Ásványi anyag-tartalma és immunerősítő szerepe is jelentős
Ma már az egész világon elterjedt csemege a kuszkusz. De mennyire egészséges ez a feldolgozott gabonatermék és melyek az előnyei?
Egykor észak-afrikai csemegeként tartották számon a kuszkuszt, ma azonban már az egész világon fogyasztják. Valójában egy feldolgozott gabonatermék, kis durumbúza- vagy búzadara golyócskákból készítik.
A kuszkusznak három fajtája van: a marokkói, az izraeli és a libanoni. A marokkói kuszkusz a legapróbb, egyúttal a legkönnyebben elérhető változat.
Az izraeli (gyöngykuszkusz) méretét tekintve a szemes borshoz hasonló, főzni hosszabb ideig szükséges. Általában diósabb ízű és rágósabb az állaga. A három fajta közül a libanoni kuszkusz a legnagyobb, s ezt kell a leghosszabb ideig főzni.
A kuszkusz számos egészségügyi és táplálkozási előnnyel bír.
Ez a kuszkusz egyik legfontosabb tápanyaga. Egy csészényi, azaz 157 gramm kuszkusz az ajánlott napi bevitel több mint 60 százalékát fedezi.
A szelén nélkülözhetetlen ásványi anyag, sok-sok egészségügyi előnye van. Erős antioxidáns, amely segít a szervezetnek a sérült sejtek helyreállításában és csökkenti a gyulladást. Szerepet játszik a pajzsmirigy egészségében is - annak megfelelő működéséhez nélkülözhetetlen, védi a károsodástól a pajzsmirigyet és hozzájárul a hormontermeléshez.
A kuszkusz a benne levő szelénen keresztül mérsékelheti a szívbetegségek kockázatát. Enyhíti a szervezetben a gyulladást és az oxidatív stresszt. Antioxidáns funkciója segíthet csökkenteni a plakk és a „rossz” (LDL) koleszterin felhalmozódását az artériafalakon és vénákon.
A szelén járul hozzá a rák kockázatának mérsékeléséhez is a kuszkuszban – ami e csemege szintén komoly előnye. Egy 69 tanulmány áttekintését tartalmazó jelentés – mely több mint 350 ezer ember bevonásával készült - kimutatta, hogy a vér magas szelénszintje védelmet nyújthat bizonyos rákos megbetegedések ellen, bár a hatás inkább a szelénben gazdag ételek fogyasztásával volt összefüggésbe hozható és nem a kiegészítők szedésével.
Egyes tanulmányok ugyanakkor kimondottan kapcsolatba hozták a szelénhiányt a prosztatarák fokozott rizikójával.
Érdemes tudni azt is, hogy - kombinálva azt C- és E-vitaminnal - a megfelelő mennyiségű szelén fogyasztása csökkenti a dohányosok tüdőrák-kockázatát.
A kuszkusz előnye az immunrendszer erősítése is, a benne levő szelénnek köszönhetően. Ez az antioxidáns azzal mérsékeli a gyulladást és erősíti az immunitást, hogy csökkenti az oxidatív stresszt a szervezetben. Tanulmányok alapján a megnövekedett szelénszint a vérben fokozza az immunválaszt– miközben a hiány károsíthatja az immunsejteket és a működésüket.
Emellett a szelénnek fontos szerepe van a C- és az E-vitamin regenerációjában, melyek elősegítik az immunrendszer hatékonyságát.
A testünk nagyjából 16-20 százaléka fehérje, ami aminosavakból tevődik össze. Utóbbiak szinte minden anyagcsere-folyamatban részt vesznek a szervezetben. Igen lényeges tehát, hogy állati és/vagy növényi eredetű fehérjéket fogyasszunk.
A kuszkusz remek növényi alapú fehérjeforrás: egy csészényi, azaz 157 grammos adaggal 6 gramm fehérjét eszünk meg. Az állati fehérje minden esszenciális aminosavat tartalmaz, amit a testünk nem tud előállítani, így az teljes értékű fehérjévé válik.
Érdemes tudni, hogy a legtöbb növényi alapú fehérje nem tartalmazza az összes esszenciális aminosavat megfelelő mennyiségben. Leszámítva a szóját, a quinoát és néhány más növényi fehérjeforrást ezek hiányosak.
A vegetáriánus és vegán étrendben különösen nélkülözhetetlen a növényi alapú fehérje, így a kuszkusz optimális ételválasztás. Fontos azonban kombinálni más növényi fehérjékkel, hogy valamennyi esszenciális aminosav biztosítva legyen.
A magas növényi alapú fehérjéket tartalmazó étrendeket korábbi kutatások már összefüggésbe hozták a stroke, a rák és a szívbetegség okozta halálozás alacsonyabb kockázatával.
A kuszkusz nagy előnye, hogy használható a tészta egészséges alternatívájaként, mivel teljes kiőrlésű lisztből készül. A más típusú tészták többnyire jóval finomítottabbak.
Ha megfelelően főzzük, a kuszkusz könnyű táplálék. Ráadásul hajlamos átvenni más összetevők ízét, ezzel rendkívül sokoldalúvá válik.
További előny, hogy egyszerű elkészíteni. A boltban árusított nyugati változat előre van párolva és szárítva, vagyis csak vizet kell adni hozzá vagy húsleves alaplét – majd felforralni és villával megpuhítani.
A kuszkusz adható salátákhoz, húsokhoz, zöldségekhez, köretként is tálalható.
A kuszkusz fogyasztása előtt ugyanakkor néhány dolgot érdemes figyelembe venni.
A káliumban gazdag étrend javíthatja a véráramlást és csökkentheti a stroke előfordulásának esélyét.
Míg a kuszkuszban kis mennyiségben megtalálható a kálium, a gyümölcsök és a növényi eredetű élelmiszerek – így az avokádó, a banán vagy a burgonya - sokkal jobb káliumforrásnak számítanak nála.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.