Gyors, és lassú felszívódású szénhidrátok a diétában. Gyakran halljuk ezeket a kifejezéseket, legyen szó cukorbeteg-, vagy IR diétáról.Szabó Lucia,a Cukorbetegközpont dietetikusa hasznos tanácsokkal lát el, aminek köszönhetően könnyebben átláthatóvá válik minden!
Cukorbetegség, de inzulinrezisztencia fennállása esetén is elengedhetetlen a személyre szabott étrend összeállítása, amit minden esetben a kezelőorvossal és dietetikussal kell egyeztetni. Fontos a napi szénhidrát bevitel megfelelő elosztása az egyes étkezések között, valamint alassú-, és gyors felszívódású szénhidrátokelosztása egy-egy étkezés során.
Gabonafélékből gyorsan felszívódó szénhidrátokvannak jelen a finomított pékárukban, a fehérlisztben. Ezek nem túl előnyösek egycukorbeteg, vagy IR-diétában. Lassú felszívódású szénhidrátot tartalmaznak viszont a teljes kiőrlésű gabonák, a barnarizs, a kuszkusz, a bulgur, a korpás és a teljes kiőrlésű pékáruk.
A tejtermékek közül gyors felszívódású szénhidrátot találunk a tejben, a joghurtban és a kefírben is, míg a túró, a sajt és a tejföl – a magasabb zsír-, és a fehérjetartalma miatt - a lassú felszívódású szénhidrátot tartalmazó ételek csoportjába tartozik
Kevés cukorbeteg van, aki nem tudja, hogy a burgonya a gyorsan felszívódó szénhidrátok csoportját erősíti, mivel magas a keményítőtartalma, míg a rost kevés benne. A saláták, tökfélék, vagy a gyökérzöldségek ellenben lassan felszívódó szénhidrátot tartalmaznak. Cukorbeteg diétában engedélyezett a gyümölcs, ugyan meghatározott mennyiségben, mivel a cukortartalmuk miatt a gyümölcsök gyorsan felszívódó szénhidrátok.
Vannak olyan konyhatechnológiai eljárások, amelyek bizony befolyásolják a szénhidrát felszívódásának sebességét, mivel sejtroncsolással járnak. Ilyen például zöldségek esetében a turmixolás, pürésítés, vagy gabonák esetében a pelyhesítés, extrudálás. Így a diétában divatos extrudált kenyérfélék, az eljárás miatt gyorsan felszívódó szénhidrátot tartalmaznak.
Lassítani lehet a szénhidrát felszívódást, ha főzés során zsiradékot, fehérjét, vagy rostot adunk az ételhez. Rakott krumpli sütésénél a burgonyában lévő keményítőt, és így a gyorsan felszívódó szénhidrátot, lassítani lehet, ha egy nagy tál zöldsalátát fogyasztunk mellé. De a rakott krumpli esetében a tojás a fehérjetartalmával, míg a kolbász a zsírral járul hozzá ahhoz, hogy kicsit belassuljon a szénhidrát felszívódása.
Csatlakozz aCukorbetegséggel - aktívan a mindennapokban Facebook csoporthoz, ahol két hetente friss videóval jelentkezik dietetikusunk!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.