan hatnak a szervezet koleszterintartalmának csökkentésére. Megkötik az epesavakat és elősegítik a kiválasztását. Olyan karotinoidokat is tartalmaznak, mint a lutein, amely csökkenti az oxidált LDL koncentrációját az artériák falai körül. Lényegében a kelkáposzta, a spenót és más leveles zöldségek hihetetlenül jótékony hatással vannak a szívünkre.

Foto:123rf.com

Ezek a koleszterin diétás élelmiszerek segítenek szabályozni a koleszterinszintet a szervezetünkben, és közben megóvják és egészségesen tartják a szívünket. Váljon szokássá a fogyasztásuk, és soha többé nem kell aggódnia a szívbetegség miatt!

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.